Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Depunerea cererii la Procuratura Generală privind falsificările din partea colaboratorilor şi organelor de urmărire penală în dosarul privind acţiunile din 5 august 2012

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 noiembrie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, Victor Şelin, Preşedintele Partidului Social Democrat, a depus la Procuratura generală a Republicii Moldova o cerere prin care solicită:

  1. să fie desjungat dosarul penal al lui Şelin V. de la dosarul penal al lui Aitov D.;
  2. să fie obligat procurorul Gordilă Al. din cadrul Procuraturei mun. Bălţi să lichideze încălcările depistate ale drepturilor şi libertăţilor învinuitului Şelin V. în sensul plângerii nominalizate;
  3. să fie efectuată investigarea urgentă a acţiunilor întreprinse de activiştii Platformei Civice “ACŢIUNEA 2012”, inclusiv a cetăţenilor străini veniţi din România, precum şi a cetăţenilor Republicii Moldova şi atragerea la răspundere penală a acestora;
  4. să fie efectuată urmărirea penală şi atragerea la răspundere penală a cetăţencei Irina Guţu, pentru fals în declaraţii şi ducerea intenţionată în eroare a administraţiei publice locale din mun. Bălţi, şi facilitarea petrecerii acţiunii cu îndemnuri la lichidarea statului Republica Moldova cetăţenilor străini pe teritoriul ţării noastre.

Această adresare vine în urma încheierii urmăririi penale de către Organul de Urmărire Penală (OUP) din cadrul Comisariatului de poliţie Băţi şi a Procuraturii Băţi şi transmiterea dosarului în judecată, prima şedinţă fiind planificată pentru data de 12 noiembrie 2012.

Procuratura mun. Băţi şi OUP nu au investigat nimic în vederea stabilirii obiectivităţii în cauză şi unilateral au fost apreciate circumstanţele cazului la efectuarea urmăririi penale. Din textul rechizitoriului rezultă că cauza penală de învinuire a lui Şelin Victor a fost conexată cu dosarul penal de învinuire a lui Aitov D., persoană cu antecedente penale şi necunoscută de către dl Şelin sau alt membru de partid şi care, conform materialelor anchetei se afla în altă parte a oraşului.

Conexînd dosarele penale, procurorul eronat a invocat temeiul existenţei faptului că Şelin V. împreună cu Aitov D. au comis infracţinea prevăzută de art. 184 alin. (1) lit. c) Cod penal, deoarece acest temei vădit contravine circmunstanţelor obiective de fapt invocate şi se contrazice cu materialele de control acumulate, pe cînd ordonanţele procuraturii trebuie să fie legale şi întemeiate. Cu alte cuvinte, nici Procuratura mun. Băţi şi nici OUP nu au invocat temeiuri de fapt în baza cărora dosarul lui Şelin V. urmează a fi conexat cu dosarul lui Aitov D.

Menţionăm faptul, că Aitov D. a acceptat propunerea OUP şi a Procuraturei mun. Băţi de a colabora cu aceştia semnînd un acord în acest sens. În schimbul recunoaşterii vinei, Procuratura va solicita în instanţă pentru Aitov D. doar o sancţiune sub formă de amendă.

Surprinzător este şi faptul că Procuratura mun. Băţi, nu a dat o apreciare justă şi corectă a faptelor indicate în plângerea lui Şelin Victor, prin care se solicita ca organele de anchetă să dea o apreciere acţiunilor membrilor Partidului Naţional Liberal şi a Platformei civice “acţiunea 2012”, care pe motive necunoscute a dispărut din materialele dosarului penal.

Prin urmare, acţiunile OUP şi a Procuraturei mun. Băţi pot fi catalogate drept răfuială politică şi acţiuni la comandă, îndreptate spre defaimarea imaginei personale a lui Victor Şelin în particular şi a Partidului Social Democrat în general, precum şi intimidare personală şi limitare în activitatea politică.

Serviciul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD cu privire la participarea domnilor Timofti, Filat şi Lupu la votarea improvizată pentru preşedintele SUA Pavlicenco s-a coborît pînă la nivelul ca să mintă şi mass-media