Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD cu privire la situaţia social-politică din ţară, în legătură cu decizia Curţii Constituţionale a RM cu privire la declararea alegerilor prezidenţiale nevalide şi decizia AIE de a iniţia referendumul constituţional

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 ianuarie 2012
Partidul Social Democrat

În declaraţia din 12 ianuarie 2011, Partidul Social Democrat a menţionat că de la bun început a fost clar faptul că apelul liderilor AIE către deputaţi de a arăta buletinele de vot, constituie o încălcare flagrantă a normelor constituţionale. Astfel, anularea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din 16 ianuarie 2011, a fost o acţiune planificată din timp şi coordonată între toţi membrii AIE.

La 20 septembrie, cînd Curtea Constituţională a RM, având în vedere avizul Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, a stabilit că după 28 septembrie 2011 Parlamentul ţării ar trebui să fie dizolvat, iar după acestă dată orice acte adoptate de Parlament nu au nici o putere juridică. În această situaţie, nici o persoană, care îşi asumă responsabilitate în faţa cetăţenilor şi în faţa legii, nu ar fi fost de acord să-şi înainteze candidatura pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Cu toate acestea, politica standardelor duble ale Partidului Comuniştilor, precum şi dorinţa AIE cu orice preţ de a-şi păstra puterea, a permis desfăşurarea mai multor şedinţe plenare ilegale şi a mai multor încercări de alegere a Preşedintelui, care, prin înşelăciunea reciprocă între toate fracţiunile din Parlament, nu a dus la rezultatul aşteptat.

Toate partidele parlamentare şi grupul deputaţilor neafiliaţi au fost complici la crima împotriva propriului popor, care poate fi calificată ca uzurparea puterii poporului de către partidele politice sau a unor grupuri de persoane.

În această situaţie, constatăm, că fiecare din partidele parlamentare nu a fost cointeresat în desfăşurarea alegerilor anticipate parlamentare pînă la finele anului 2011, si iată de ce: Pentru comunişti era necesar ca poporul aflat sub conducerea AIE să devină din ce în ce mai sărac şi care să sufere tot mai mult, ulterior să ceară PCRM să revină la putere; PD spera pe prudenţa lui Vlad Filat că va ordona membrilor de partid şi deputaţilor independenţi să voteze, în conformitate cu memorandumul de repartizare a funcţiilor puterii în stat; PL nu este gata să preia alegătorii dezamăgiţi de la PLDM, iar PLDM nu este pregătită pentru o nouă campanie electorală, deoarece eşecul promisiunilor electorale nu pot fi compensate cu crearea imaginii de inamic sub formă de raideri şi a oligarhilor, care împiedică dezvoltarea ţării. În acelaşi timp, deputaţii independenţi şi grupul “socialiştilor”, în persoana lui Igor Dodon, nu sunt gata pentru alegeri, pentru că au nevoie de timp pentru reabilitarea politică după developarea relaţiilor lor cu Prim-ministrul ţării, îndreptate împotriva alegerii Preşedintelui, şi a activităţii subversive în cadrul PCRM.

Este evident de ce, în ciuda prevederilor Constituţiei RM şi a Comisiei parlamentare pentru alegerile prezidenţiale, partidele din Alianţă şi “grupul” Dodon au arătat buletinele de vot: Filat s-a gîndit că dacă va fi ales preşedinte Marian Lupu, atunci Curtea Constituţională va anula alegerile, PD — în caz de eşec al procesului de votare la fel va tinde spre anularea lor, asigurînd ca toate componentele AIE să rămână la nivel negocierilor şi înţelegerilor iniţiale, pentru a începe o nouă rundă a luptei pentru putere. În acest caz, executorul voinţei PD a fost deputatul independent, Mihai Godea.

