Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Reacţia Grupului de Iniţiativă cu privire la răspunsul Preşedintelui Republici Moldova, Nicolae Timofti

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 septembrie 2012
Partidul Social Democrat

Grupul de Iniţiativă privind desfăşurarea referendumului republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la tratatele de Constituire a Comunităţii Economice Eurasiatice îşi exprimă ingratitudinea faţă de răspunsul public al Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, care a continuat denigrarea cetăţenilor Republicii Moldova, la fel ca şi Comisia Electorală Centrală, fiind ignorată voinţa poporului care susţin iniţiativa desfăşurării Referendumului Republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Rusia — Belarus — Kazahstan.

Deşi, şeful statului este obligat să acţioneze în conformitate cu prevederile constituţionale, Nicolae Timofti s-a dovedit a fi un lider de stat doar al conducerii Alianţei pentru Integrare Europeană şi nicidecum al populaţiei Republicii Moldova. Ales de AIE, Preşedintele RM a pierdut semnificativ din încrederea cetăţenilor RM, deşi putea manifesta o atitudine respectuoasă faţă de voinţa a celor 232 de mii de cetăţeni care susţin iniţiativa desfăşurării referendumului şi chiar cele 67% din moldoveni, care conform sondajului sunt adepţi ai aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Doar un preşedinte democrat care ţine cont de voinţa poporului său ar fi putut permite desfăşurarea unui referendum printr-un exerciţiu democratic de exprimare a voinţei cetăţenilor.

Preşedintele statului, în repetate ori a subliniat faptul că este adept al integrării europene a Republicii Moldova, însă, Excelenţa Sa a uitat că trebuie să respecte voinţa poporului mai mult ca atît că nu este el, acel care trebui să decidă din numele poporului, ce este mai potrivit pentru ţara noastră.

Şi deputaţii din AIE la fel declară fastuos că sunt aleşii poporului pe un mandat de 4 ani şi că cetăţenii Moldovei trebuie să accepte programele lor şi nicidecum să insiste către conducerea statului de a desfăşura un referendum şi de a decide de sine stătător viitorul Republicii Moldova.

Cu regret, dar astăzi suntem conduşi de cetăţenii statului vecin, şi ne supunem cu loialitate ordinelor venite din România. Nici un cetăţean moldovean, patriot al statului său nu şi — ar fi permis să declare public că nu poate satisface voinţa poporului, căruia este obligat să slujească şi să îndeplinească atribuţiile sale în statut de ales al poporului şi a unui Şef de stat.

Grupul de Iniţiativă îşi exprimă regretul că astăzi în Republica Moldova cetăţenii statului sunt utilizaţi doar în ziua alegerilor, atunci cînd este nevoie de votul lor, iar cînd populaţia ţării vine cu anumite propuneri, liderii statului îşi impun obiectivele lor, şi calcă în picioare demnitatea naţională şi civică ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Armatei Naţionale în Republica Moldova Scrisoare deschisă Prim-ministrului Republicii Moldova Vlad Filat de la Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin