Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Grupul de iniţiativă s-a adresat cu o scrisoare oficială Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 august 2012
Partidul Social Democrat
Preşedintelui Republicii Moldova
Dlui Nicolae TIMOFTI

Stimate domule Preşedinte,

Ne adresăm dvs. în calitate de şef al statului, garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, al drepturilor constituţionale a cetăţenilor Republicii Moldova.

În calitate de garant al Constituţiei, sunteţi în drept şi obligat să cereţi respectarea normelor constituţionale cu privire la drepturile democratice privind exprimarea voinţei cetăţenilor Republicii Moldova.

Pornind de la articolele 2, 38, 39 din Constituţia Republicii Moldova, menţionăm: suveranitatea naţională aparţine poporului, pe care o poate exercita în mod direct; voinţa poporului constituie baza puterii de stat; cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a participa nemijlocit la administrarea treburilor publice. În acest sens, nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic, nici o altă formaţiune obştească sau organ de stat nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

Cu regret, în ultima perioadă, mai multe instituţii ale statului îşi atribuie drepturi exagerate şi neconstituţionale, îşi permit interpretarea normelor şi luarea deciziilor în defavoarea cetăţenilor Republicii Moldova, ceia ce constituie o încălcare gravă şi premize de instalare a unui regim dictatorial.

Un ultim exemplu în acest sens îl constituie decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge iniţiativa a peste 230 de mii de cetăţeni de organizare a Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

Prin hotărîrea luată, care este în contrazicere cu celelalte hotărîri aprobate anterior, Comisia Electorală Centrală a spulberat orice încredere din partea populaţiei, devenind un organ dictatorial, care interpretează prevederile codului electoral reieşind din situaţia şi interesul de moment contrar apărării dreptului cetăţenilor la expunerea voinţei.

Ţinem să menţionăm, că voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.

Comisia Electorală Centrală constituie organul de stat responsabil de implementarea prevederilor Codului Electoral în vederea realizării voinţei poporului. Orice tractare de lege sau decizie a Comisiei Electorale Centrale trebuie să fie luată în interesul poporului.

Domnule Preşedinte,

Decizia neîntemeiată luată de Comisia Electorală Centrală privind anularea a peste 197 mii de semnături constituie o încălcare gravă împotriva propriului popor şi îngrădirea drepturilor constituţionale, precum şi ignorarea art. 142 din Codul electoral al Republicii Moldova — Referendumul republican se desfăşoară în scopul exercitării puterii poporului şi participării lui nemijlocite la conducerea şi administrarea treburilor de stat.

Dvs. domnule Preşedinte sunteţi persoana, care poate pune capăt tuturor fărădelegilor şi readucerea Republicii Moldova în albia respectării principiilor democratice şi funcţionării normelor de drept în interesul cetăţenilor. De dumneavoastră depinde cum se va dezvolta Republica Moldova: vor activa organele de stat în interesul cetăţenilor sau se va prelungi funcţionarea dictaturii prin limitarea drepturilor cetăţenilor.

În calitate de şef de stat, conducîndu-vă de articolele 2, 38, 39, 77 şi 88 din Constituţia Republicii Moldova, art. 144 din Codul electoral al Republicii Moldova solicităm să emiteţi un decret privind iniţierea Referendumului republican, cu expunerea textului proiectului de lege aprobat de Grupul de iniţiativă, pentru a oferi posibilitate constituţională cetăţenilor ţării de a-şi exprima voinţa privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

Prin acest decret, aveţi posibilitatea să demonstraţi întregului popor, că sunteţi un Preşedinte al cetăţenilor, care activează în interesul cetăţenilor propriei ţări şi le oferă dreptul la exprimarea voinţei asupra problemelor de interes naţional, fapt prin care Republica Moldova va reveni de la un sistem dictatorial la unul democratic.

Cu respect,

Ruslan Bîrlădeanu
Secretar al Grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.

Sursa: www.psdm.md

CEC încalcă propriile decizii Partidul Social Democrat a adresat o scrisoare Consiliului municipal Bălţi