Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la vizita în Republica Moldova a Cancelarului german, Angela Merkel

|versiune pentru tipar||
PSD / 22 august 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, 22 august 2012, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană vor fi onoraţi de prezenţa Cancelarului german, Angela Merkel. Deşi vizita va dura cîteva ore, liderii AIE au planificat minuţios fiecare minută, de parcă oficialul german vine la ei în vizită personală, uitînd că Germania este un actor geopolitic strategic şi cu putere de decizie fermă, şi cu influenţă politică sau economică în anumite state. În acelaşi timp, liderii AIE au planificat o “primire ca la moldoveni” a oaspetelui oficial, fiind ascunse toate impedimentele care ar da de gol Republica Moldova în faţa cancelarului german.

Partidul Social Democrat a adresat scrisori oficiale organizaţiilor internaţionale acreditate la Chişinău prin care a solicitat reprezentanţilor misiunii să aducă la cunoştinţă oficialului german privind situaţia reală din Moldova inclusiv fărădelegile care au fost întreprinse de actuala guvernare, chiar şi încălcări ale normelor constituţionale, libera exprimare a voinţei cetăţenilor şi a principiilor democraţiei în stat.

În acest sens, astăzi liderii AIE nici nu au invitat reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare, evitînd existenţa acestora, printre oaspeţii de onoare regăsindu-se reprezentanţi ale misiunilor diplomatice, membrii organizaţiilor nonguvernamentale unde îşi au interes direct partidele din AIE. Cu regret, dar ţinem să menţionăm că şi discuţia planificată cu agenţii economici nu vor evidenţia problemele cetăţenilor Republicii Moldova, dar nici nu le vor soluţiona, acestea fiind calificate drept declaraţii populiste şi cu interes personal ale elitelor politice.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel fiind un actor proeminent în politica internaţională, dar în acelaşi timp fiind reprezentant al creştin-democraţilor, consideră că Dumnezeu le-a dat puterea doar unora, iar ceilalţi care sînt vulnerabili, trebuie să se conformeze. Partidul Social Democrat nu acceptă o asemenea poziţie, dat fiind faptul că cei puternici îşi rezolvă problemele sale, iar social-democraţii sunt pentru a satisface interesele oamenilor de rînd, ceea ce AIE încearcă să treacă cu vederea şi să prezinte Republica Moldova drept un stat pregătit pentru a adera la UE, doar pentru a obţine mai multe fonduri şi ajutoare financiare.

Cu regret, şi această vizită vine doar în scopul de piar al liderilor AIE, şi speranţele noastre au fost spulberate, din cauza că strategiile premierului şi a colegilor săi sînt evidente pentru întreaga societate: atunci cînd situaţia este precară, se încearcă de a apela la actori remarcabili, astfel încît mesajul acestora să muşamalizeze grijile moldovenilor, în acelaşi timp să califice aşa numitele eforturi ale Premierului drept paşi corecţi în activitatea sa.

Partidul Social Democrat consideră că astăzi în Moldova situaţia este mult mai gravă, instituţiile statului fiind la cheremul celor din AIE, astfel încît nimeni să nu aibă acces să influenţeze activitatea acestora şi să beneficieze de corectitudine în deciziile luate. În acest sens, considerăm că dictatura AIE a trecut de orice limite, fiind în stare să ignore voinţa a peste 232 de mii de moldoveni, care au venit în susţinerea iniţiativei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus- Kazahstan, care prin intermediul Comisiei Electorale Centrale a demonstrat cît de democraţi sunt şi întrucît respectă prevederile constituţionale.

Partidul Social Democrat va continua să acţioneze şi să reprezinte interesele cetăţenilor, prin urmare facem un apel şi către moldovenii aflaţi la muncă în afară, ca şi aceştia să se mobilizeze în vederea acţionării în interes comun împotriva guvernanţilor, care nu fac altceva decît să distrugă statul moldovenesc.

Sursa: www.psdm.md

Act de vandalizare a sediului PSD Platforma civică “ACŢIUNEA 2012” nu este înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova. Procuratura Bălţi trebuie să se autosesizeze