Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Şelin, în ajunul dezbaterii şi adoptării bugetului de stat pentru anul 2012

|versiune pentru tipar||
PSD / 29 noiembrie 2011
Partidul Social Democrat

Anual, Guvernul RM şi Parlamentul ţării adoptă bugetul statului pentru anul viitor, unde mai mulţi dintre voi nici nu pătrund în esenţa formulărilor şi cifrelor care se conţin în acest document financiar. Însă în urma aprobării acestuia, Voi apreciaţi guvernarea în limita impresiilor personale — Este viaţa voastră mai bună sau s-a înrăutăţit.

Calitatea vieţii se poate îmbunătăţi, dacă drept rezultat al activităţii guvernanţilor, beneficiaţi de un profit mai mare, iar preţurile nu cresc sau chiar, diminuează.

Bugetul statului pentru anul 2012, oferă un răspuns aşteptărilor dumneavoastră. În 2012, viaţa voastră se va înrăutăţi, deoarece statul nu prevede măsuri de creare a locurilor de muncă, creşterea profiturilor şi diminuarea preţurilor pentru produse şi servicii.

Esenţa politicii bugetar-fiscale a statului pentru anul 2012 — reducerea cheltuielilor guvernamentale şi majorarea taxelor şi impozitelor care vor fi incluse în preţurile bunurilor şi serviciilor consumate de cetăţenii din Moldova. Bugetul şi venitul familiei dumneavoastră, în ciuda faptului că din acest venit aţi achitat toate impozitele, constituie principala sursă de suplinire a bugetului de stat.

Politicienii care v-au încurajat să votaţi pentru ei în alegerile locale şi parlamentare, nu ezită să îşi bage mîinile în buzunarele dvstră.

Din acest motiv, în 2012, vor avea loc majorarea accizelor la benzină, ţigări şi autovehicule. Majoritatea cetăţenilor moldoveni şi-au format o concepţie greşită referitor la exprimarea înfricoşătoare “creştere fiscală” care va afecta doar pe cei care fac afaceri sau au mulţi bani, iar persoanele social vulnerabile care primesc pensii, salarii sau alocaţii mici, pot să nu îşi facă griji. Ca să gîndiţi astfel, au fost utilizate metode de manipulare a opiniei voastre prin intermediul televiziunii şi a ziarelor, prin discursuri frumoase ale actualilor politicieni. Însă planul lor perfid de a retrage bani, constă anume în faptul, că acestea ar reieşi din veniturile familiilor, cea mai mare parte a societăţii noastre — oamenii săraci ale căror venituri sunt mai mici de 1.500 de lei per membru de familie. Dovada cuvintelor mele — impozitele care sunt ascunse în costul mărfurilor pe care le cumpărăm în fiecare zi, impozitele pentru asigurări sociale şi medicale şi impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Cetăţenii angajaţi, care îşi cheltuiesc banii pe membrii familiei sale, sunt în aceeaşi situaţie ca pensionarii, şomerii sau persoanele cu dezabilităţi, deoarece costurile şi impozitele ne fac viaţa mizerabilă pentru fiecare din noi.

Partidul Social Democrat din Moldova, sistematic a venit cu iniţiativa în Guvern şi Parlament de a iniţia procesul de creştere economică, care va asigura o majorare a salariilor angajaţilor moldoveni şi va permite majorarea pensiilor şi alocaţiilor.

Partidul Social Democrat a elaborat proiectul de lege “Cu privire la garantarea minimului de existenţă în RM” şi a prezentat-o ​​Guvernului şi Parlamentului.

Fiind un partid extra-parlamentar, social-democraţii sugerează partidelor care au fost delegate în Parlament de către poporul Moldovei, de a folosi iniţiativa noastră în formarea politicii fiscale şi bugetului de stat.

Partidul Social Democrat propune modificarea politicile bugetare şi fiscale şi să se distanţeze de ideea suplinirii bugetului de stat din buzunarele cetăţenilor. Cea mai mare parte a veniturilor — este TVA şi accizele, ceea ce înseamnă că acestea revin din preţurile pentru bunuri şi servicii pentru populaţie. Abordarea noastră în formarea unui alt concept al bugetului constă în faptul că statul, o dată şi odată, ar trebui să înceapă procesul de stimulare a creşterii economice prin atragerea investiţiilor. Guvernarea şi liderii partidelor parlamentare trebuie să înţeleagă că pentru început este necesar de a crea condiţii pentru agenţi economici şi oamenii, ulterior aceştia să cîştige bani, şi doar atunci când ei vor agonisi bani, să li se ofere ca o parte din aceste câştiguri să suplinească bugetul de stat.

