Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Victor Şelin l-a chemat în judecată pe Marian Lupu

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 noiembrie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, 02 noiembrie 2012, Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin a depus o cerere de chemare în judecată a dlui Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, pe motivul anulării de către Lupu a permisului de acces la şedinţele publice ale Parlamentului emis Partidului Social Democrat.

Menţionăm, că adresarea în judecată vine şi ca urmare a refuzului primit din partea Secretariatului Parlamentului RM la cererea prealabilă.

Considerăm, că Marian Lupu a încălcat drepturile persoanelor de a participa la şedinţele plenare ale Parlamentului, care sunt publice, aşa cum prevede Constituţia Republicii Moldova şi Regulamentul Parlamentului. De asemenea, a încălcat drepturile unui partid politic ca parte interesată, conform art. 100 “Persoanele care pot asista la şedinţele Parlamentului” din Regulamentul Parlamentului.

Conform argumentelor lui Marian Lupu, permisul Partidului Social Democrat a fost anulat pe motivul încălcării art. 100 alin. 2 din Regulamentul Parlamentului şi anume — “a păstra liniştea în sală, fără a interveni cu comentarii sau declaraţii”.

În acest sens, ţinem să menţionăm, că Victor Şelin, Preşedintele PSD, nu a făcut nici o acţiune de aprobare sau dezaprobare în sala de şedinţe a Parlamentului, precum şi nu a încurcat petrecerii şedinţelor păstrînd liniştea în sală; astfel neîncălcînd al. 2 al art. 100 din Regulamentul Parlamentului.

Mai mult ca atît, declaraţiile publice făcute de Marian Lupu, precum că drept argument de anulare a permisului a constituit expunerea declaraţiei comune a liderului PSD Victor Şelin împreună cu deputatul Vladimir Voronin în timpul pauzei anunţate în Parlament şi care a avut loc în afara sălii de şedinţe nu au suport juridic.

Declaraţiile făcute sau interviurile acordate în holul Parlamentului nu cad sub incidenţa al. 2 al art. 100 din Regulamentul Parlamentului, pentru că în acest aliniat este indicat expres “sala de şedinţe”. Mai mult ca atît, pe parcursul timpului, mai multe persoane: oficiali străini, membri ai societăţii civile şi lideri de organizaţii nonguvernamentale, prezenţi la şedinţele în plen ale Parlamentului, au beneficiat de dreptul de a oferi interviuri, declaraţii, comentarii din holul Parlamentului.

Necesită a fi menţionat şi faptul că deşi dispoziţia privind anularea permisului a fost emisă la data de 09 octombrie 2012, colaboratorii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, responsabili de accesul în interiorul clădirii, au îngrădit dreptul de acces al Preşedintelui PSD Victor Şelin şi la data de 05 octombrie 2012 făcînd referinţă la indicaţia directă a dlui Marian Lupu.

Partidul Social Democrat îşi va apăra dreptul constituţional de a asista la şedinţele plenare ale Parlamentului, precum şi drepturile tuturor cetăţenilor, care îşi vor dori acest lucru.

Serviciul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

PSD a adresat un mesaj de salut delegaţilor Congresului al XVIII-lea al Partidului Comunist Chinez Declaraţia PSD cu privire la participarea domnilor Timofti, Filat şi Lupu la votarea improvizată pentru preşedintele SUA