Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD a adresat o notă oficială Misiunii OSCE

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 august 2012
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a adresat o scrisoare doamnei Jennifer Brush, şef al misiunii OSCE în Republica Moldova, prin care a atenţionat despre situaţia din Republica Moldova privind încălcarea principiilor democratice, a drepturilor omului, inclusiv nerespectarea normelor constituţionale cu privire la drepturile democratice privind exprimarea voinţei cetăţenilor.

Atribuirea de către partidele, care formează actuala guvernare în Moldova, prin instituţiile statului a unor drepturi exagerate şi neconstituţionale, interpretarea normelor şi luarea deciziilor în interes de grup şi în defavoarea cetăţenilor Republicii Moldova, constituie o încălcare gravă şi premize de instalare a unui regim dictatorial.

Un ultim exemplu în acest sens îl constituie decizia Comisiei Electorale Centrale din 03 august 2012 de a respinge iniţiativa a peste 230 de mii de cetăţeni de organizare a unui Referendumului republican legislativ, unde 6 din cei 9 membri au votat sub presiunea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, care iau numit în această funcţie.

Prin hotărîrea luată, care este în contrazicere cu celelalte hotărîri aprobate anterior, Comisia Electorală Centrală a spulberat orice încredere din partea populaţiei, devenind un organ de stat, care interpretează prevederile codului electoral reieşind din situaţia şi interesul de moment contrar apărării dreptului cetăţenilor la expunerea voinţei.

Decizia neîntemeiată luată de Comisia Electorală Centrală privind anularea a peste 197 mii de semnături constituie o încălcare gravă împotriva propriului popor şi îngrădirea drepturilor constituţionale, precum şi ignorarea art. 142 din Codul electoral al Republicii Moldova — Referendumul republican se desfăşoară în scopul exercitării puterii poporului şi participării lui nemijlocite la conducerea şi administrarea treburilor de stat.

De asemenea, Partidul Social Democrat a solicitat ca Misiunea OSCE în Republica Moldova să informeze ţările membre despre situaţia din Moldova şi să includă în lista subiectelor pentru discuţii cu oficialii moldoveni tema privind respectarea drepturilor cetăţenilor ţării, inclusiv cele electorale, la libera exprimare a voinţei.

Sursa: www.psdm.md

PSD cere Cancelarului german Angela Merkel să includă în agenda de lucru subiectul ce ţine de exprimarea voinţei cetăţenilor Moldovei Mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naştere a Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin