Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare deschisă Prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat de la Preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova Victor Şelin

|versiune pentru tipar||
PSD / 23 decembrie 2011
Partidul Social Democrat

În cadrul emisiunii televizate a postului TV-7 dedicată politicii bugetar-fiscale pentru anul 2012 şi discutarea proiectului bugetului de stat, fără a avea vreun răspuns motivat privind cauzele lipsei de performanţă a activităţii Guvernului de a crea locuri de muncă şi de a stimula iniţiative antreprenoriale în ţară, Dumneavoastră aţi fost forţat să dezvăluiţi intenţiile de creştere a presiunii fiscale asupra cetăţenilor şi întreprinderilor sub forma stabilirii impozitului de 4% din rulajul întreprinderilor mici şi o revenire la impozit pe profit de 12%, majorarea accizelor la combustibili, majorarea impozitului imobiliar, garaje şi terenuri.

Argumentele moderatorului emisiunii că presiunea fiscală asupra antreprenoriatului va înrăutăţi situaţia în economie şi argumentul lui că eu, în calitate de lider al social-democraţilor, propun o politică alternativă bugetar — fiscală bazată pe crearea în Republica Moldova a unei platforme fiscale facilitare pentru atragerea investiţiilor străine, a provocat o reacţie, inadecvată, fiind expuse în adresa mea cuvinte de ponegrire a imaginii mele, atît ca lider politic cît şi antreprenor a cărei activitate durează 25 de ani.

Consider comportamentul şi enunţurile Dvs. lipsite de etică, nepotrivite şi inacceptabile pentru un prim-ministru al ţării.

Argumetele mele:

Prim-ministru are dreptul de a solicita de la Ministere şi Departamente de a colecta informaţii concrete despre o anumită persoană privind toate bunurile sale, activitatea antreprenorială, veniturile si cheltuielile sale. Voi numi datele prezentate despre o singură persoană Prim-ministrului Republicii Moldova, drept “Dosar personal a lui Victor Şelin”, dar precizez că aceasta nu constituie responsabilitatea principală a unui premier, dar iniţiativă proprie.

Cu toate acestea, din proprie iniţiativă, nu aveţi nici un drept să utilizaţi aceste informaţii în scopuri politice în lupta cu oponenţii politici. Cunosc, că de multe ori utilizaţi accesul la datele cu caracter personal ale cetăţenilor, precum şi datele privind activitatea antreprenorială pentru a-i presa şi constrînge. În decizia de a ieşi din afaceri pentru a mă dedica politicului, am anticipat că asemenea tehnici pot fi îndreptate împotriva mea, şi am acceptat loviturile cu demnitate şi cu argumente. Aţi declarat că am primit 600 milioane de lei împrumuturi, dar impozitele achitate în perioada anilor 2003–2010 constituie numai 20 mii lei — aţi prezentat date false şi manipulaţi cu opinia şi conştiinţa publică a cetăţenilor.

Având în vedere faptul că dvs. de la vîrsta de 29 de ani devenind director al Departamentului Privatizării din Republica Moldova nu v-aţi ocupat de afaceri, ţin să vă reamintesc că împrumuturile bancare sunt solicitate în scopuri antreprenoriale de persoane juridice şi nu pentru persoană fizică. Creditele permit dezvoltarea economiei, asigură achitarea dobînzilor cetăţenilor care au introdus banii în conturi depozitare. Si cel mai important — de credite beneficiază acei, care prin activitatea antreprenorială respectă toate regulile ce ţin de transparenţă în business, fiind mereu sub controlul angajaţilor băncii şi a autorităţilor fiscale, precum şi cei care, iniţial nu au avut resurse proprii pentru a dezvolta afacerea personală.

În dosarul lui Victor Şelin, care se află pe masa dvs., este indicat că eu m-am născut într-o familie, unde mama era asistentă medicală şi pînă la începerea activităţii de antreprenoriat, nu am lucrat în serviciul public, pentru a mă putea îmbogăţi prin luare de mită sau din vînzarea proprietăţilor de stat. În ceea ce priveşte valoarea împrumutului de 600 milioane de lei, vă anunţ că la ziua de astăzi acest credit este de 189 milioane de lei, restul fiind cu regularitate şi succes rambursat obţinînd dividende pentru bancă şi cetăţeni, care deţineau mijloace financiare pe conturile de depozit, statul primind zeci de milioane venit în bugetul ţării, fapt cu care mă mîndresc, fiind capabil să creez în Moldova mii locuri de muncă şi am construit mai multe întreprinderi, fiind create condiţii pentru achiziţionarea serviciilor de calitate.

Eu, Victor Şelin, nu ascund societăţii afacerile proprii — reţeaua de cinematografe “Patria”, complexul “Casa Sărbătorii”, producţia de panificaţie, legume şi fructe, parcul de distracţii “Aventura Parc”, restaurantul “Bier Platz” şi pavilionul de flori, despre care aţi menţionat cu o deosebită satisfacţie, precum că aşi achita chiria pe lună în sumă de doar o mie de lei.

Am să vă spun despre flori, dar mai întâi voi sublinia că afacerea mea ţine de oferirea serviciilor şi cererea consumatorilor pentru aceste servicii. Dacă sunt apreciate serviciile conform calităţii şi preţ — oameni cumpără, dacă am făcut o greşeală în oferta pentru consumator — el va alege un alt antreprenor. Activitatea mea politică, intenţia de a participa la actul guvernării, nu ar forţa cetăţenii să utilizeze serviciile noastre comerciale. Oferte sunt foarte multe — oamenii au de unde alege.