Constituţia Republicii Moldova permite cetăţenilor să-şi apere dreptul la puterea de stat în baza drepturilor constituţionale. Însă, ţinînd cont de neorganizarea şi destrămarea populaţiei RM, dar şi a toleranţei create, partidele de guvernare au anticipat lucrurile şi au decis de sine stătător să creeze o bază legală de a capta şi de a legaliza aflarea lor la guvernare, mai ales după eşecurile lor atît în politica internă cît şi în politica externă. Drept exemplu este iniţierea referendumului constituţional de a simplifica procedura de alegere a Preşedintelui.

Astăzi Partidul Social Democrat din Moldova stă în faţa unei alegeri în lupta sa împotriva planurilor AIE: fie să acţioneze de sine stătător, cu riscul de a nu avea acces la mass-media, de a nu avea resurse financiare necesare, de a nu avea suficiente resurse umane în teritorii, sau să se unească cu partidele de stânga în lupta împotriva adversarilor puternici ai AIE. Alegerea noastră este consolidarea forţelor politice, care respectă drepturile constituţionale ale cetăţenilor şi gata să apere Constituţia RM, iar primul apel în acest sens este adresat Partidului Comuniştilor.

Congresul Civic, care a fost iniţiat de Partidul Comuniştilor, în ciuda numeroasei componenţe şi a caracterului său de masă, nu are sorţi de izbândă pentru a se dezvolta în continuare, decît în cazul, dacă la el se vor alătura şi alte partide, inclusiv şi Partidul Social Democrat, care a demonstrat societăţii că este neangajat şi consecvent în acţiunile sale în lupta împotriva politicii antiumane şi antisociale, promovate de AIE.

Comuniştilor nu întotdeauna le place critica social-democraţilor în ce priveşte activitatea conducerii partidului, drept exemplu în acest sens poate servi critica adusă comuniştilor pentru lipsa de cooperare între PCRM şi PSD în ajunul alegerilor din 28 noiembrie 2010, precum şi critica pentru desemnarea nechibzuită în calitate de candidat la postul de primar al capitalei a unui agent sub acoperire. Este firesc, că între membrii partidelor noastre să existe diferenţe şi puncte de vedere diferite, dar în momentele dificile pentru poporul ţării, noi suntem obligaţi de a fi împreună şi de a lupta în numele triumfului Constituţiei Republicii Moldova.

Iniţierea Referendumului Constituţional pentru simplificarea procedurii de alegere a Preşedintelui ţării, este o nouă etapă a strategiei AIE, cu scopul de a rămâne la putere. În acest context, Partidul Social Democrat reiterează faptul că orice decizie a Parlamentului, inclusiv desfăşurarea Referendumului Constituţional, sunt ilegale şi neconstituţionale, începînd cu 28 septembrie 2011, termenul limită, când Parlamentul era obligat să aleagă Preşedintele ţării.

PSD solicită partidelor care reprezintă Alianţa pentru Integrare Europeană, precum şi reprezentanţilor acestora, care au statut de organizaţii non-guvernamentale, de a nu speria oamenii cu faptul că alegerile parlamentare anticipate reprezintă o problemă mare pentru ţară, şi să recunoască faptul că, în realitate, ei sunt cei care au încălcat toate normele constituţionale, iar criza politică din ţară este provocată de aroganţa şi fanfaronada liderilor Alianţei, care este însoţită de dorinţa lor înfocată de a controla fluxurile financiare din ţară.

PSD se adresează tuturor deputaţilor din Parlament, care conştientizează că are loc uzurparea puterii de stat de către Alianţă şi sunt împotriva standardelor duble, să-şi depună mandatele de deputat, deoarece acest Parlamentul nu mai este legitim, precum şi în baza dreptului său de deputat, să facă un recurs la Curtea Constituţională a RM pentru constatarea existenţei premiselor privind dizolvarea Parlamentului şi de a obliga Preşedintele interimar să dizolve Parlamentul.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

PSD apreciază şi susţine decizia Curţii Constituţionale de a declara nevalabile alegerile prezidenţiale din 16 decembrie 2011 PSD a adresat o felicitare pentru noul Preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, membru al PSD din Germania