Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Intenţii de influenţare a deciziei Comisiei Electorale Centrale

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 august 2012
Partidul Social Democrat

Cu trei zile înainte ca Comisia Electorală Centrală să ia decizia privind iniţierea Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale, mai multe organizaţii neguvernamentale din ţară, proiectele cărora sunt finanţate de donatori europeni şi americani, au început să desfăşoare un şir de activităţi cu scopul de a influenţa decizia membrilor CEC.

În acest sens, se organizează conferinţe de presă, la care se prezintă informaţii precum că Grupul de iniţiativă ar fi încălcat legislaţia în vigoare în timpul colectării semnăturilor susţinătorilor referendumului, precum şi că acesta contravine normelor constituţionale.

Drept urmare, la 31 iulie 2012, Sergiu Ostaf — reprezentantul organizaţiei neguvernamentale CReDo, a prezentat opiniei publice aşa zisele dovezi, din două primării: or. Vatra mun. Chişinău şi s. Cîrnăţeni r-nul Căuşeni — localităţi din care membrii Grupului de iniţiativă nu au prezentat Comisiei Electorale Centrale liste de subscripţie cu semnături.

La 02 august 2012, mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, printre care: Sergiu Ostaf, Arcadie Barbaroşie, Victor Catan, Eugen Revenco, Valeriu Prohniţchi, Lilia Caraşciuc, în cadrul unei conferinţe de presă, din nou au adus învinuiri nefondate în adresa Grupului de iniţiativă şi tensiuni către membrii CEC. În acest sens, Lilia Caraşciuc, reprezentant al Transparency International Moldova, a confirmat că personal l-a sunat pe dl Iurie Ciocan, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale pentru a afla detalii privind procedura de verificare a listelor de subscripţie şi a-i expune viziunile şi cerinţele sale, pe care le-a reiterat şi in cadrul conferinţei de presă.

Biroul Executiv al Grupului de iniţiativă califică toate acţiunile reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, inclusiv Consiliul Naţional pentru Participare drept intimidare a membrilor Comisiei Electorale Centrale şi intenţie de a influenţa decizia CEC, unica instituţie abilitată cu dreptul de aprobare a hotărîrii privind iniţierea Referendumului.

Centrul de presă al Grupului de iniţiativă
Sursa: www.psdm.md

Doar CEC este în drept să se expună cu privire la calitatea semnăturilor Declaraţia Preşedintelui Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ Victor Şelin către cetăţenii Republicii Moldova