Acum, despre flori. Întreprinderea noastră nu vinde flori. Flori vînd fermierii şi comercianţii de flori importate. Compania noastră a primit un împrumut, a reconstruit piaţa de flori şi achită lunar Primăriei mun. Chişinău 12 000 lei (contract de arendă, taxele funciare), 52 000 de lei constituie TVA şi doar 53 000 de lei rămîn în cadrul companiei, bani pentru dezvoltare, deoarece celelalte surse sunt cheltuite pentru: curăţenie, servicii de salubritate, apă, agent termic, credite, salariile, plăţile către fondul de asigurări sociale şi medicale.

Odată cu începerea mitingurilor de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, organizate de Partidul Social Democrat, a cărui lider sunt, acţiune de protest împotriva tarifelor ilegale şi a preţurilor exagerate, dvs. aţi trimis în toate întreprinderile mele inspectori fiscali, controlul vamal, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Procuratura. Nu am spus nimic şi continuu să primesc lovituri, dar bază pentru a mă expune mi-aţi dat-o dvs., dle. Prim-ministru, folosind aparatul administrativ şi datele cu caracter confidenţial, aţi încercat să mă presaţi în scopuri politice.

Răspunsul meu pentru acţiunile dvs. este următorul:

Am fost antreprenor, la fel ca mulţi alţii în ţara noastră, şi am trecut prin 20 de ani de dificultăţi, urcări şi coborîri, birocraţie, intimidare şi funcţionari corupţi, dar am sperat că voi, politicienii anilor 90, veţi fi capabili să înţelegeţi esenţa problemelor economice şi sociale şi veţi oferi societăţii un viitor mai bun.

Dar nu aţi reuşit să realizaţi acest lucru şi nici nu cunoaşteţi ce să faceţi mai departe. Puterea continue să rămână în mâinile clanurilor de familie, iar populaţia ţării este percepută de către dvs., drept obiect de câştig personal prin intermediul tarifelor, preţurilor la combustibil şi medicamente. Puterea care va fost încredinţată dvs. de către cetăţenii Republicii Moldova, este utilizată pentru a controla fluxurile financiare bugetare, precum şi împărţirea împrumuturilor externe în scopuri personale.

Am plecat din afaceri şi am intrat în politică pentru a lupta împotriva politicilor antisociale a elitelor politice guvernante, de a aduce la putere Partidul Social Democrat, în care nu există nici o persoană care ar avea legătură cu procesul de guvernare neghîndit pe parcursul a 20 de ani, şi ne propunem realizarea reformelor economice, care în timp de 4 ani vor asigura atragerea investiţiilor străine, va permite crearea locurilor de muncă şi va soluţiona problemele pensionarilor, care necesită a fi asiguraţi cu tarife, preţuri mai mici, iar pensiile şi alocaţiile mai mari.

Domnule Prim-ministru,

Eu vă iert slăbiciunea şi nu voi face şouri cu scopul de a-mi apăra cinstea şi onoarea, pentru că înţeleg, că într-o ceată de lupi, aşa cum este astăzi puterea executivă şi cea legislativă din Moldova, dvs. nu aţi învăţat să luptaţi prin alte metode cu oponenţii politici. Deşi, lecţia, care aţi primit-o cînd vi s-a luat proprietatea ar fi trebuit să vă schimbe părerea despre legătura dintre putere şi business.

Sunt adeptul opoziţiei constructive. De asemenea, am fost şi în pielea antreprenorului. Tocmai de aceia, îmi permit să vă dau o recomandare: statul trebuie să ofere condiţii pentru interes economic bilateral între Guvern şi societate. Esenţa constă în faptul că statul trebuie să se implice activ în economie, să creeze condiţii pentru creşterea veniturilor agenţilor economici şi cetăţenilor. Agenţii economici, obţinînd venituri cu ajutorul statului, în permanenţă îi vor fi recunoscători, cinstit vor achita impozitele şi chiar din iniţiativă proprie vor acorda ajutoare nevoiaşilor, demonstrînd responsabilitate socială în faţa societăţii. Cetăţenii, primind salarii mari, la aceste întreprinderi, vor cotiza pentru creşterea pensiilor, iar pensionarii împreună cu angajaţii, fiind consumatori de mărfuri şi servicii, vor achita conturile şi bonurile, care conţin impozitele adăugătoare şi care ajung în buget.

Creşterea veniturilor întreprinderilor şi cetăţenilor, de fiecare dată, a fost o sursă de creştere a economiei ţării şi de creştere a defalcărilor la buget, care permite Guvernului să-i cheltuie efectiv pentru creşterea nivelului educaţiei, culturii, sportului, majorarea salariului funcţionarilor publici.

Dacă am fost explicit în expunerea esenţei poziţiei mele, luaţi-o ca pe o critică constructivă şi nu treceţi la persoană, atunci cînd între noi există păreri diferite privind atîrnarea guvernării faţă de propriul popor.

Sursa: www.psdm.md

Întrevederea oficială a conducerii PSD şi a delegaţiei Partidului Comunist din China Declaraţia Partidului Social Democrat din Moldova cu privire la decizia lui Marian Lupu de a renunţa să mai candideze pentru funcţia de preşedinte