Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

CEC încalcă propriile decizii

|versiune pentru tipar||
PSD / 4 august 2012
Partidul Social Democrat

Comisia Electorală Centrală a respins propunerea grupului de iniţiativă de organizare a Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

6 din 9 membri ai Comisiei au votat pentru excluderea a 197954 de semnături din listele de subscripţie, lăsînd acceptate doar 34024 semnături. De menţionat, că pentru excluderea semnăturilor au votat membrii CEC, care au fost instalaţi în funcţii din partea partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană.

De menţionat că decizia CEC a impresionat pe toţi pe motiv că decizia luată vine în contrazicere cu deciziile aprobate anterior. 153698 semnături au fost excluse pe motiv că susţinătorul nu şi-a introdus singur datele în lista de subscripţie. Istoria ne arată însă, că toţi candidaţii independenţi, indiferent de alegeri: fie locale sau parlamentare, referendumuri, au colectat semnături tocmai în aşa fel şi de fiecare dată acestea au fost recunoscute de CEC. În plus acelaşi lucru la făcut Ştefan Urîtu, actualul Vicepreşedinte CEC, la algerile parlamentare trecute.

Un alt motiv de contraziceri la constituit excluderea a peste 4700 semnături din cauză că susţinătorii aveau buletinul de identitate expirat. Comisia Electorală Centrală, la rîndul său a primit un şir de hotărîri pentru a le permite cetăţenilor cu acte respirate să participe în campaniile electorale, inclusiv la referendumul iniţiat de AIE. În acest sens şi instanţa de judecată s-a expus că fiecare cetăţean al Moldovei, chiar dacă are acte expirate, are dreptul de vot.

Decizia de excludere şi a celorlalte semnături lasă semne de întrebare.

Rămîne neclar — chiar membrii CEC sunt atît de necompetenţi şi îşi uită propriile decizii sau la mijloc este altceva? În interesul cui activează cei 6 membri ai CEC instalaţi în funcţii de AIE?

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia Preşedintelui Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ Victor Şelin către cetăţenii Republicii Moldova Grupul de iniţiativă s-a adresat cu o scrisoare oficială Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti