Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Preşedintelui Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ Victor Şelin către cetăţenii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 august 2012 | 
Partidul Social Democrat

Astăzi 3 august 2012, pînă la începutul şedinţei Comisiei Electorale Centrale, care potrivit ordinei de zi trebuia să anunţe rezultatul privind examinarea semnăturilor colectate în susţinerea organizării primului în istoria ţării a Referendumului Republican Legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan, declar public în faţa cetăţenilor Republicii Moldova că ieri, 2 august la finele zilei de lucru, angajaţii grupului de lucru instituit de CEC, au finisat verificarea şi autentificarea semnăturilor ale susţinătorilor referendumului republican legislativ şi au stabilit că Grupul de Iniţiativă a realizat colectarea de semnături necesare care permit desfăşurarea referendumului.

Tot ieri, 2 august 2012, CEC a convocat o şedinţa la finele zilei de muncă, unde au propus să fie excluse definitiv 442 de liste în scopul refuzării de a desfăşura referendumul republican legislativ.

Conform informaţiilor primite, în perioada examinării semnăturilor, la CEC au fost prezenţi mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor speciale şi de forţă, specialişti în desfăşurarea campaniilor electorale, cetăţeni ai altor state, ceea ce ar fi putut influenţa decizia CEC care s-au pronunţat împotriva desfăşurării referendumului, o decizie anticonstituţională şi antipopulară care încalcă flagrant drepturile omului.

Suntem indignaţi de cinismul membrilor Comisiei Electorale Centrale, care prin erori nesemnificative au exclus 153 mii de semnături ale cetăţenilor, fiind invocată cauza că numele, datele actelor de identitate au fost transcrise prin caractere şi cerneală diferite, ulterior fiind luat[ decizia de a n le mai verifica şi autentifica.

Totodată au fost excluse semnăturile cetăţenilor care avea acte de identitate expirate, deşi prin decizia CEC, cetăţenii cu acte de identitate expirate pot participa la alegerile parlamentare sau locale. Mai mult de 7000 de semnături au fost excluse doar din cauza că ele nu coincid cu semnătura indicată în buletinul de identitate, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare, dat fiind faptul că legea nu stipulează că semnătura trebuie să corespundă celei din actul de identitate.

În data de 20 iulie 2012, cînd au fost depuse 232 094 de semnături, Preşedintele şi membrii CEC au fost informaţi despre faptul că mai mulţi cetăţeni semnează prin semne şi simboluri, aceştia fiind membrii minorităţilor etnice, însă CEC a exclus şi aceste semnături.

Consider că CEC a procedat corect atunci cînd anulează semnăturile persoanelor aflate în afara ţării, minori care nu atins vîrsta de 18 ani, însă suma acestora estimează mai puţin de 800 de semnături.

În ultimele 2 zile, pînă la enunţarea deciziei CEC, mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor finanţate din afară au convocat conferinţe de presă prin care au calificat activitatea membrilor Grupului de Iniţiativă ilegală şi incorectă, ceea ce contravine anume vectorului european al politicii externe a Republicii Moldova. Reprezentanta “Transparency Agency” a declarat că personal a discutat cu Preşedintele CEC şi l-a avertizat că doar el va fi responsabil de fiecare din acele peste 200 mii de semnături aprobate în favoarea desfăşurării Referendumului Republican Legislativ.

Cu certitudine, fiecare membru CEC este înaintat în funcţie din partea anumitor partide, ulterior fiind evidente consultările cu liderii acestor partide la subiectul examinării deciziei de desfăşurare a referendumului şi influenţării directe a hotărîrii pronunţate astăzi.

Aceste 232 de mii de semnături aveau drept scop garantarea celorlalţi cetăţeni a oportunităţii de alegere şi de voinţă a poporului de a se pronunţa liber în favoarea vectorului politici externe a statului moldovenesc şi anume aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

Sunt ferm convins că atît colegii mei de partid, membrii Grupului de iniţiativă dar şi alţi reprezentanţi ai societăţii noastre vor susţine iniţiativa de convocare a unei noi Grupe de Iniţiativă de desfăşurare a Referendumului Republican Legislativ de aderare a RM la Uniunea Vamală, iar această declaraţie să fie apreciată drept una de susţinere a naţiunii moldoveneşti în ambiţia sa de a obţine dreptul asupra puterii de stat şi de conducere a acestui stat, ulterior fiind aprobată decizia de desfăşurare a unui referendum republican legislativ în scopul asigurării unui viitor, bunăstării cetăţenilor şi deschiderea de noi perspective pentru viitoarele generaţii.

Astăzi, îmi exprim convingerea că noua tentativă de formare a grupului de iniţiativă, care pînă la finele anului 2012 va desfăşura campania de colectare a semnăturilor, va reuşi să adune nu 232 de mii, dar cu mult mai mult, ceea ce va demonstra că populaţia Moldovei este solidară, decisă în obţinerea statutului de ţară membră a Uniunii Vamale şi va lupta pentru puterea de stat în Republica Moldova.

Victor Şelin
Preşedintele Grupului de Iniţiativă pentru desfăşurarea Referendumului Republican Legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan

Sursa: www.psdm.md

Intenţii de influenţare a deciziei Comisiei Electorale Centrale CEC încalcă propriile decizii