Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Moldova şi Uniunea Vamală: revenirea în trecut sau avîntul spre viitor

|versiune pentru tipar||
PSD / 7 februarie 2012
Partidul Social Democrat

Liderul Partidului Social Democrat din Moldova Victor Şelin a declarat că astăzi cetăţenii moldoveni singuri îşi pot decide viitorul său. “Dacă înainte de sărbătorile de iarnă, peste 700 de cetăţeni au venit cu propunerea de a adera la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan, la 18 februarie 2012, cetăţenii din toată republica vor participa la prima Adunare a Grupului de Iniţiativă, unde vor fi delegate persoane acreditate de CEC şi care vor avea misiunea de a colecta peste 230 mii de semnături de la cetăţenii care vor susţine aderarea la structura Uniunii Vamale”, a anunţat Victor Şelin în cadrul Mesei Rotunde organizate de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău “Moldova şi Uniunea Vamală: revenirea în trecut sau avîntul spre viitor”.

Organizatorii Mesei Rotunde au invitat pentru dezbaterea acestui subiect partide extraparlamentare, societatea civilă, organizaţii nonguvernamentale, oameni de afaceri, antreprenori, şi desigur membrii actualei guvernări. Ţinem să menţionăm că nici un reprezentant al Alianţei şi nici a partidului din opoziţie nu au dat curs invitaţiei misiunii diplomatice ruse de la Chişinău.

Potrivit lui Şelin, paralel cu acţiunea de colectare a semnăturilor trebuie să fie ajustată legislaţia naţională conform actelor juridice existente în Uniunea Vamală, iar unul din primele acte care necesită a fi semnat este acordul RM de aderare la Uniunea Vamală.

“Conform Constituţiei RM, aceste decizii le poate lua Parlamentul sau cetăţenii statului. De această dată, cetăţenii vor fi responsabili de actul guvernării, şi vor organiza referendumul republican legislativ. Desfăşurarea referendumului republican în toamnă va permite Moldovei să devină parte integră a Uniunii Vamale începînd cu 1 ianuarie 2013”, a precizat liderul PSD, Victor Şelin.

În acest context, a fost creat o platformă on-line www.referendum.md care informează societatea civilă privitor la Uniunea vamală, procesul organizării referendumului republican şi în acelaşi timp, cetăţenii RM pot să completeze o anchetă şi să trimită sugestii şi opinii pentru Grupul de Iniţiativă care monitorizează întreaga procedura.

Victor Şelin a subliniat că Grupul de Iniţiativă are stabilite relaţii de consultare cu Comisia Uniunii Vamale care oferă sprijin tehnic şi informaţional privitor la pregătirea legislaţiei naţionale şi alte momente necesare de examinat în procesul organizării referendumului republican.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

PSD: Alegerile parlamentare anticipate — unica soluţie NOTĂ DE PROTEST către posturile de televiziune