Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Gazoductele “South Stream” şi “Nord Stream” ocolesc Moldova şi România

|versiune pentru tipar||
PSD / 29 septembrie 2011
Partidul Social Democrat

“South Stream” — este un proiect de gazoduct transnaţional, care va fi realizat de Rusia în parteneriat cu acele ţări, pe teritoriul cărora va trece magistrala gazoductului — Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Grecia, cu fiecare dintre care, Rusia a creat întreprinderi mixte pentru realizarea proiectelor de construcţie ale porţiunilor de gazoduct, ce traversează teritoriile acestor ţări.

Partidul Social Democrat constată, că atît Rusia, cît şi partenerii Europeni, au ignorat România şi Moldova, refuzînd să extindă capacităţile magistralei gazoductului care traversează Moldova, din cauza orientării conducerii ţării spre aprofundarea relaţiilor cu Statele Unite, care promovează în Balcani o politică antirusească şi antieuropeană.

Traseele existente ale sistemelor de gazoduct, care traversează Ucraina, Moldova şi România, nu vor mai fi magistrale strategice, iar, de acum înainte, conducătorii acestor ţări nu vor mai putea să-şi demonstreze forţa musculară, iar speculînd cu poporul, să dicteze condiţiile relaţiilor politice cu Rusia, prin blocarea tranzitului de gaze, livrate de Rusia către ţările din Europa.

Gazoductul Rusia — Ucraina — Moldova se va transforma într-un gazoduct, destinat, exclusiv livrării gazelor pentru ţara noastră, cu condiţia dacă vom fi capabili să plătim conturile. Acesta e rezultatul politicii antiruseşti a conducătorilor ţării noastre din ultimele decenii.

Ţinem să menţionăm, că Europa şi Rusia, deja, au dat în exploatare gazoductul “Nord Stream”, construit sub Marea Baltică, care a devenit o alternativă pentru magistralele gazoductelor care traversează Ucraina, Belarus şi Polonia. Prin aceasta, Europa şi Rusia şi-au manifestat neîncrederea faţă de cumsecădenia relaţiilor politice şi economice cu Rusia.

Nu vor mai exista speculări, referitor la faptul, că Rusia exercită presiuni politice faţă de ţările Europei de Est, însă fiecare din acestea ţări, va fi nevoită să-şi plătească conturile, şi o altă alternativă nu există.

Apa la deal nu curge, iar gazul de la Vest spre Est nu se pompează.

Cetăţenii Moldovei au devenit ostatici ai politicii antipopulare şi antiruseşti, promovate de conducerea Republicii Moldova, care se ascunde în spatele lozincilor răsunătoare ale eurointegrării. Eurointegrarea, care nu există, şi în timpul apropiat nu se prevede, din cauza unei crize financiare, bugetare şi valutare aprofundate, cu care a fost infectată întreaga Europa. Recent, Ministrul de Externe d-l Iurie Leancă, a fost nevoit să recunoască, că depunerea planificată în 2011 a cererii de membru asociat al UE, nu se va face, deoarece majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, nici nu vor să discute pe acestă temă.

Proiectele electorale ale PCRM şi AIE despre intrarea în Uniunea Europeană, despre regimul fără vize, au fost de la bun început o minciună, pentru a atrage atenţia alegătorilor. Ei nu doresc să spună cetăţenilor adevărul despre necesitatea de a sufleca mînecile şi de a activa toţi împreună pentru Renaşterea economică a Moldovei.

Social-democraţii le spun oamenilor adevărul şi sunt convinşi, că dreptatea constă în a lucra împreună cu tot poporul moldovenesc pentru binele familiilor sale, poporului său şi a tării sale.

Social-democraţii Moldovei au elaborat un program real de atragere investiţională a Moldovei, prin transformarea ţării în Zonă Economică Liberă între CSI şi UE. Noi suntem convinşi, că înlesnirile şi facilităţile, care vor fi acordate, vor permite investitorilor din CSI şi UE să-şi găsească interesele sale economice pe teritoriul Moldovei.

Cu cît mai devreme vom începe acest proces, cu atît mai devreme vom depune cererea pentru aderarea la Uniunea Vamală, datorită căreia cetăţenii Moldovei vor primi gaz şi energie electrică mai ieftină, şi astfel va apărea posibilitate atragerii investiţiilor străine şi crearea întreprinderilor noi şi locurilor de muncă.

Social-democraţii Moldovei s-au adresat Prim-ministrului Moldovei cu propunerea de a duce tratative cu Prim-ministrul Rusiei d-l Vladimir Putin. Întîlnirea respectivă nu a avut loc iar preţurile pentru gaze rămîn şi, în continuare foarte ridicate, iar începînd cu 1 octombrie, cetăţenii vor fi nevoiţi să achite mai mult de 7 lei pentru 1 m3 .

În acelaşi timp, ideile noastre despre aderarea Moldovei la Uniunea Vamală au fost auzite, şi în timpul apropiat o delegaţie oficială a Partidului Social Democrat va vizita Comitetul Executiv al Uniunii Vamale pentru discutarea tuturor avantajelor aderării Moldovei la Uniunea Vamală.

Partidul Social Democrat este un partid extraparlamentar, dar cu noi se discută şi pe noi ne percep, deoarece aud pragmatismul nostru şi sesizează, că ideile noastre sunt îndreptate pentru realizarea interesului economic reciproc al Moldovei şi ţărilor Uniunii Vamale.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

PSD: Demiterea din funcţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere — acţiune planificată a AIE Uniunea Europeană a ajuns la un moment de răscruce şi riscă să fie fragmentată