În acest sens, propunem anularea TVA, taxe vamale, o serie de taxe şi impozite în Republica Moldova, substituind sumele planificate de a fi încasate, cu un nou impozit unic din vînzări. Aceasta va permite investitorilor străini să investească masiv în ţara noastră, deoarece pînă la lansarea producţiei în întreprinderile nou înfiinţate, guvernul le va oferi facilităţi fiscale, dar cînd produsul va fi vândut, statul va primi venitul său.

În Moldova s-a schimbat guvernarea, în politică veneau noi partide şi lideri, dar nimeni din ei timp de 20 de ani nu a implementat un mecanism de creare a noilor locuri de muncă, nu a deschis întreprinderi şi nu a creat condiţii de atragere a investiţiilor.

Moldova are o şansă unică de a câştiga bani şi din contul CSI şi al UE. Pentru aceasta este nevoie de a fi ferm şi decis în procesul de implementare a noilor modele economice, care sunt necesare şi Estului şi Vestului.

Îmbrăcăminte, alimentare, instruire, locuri de muncă pentru cei 3,5 milioane de cetăţeni ai RM nu este o problemă, alte ţări au realizat aceasta pentru zeci de milioane de cetăţeni ai săi.

Dar politicienii moldoveni trădează interesele poporului moldovenesc, fiind la ordinele ţărilor occidentale, care folosesc Moldova ca o companie de vânzări a mărfurilor din Vest, în loc să utilizeze milioane de cetăţeni ai UE şi CSI, drept consumatori de produse moldoveneşti.

Dacă partidele parlamentare vor aproba bugetul pentru anul 2012, fără schimbări în politica fiscală, ei vor comite o crimă împotriva propriului popor şi un nou an de viaţă al oamenilor va cunoaşte sărăcia şi mizeria.

Stimaţi cetăţeni!

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că, din cauza lipsei unui acord comun al deputaţilor privind alegerea şefului statului pînă la 28 septembrie, începînd din această dată, deputaţii Parlamentului au pierdut încrederea poporului său şi Parlamentul trebuie să fie dizolvat.

Dat fiind faptul că este încălcată Constituţia, PCRM şi AIE încearcă să negocieze menţinerea puterii în mâinile lor prin alegerea unui preşedinte şi de a conduce statul moldovenesc următorii 3 ani. Constituţia Republicii Moldova califică această acţiune drept o uzurpare a puterii ce aparţine poporului.

La data de 12, 19 şi 26 noiembrie, Partidul Social Democrat a desfăşurat Acţiuni de protest în Chişinău şi alte oraşe ale ţării.

Decizia protestatarilor din 26 noiembrie — este Demisia Guvernului, care ignoră respectarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor la educaţie gratuită, asistenţă medicală, dreptul la muncă, dreptul la protecţie socială. Pe baza deciziei protestatarilor, PSD a înmînat Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova Marian Lupu, revendicările care rezultă din Dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, art. 53 al Constituţiei Republicii Moldova — de a retrage mandatele membrilor Guvernului şi de a demite pe cei care se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor şi a celor care încalcă jurământul funcţionarilor publici.

Cu scopul de a satisface revendicările invocate de protestatari, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost amenajat un campus cu corturi care vor insista pe îndeplinirea revendicărilor înaintate în rezoluţia Protestului care a avut loc la 26 noiembrie.

Partidul Social Democrat se adresează tuturor Asociaţiilor Obşteşti să se alăture participanţilor la acţiunile de protest pentru a susţine Campania “Poporul Moldovei împotriva Guvernului” şi de a cere demisia Guvernului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate. Fiecare organizaţie care va decide să vină în PMAN într-u susţinerea iniţiativei date, i se va oferi un cort pentru a delega reprezentanţii săi.

Facem apel către locuitorii satelor şi oraşelor mici din Republica Moldova de a organiza proteste locale, precum şi de a susţine mişcarea de rezistenţă uzurpatorilor puterii de stat şi să ceară actualei componenţe ale membrilor Parlamentului de a respinge proiectul bugetului naţional pentru 2012, aprobat de Guvern, care reprezintă o politică socială şi în detrimentul cetăţenilor RM.

Din campusul de corturi din PMAN, în mod regulat, vom informa mass-media şi societatea privind derularea mişcării de protest din ţară şi la Chişinău. Primele informaţii suntem gata să le enunţăm:

Sursa: www.psdm.md

Adresarea Partidului Social Democrat către Asociaţiile Obşteşti, Organizaţiile Nonguvernamentale şi toţi cetăţenii RM Derularea campaniei “Poporul Moldovei împotriva Guvernului”