Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Privatizarea sectorului energetic este o altă minciună a actualei guvernări

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 decembrie 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat se pronunţă împotriva privatizării activelor energetice, care sunt în proprietatea statului. Guvernul a exclus din cele 175 de proprietăţi de stat, nesupuse privatizării, mai mult de 35% din cele mai strategice obiecte pentru statul nostru.

În conformitate cu această decizie, livrarea energiei electrice, agent termic, apă, comunicaţii, resursele publice vor trece în proprietate privată. În timp ce Partidul Social Democrat cere Guvernului reducerea tarifelor la serviciile de primă necesitate vitală pentru populaţie, de a opri sustragerea nelegală a banilor din bugetul familiei, Guvernarea decide să predea aceste întreprinderi unor persoane particulare cu scopul de a rezolva două probleme: să redirecţioneze nemulţumirea cetăţenilor faţă de guvernare, iar prin privatizarea acestor întreprinderi să legalizeze veniturile acestor întreprinderi.

Printre obiectele supuse privatizării a apărut una dintre cele mai profitabile companii de stat, şi anume “Aeroportul Chişinău”, care a rambursat toate creditele pentru renovarea acestuia, ceea ce confirmă profitul întreprinderii.

În lista companiilor de stat ce vor fi privatizate este inclus “Aeroportul Mărculeşti”, teritoriul căruia are statut de Zonă Economică Liberă şi care reprezintă un obiectiv strategic pentru organizarea transportului internaţional de mărfuri.

Aparent, se creează impresia că autorităţile special, nu reacţionează la revendicările invocate legitim de către participanţii la protestele din 12, 19, 26 noiembrie, 3 decembrie, care prevăd îmbunătăţirea situaţiei privind tarifele. Guvernarea a adus oamenii la disperare, şi infiltrează cetăţenilor ideea că privatizarea acestor proprietăţi este o soluţie a actualelor probleme cu care se confruntă.

Proprietăţile strategice din sectorul energetic, transporturilor, asigurarea cetăţenilor cu apă, comunicare trebuie să rămână în proprietatea poporului Republicii Moldova, iar reducerea preţurilor trebuie să fie efectuată prin gestionarea eficientă de către Guvern.

Partidul Social Democrat din Moldova insistă pe respingerea ideii de privatizare a întreprinderilor de stat strategice, lichidarea intermediarului în stabilirea tarifelor (ANRE) şi solicită crearea Ministerului Energeticii şi Gospodăriei Comunale, care va asigura gestionarea eficientă a sferei date şi va reduce tarifele.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

G. Zubatîi este unul dintre judecătorii care îndeplineşte poruncile actualei guvernări, uitînd de atribuţiile funcţiei sale PSD a depus Cererea prealabilă însoţîtă de semnături a peste 10 000 de persoane cu solicitarea de a micşora tarifele actuale la ANRE