Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Uniunea Vamală calea către reintegrarea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 30 iulie 2012 | 
Partidul Social Democrat

Sîmbătă, 28 iulie 2012, cu ocazia aniversării a 20-a de la introducerea forţelor ruse pentru menţinerea păcii, la Tiraspol, a fost organizată o conferinţă internaţională, la care au participat mai mulţi delegaţi ai legislativului rus, reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol, politicieni, membri ai societăţii civile.

Victor Şelin, liderul Partidului Social Democrat, a participat în cadrul conferinţei cu un mesaj de salut către cei prezenţi şi a subliniat faptul că astăzi suntem în procesul cînd populaţia Republicii Moldova îşi decide viitorul său şi anume prin iniţiativa de desfăşurare a Referendumului Republican Legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

“Avem un popor dispersat, acest popor vrea să fie unificat, dar cei din stînga Nistrului sunt în avantaj faţă de cei din dreapta rîului Nistru, deoarece achită mult mai puţin. Dar dacă vom merge împreună spre Comunitatea Economică Euroasiatică, atunci vom avea aceleaşi beneficii”, a declarat Victor Şelin.

Liderul social-democrat a menţionat că toamna anului 2012 va fi una şi mai complicată, însă susţinătorii iniţiativei vor lupta pentru atingerea scopului propus. În acest context, Victor Şelin a adăugat că în unul din mesajele sale anterioare, a fost propunerea ca cei din stînga Nistrului să susţină ideea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi să organizeze un referendum la aceiaşi temă în aceiaşi zi, astfel încît comunitatea internaţională să perceapă mesajul respectiv ca unul pozitiv şi să accepte voinţa poporului dispersat de rîul Nistru.

Preşedintele Comitetului pentru Legislaţie din cadrul Sovietului Suprem al Republicii Moldoveneşti Nistrene, Galina Antiufeeva a susţinut ideea desfăşurării referendumului pe teritoriului RMN şi a subliniat necesitatea unui dialog cu populaţia din stînga Nistrului în vederea obţinerii rezultatului aşteptat.

“Formatul 5+2” a fost o greşeală

În cadrul conferinţei organizate la Tiraspol cu ocazia aniversării a 20 de ani de la existenţa misiunii pacificatorilor ruşi, liderul PSD Victor Şelin a declarat că soluţionarea conflictului transnistrean prin negocierile purtate în “Formatul 5+2” nu a fost altceva decît o greşeală.

“Rusia şi Moldova nu au prevăzut că interesele geopolitice ale statelor din componenţa «Formatului 5+2» nu corespundeau scopurilor şi obiectivelor acordului bilateral din 21 iulie 1992 semnat între Moldova şi Federaţia Rusă”, a menţionat Victor Şelin.

Partidul Social Democrat propune un nou proiect de discuţie privind soluţionarea conflictului transnistrean şi anume prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Totodată, Partidul Social Democrat consideră necesar ca Transnistria şi Moldova să semneze un acord, drept măsură de încredere reciprocă, privind crearea unui teritoriu vamal unic, unde reprezentanţii Moldovei vor efectua procedurile vamale la hotar cu Uniunea Europeană, iar vameşii transnistreni la hotar cu Ucraina.

Pînă cînd Republica Moldova şi Transnistria nu vor elabora mecanisme de funcţionare al teritoriului vamal unic şi nu vor crea Spaţiul Economic Unic între Moldova şi Transnistria, nu putem vorbi de stabilirea anumitor forme juridice de organizare şi consolidare al statului moldovenesc.

În opinia lui Victor Şelin, Federaţia Rusă, drept stat garant în soluţionarea conflictului transnistrean şi intermediar în negocierile dintre Moldova şi RMN, îşi poate rezerva dreptul de a elabora o strategie, drept măsură de asigurare a încrederii reciproce şi a tendinţelor RMN şi a Moldovei pe calea constituirii unui stat federativ — Republica Moldova.

Victor Şelin asigură că anume aceasta este soluţia eficientă care trebuie să aibă loc, şi doar atunci vom reuşi să dezvoltăm statul moldovenesc şi în contextul integrării la Comunitatea Economică Euroasiatică şi drept stat membru al Uniunii Vamale.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Mesaj de felicitare cu ocazia aniversării a 20 de ani a staţionării trupelor de pacificare Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin către participanţii la acţiunea de protest din 31 iulie 2012