Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia Partidului Social Democrat privind politica neadecvată al Guvernului RM în sectorul energetic

|versiune pentru tipar||
PSD / 7 martie 2012
Partidul Social Democrat

În rezultatul şedinţei comune ale Guvernelor Republicii Moldova şi România se poate afirma cu fermitate că Alianţa de guvernare agravează perspectivele economice pentru cetăţenii şi agenţii economici din Moldova.

Responsabilităţile asumate de către Guvern privind construcţia conductei Iaşi — Chişinău, care au fost prezentate public drept o alternativă de furnizare a gazelor din România în Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică, este nimic altceva decât acţiuni de consolidare a sistemelor electroenergetice din România şi Republica Moldova. Este cunoscut faptul că România utilizează gaze naturale livrate din Rusia la un preţ mai mare, iar serviciile de intermediere a românilor, ulterior, vor fi pe umerii consumatorilor din Republica Moldova.

Decizia Guvernului Republicii Moldova de a construi o conductă de gaz din România, denotă faptul că întreprinderea moldo-rusă “Moldovagaz” va fi obligată să cumpere gaze naturale din România, ceea ce este imposibil de asigurat prin aprovizionarea cu gaz rusesc la un preţ mai mic, direct de la “Gazprom”, companie-fiică al “Moldovagaz”. Reieşind din aceste planuri, putem concluziona că Alianţa de guvernare şi-a exprimat intenţia de a pune în aplicare planul enunţat de Partidul Liberal din Republica Moldova de a naţionaliza cota parte a companiei ruse “Gazprom” în “Moldovagaz”.

Alianţa de guvernământ ascunde în mod deliberat faptul că în preţul de $ 400 pentru 1m³ de gaz rusesc este inclusă taxa de export de 30%, care se aplică de Federaţia Rusă tuturor livrărilor de gaze în străinătate, cu excepţia statelor Uniunii Vamale Rusia — Belarus — Kazahstan, deoarece între aceste ţări, nu există frontiere vamale.

Alianţa de guvernare ignoră opinia publică privind necesitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan, care va permite reducerea preţului la gaz cu 30% pentru consumatorii din Moldova, favorizând punerea în aplicare a planurilor statului vecin România, de preluare a terenurilor, a resurselor industriale, naturale şi a populaţiei Republicii Moldova.

Sîmbătă, 10 martie, în Chişinău se va desfăşura Adunarea iniţiatorilor Referendumului Republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, unde cetăţenii moldoveni vor aplica de sine stătător prevederea constituţională privind “dreptul de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit” şi de a schimba vectorul politicii economice a statului, în scopul de a reduce preţurile la energie şi de a redresa economia naţională.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

03 martie 2012 — Guvernul Filat predă ţara, anexarea Republicii Moldova la România a început S-a constituit Grupul de iniţiativă pentru referendumul republican legislativ