Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

S-a constituit Grupul de iniţiativă pentru referendumul republican legislativ

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 martie 2012 | 
Partidul Social Democrat

Sîmbătă, 10 martie 2012, în mun. Chişinău a avut loc Adunarea cetăţenilor pentru iniţierea Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

La adunare au participat peste 1200 persoane, reprezentanţi din toate raioanele Republicii Moldova acoperind în jur de 75 % din toate primăriile ţării. La eveniment au participat şi Ambasadorul Plenipotenţiar şi Extraordinar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova — Valeri Kuzmin, Consulul Onorific al Republicii Kazahstan în Republica Moldova — Roman Stancov.

Decizia de a desfăşura referendumul republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale a fost votată în unanimitate.

Tot în unanimitate a fost aprobat şi proiectul de lege supus referendumului.

Preşedintele adunării cetăţenilor, Sergiu Coropceanu, a declarat că este o decizie istorică şi responsabilă pentru cei prezenţi la adunare. “Este o decizie istorică. Este în premieră în istoria statului, cînd poporul Moldovei a luat decizia de a realiza dreptul său constituţional de administrare cu treburile statului, declarînd astfel dezacordul faţă de politica actualei guvernări. Populaţia Moldovei va realiza dreptul suveran asupra puterii şi va aproba proiectul de lege care va determina viitorul RM, iar Parlamentul şi Guvernul, indiferent de cine va fi la putere, va fi obligat să aplice legea respectivă”, a menţionat Coropceanu.

Drept propunere pentru petrecerea Referendumului, participanţii la adunare au acceptat ziua de 18 noiembrie 2012.

Toţi participanţii la Adunarea cetăţenilor au acceptat în unanimitate ca cu toţii să devină membri ai grupului de iniţiativă, cei care, după înregistrarea la Comisia Electorală Centrală, vor colecta peste 200 mii de semnături de la susţinătorii referendumului.

Pentru organizarea activităţii şi reprezentare a grupului de iniţiativă, participanţii au ales biroul executiv compus din: Victor Şelin — Preşedinte, Oleg Topolniţchi — Vicepreşedinte, Ruslan Bîrlădeanu — secretar. Responsabil de partea organizatorică a fost desemnat Sergiu Coropceanu.

În următoarele zile, biroul executiv al Grupului de iniţiativă va depune la Comisia Electorală Centrală pachetul de documente pentru înregistrarea grupului.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Poziţia Partidului Social Democrat privind politica neadecvată al Guvernului RM în sectorul energetic Poziţia Partidului Social Democrat privind desemnarea candidatului AIE pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova