Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Sergiu Coropceanu: Controlul Societăţii Civile asupra puterii

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 noiembrie 2012
Partidul Social Democrat

Raportul Secretarului General al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu în cadrul Conferinţei “Republica Moldova — stat capturat”

Stimaţi participanţi,

În cadrul conferinţei de astăzi suntem impuşi de a discuta despre o serie de lucruri neplăcute pentru statul nostru. Trebuie să recunoaştem că Republica Moldova a devenit o ţară pierdută de către cetăţenii săi. Aproape toate funcţiile cheie în stat sunt ocupate de către cetăţeni ai altor ţări, majoritatea ai României, cărora le sunt străine valorile spirituale şi aspiraţiile poporului moldovenesc, pentru că ei şi-au dat deja jurământul de credinţă faţă de statul român.

În Moldova este creat un sistem vicios, periculos de chezăşie colectivă, nepotism, “legii telefonului” şi a unei corupţii semnificative. Cele mai odioase personalităţi din actuala guvernare beneficiază de o protecţie sigură pentru activităţile lor criminale, aici mă refer la posesia paşapoartelor româneşti. Bucureşti a devenit nu doar un sponsor pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, dar un protector şi un avocat prioritar. Anume România asigură Alianţei protecţie în structurile europene, oprind orice încercare de a dezvălui adevărata situaţie social-economică şi politică din ţară.

Alianţa de guvernare, controlînd complet structurile statului, inclusiv organele de forţă şi securitate, precum şi folosindu-se de tutela structurilor occidentale continuă atacul asupra instituţiilor democratice, iar cu regret nu întîmpină o rezistenţă bine organizată în interiorul ţării. Un precedent în acest sens sunt acuzaţiile penale aduse liderului Partidului Social Democrat, Victor Şelin.

Ce pot face într-un astfel de caz, forţele sănătoase din societatea moldovenească? În primul rând, trebuie să elucidăm existenţa politicii dezastruoase şi inadmisibile a Alianţei şi să elaborăm un set de măsuri privind înlăturarea actualei guvernări şi de a preveni uzurparea puterii, în continuare, indiferent de cine nu ar fi. Trebuie să ne asigurăm că Republica Moldova, niciodată nu va fi supusă dictaturii de o persoană anumită, de partid politic sau un grup de partide, ale căror obiective reale sunt distrugerea ţării.

Cu toate acestea, este şi firesc să apară întrebarea: de ce în ultimii 22 de ani, de cînd există Republica Moldova suverană şi independentă, societatea nu a putut crea un astfel de mecanism? De ce am permis în 2012, repetarea aceluiaşi delict ca la sfârşitul anilor ’80, cînd pe străzi răsună îndemnuri la lichidarea statalităţii moldoveneşti? Acest lucru poate fi atribuit la imaturitatea democraţiei noastre şi lipsă de experienţă în guvernarea ţării. Dar aceasta nu poate fi o scuză, mai ales cînd sunt erodate bazele statului.

În Moldova există sistemul democraţiei dictatoriale şi nicidecum a unei democraţii suverane, atunci când societatea civilă îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica Alianţei, iar reprezentanţii puterii declară că ei sunt singura speranţă a poporului. Între timp, democraţia ghidată — este o formă de presiune asupra conştiinţei publice.

Forţele politice şi reprezentanţii societăţii civile trebuie să se impună şi să blocheze imediat planurile celor care-şi doresc lichidarea suveranităţii Republicii Moldova. Trebuie să instituim un mecanism care să garanteze democraţia suverană — şi aceasta poate fi Camera Obştească.

Prioritatea esenţială a Camerei Obşteşti este realizarea unui echilibru civil şi etnic, iar acest lucru, la rândul său, necesită suspendarea necondiţionată şi imediată a cetăţenilor români din toate pârghiile puterii de stat. A doua prioritate este de a crea un mecanism de garanţii împotriva cetăţenilor străini care atentează la suveranitatea Republicii Moldova. În acest scop, este necesar de a delega reprezentanţi ai diferitelor grupuri şi categorii ale societăţii civile, inclusiv sindicate, să facă parte din viitoarea structură.

Alegerea membrilor Camerei Obşteşti revine organizaţiilor societăţii civile, iar de monitorizarea procesului de alegere trebuie să răspundă Ministerul Justiţiei. La rîndul ei, Camera Obştească va trebui să monitorizeze campaniile electorale la nivel naţional şi local, să controleze activitatea Preşedintelui, Guvernului, Parlamentului, instanţelor judecătoreşti şi altor autorităţi cu scopul de a preveni implementarea politicii antipopulare.

Pe lîngă aceasta, Camera Obştească trebuie să aibă dreptul de a contesta la Curtea Constituţională proiectele legislative aprobate, şi de a obţine anularea hotărîrilor de Guvern, dar şi dreptul de a iniţia referendumuri legislative, pentru a oferi societăţii civile pîrghii concrete de influenţă asupra politicii guvernamentale şi de a corecta vectorul politici externe în cazul devierii reprezentanţilor puterii de stat de la voinţa poporului.

Legea cu privire la “Camera Obştească” trebuie să fie înaintată spre examinare Parlamentului în viitorul apropiat, iar această misiune trebuie să-i revenă Partidului Comuniştilor drept unica forţă de opoziţie, reprezentată în organul legislativ suprem. La rîndul său, Partidul Social Democrat îşi asumă responsabilitatea să elaboreze textul proiectului de lege şi să-l transmite reprezentanţilor PCRM. Aprobarea acestui proiect de lege nu necesită tergiversare, deoarece actuala guvernare tot mai puţin ascunde caracterul distructiv al politicii sale.

Astăzi, cea mai importantă sarcină a tuturor forţelor sănătoase din stat trebuie să fie elaborarea unui program unic privind renaşterea Moldovei, imediat după demiterea Alianţei de la guvernarea ţării. Partidul Social Democrat propune această ordine de zi tuturor forţelor politice, care au drept scop construirea unei Moldove suverane şi puternice, capabilă să unească interesele UE şi a ţărilor CSI, în vederea dezvoltării intereselor economice şi stoparea utilizării Moldovei în intrigile geopolitice.

Este important de a aproba proiectul de lege cu privire la “Camera Obştească”, deja în această componenţă a legislativului, deoarece deputaţii actuali nu îşi vor permite să voteze împotriva consolidării democraţiei suverane şi să se pronunţe împotriva dreptului poporului de a controla puterea. Însă, dat fiind faptul că conducerea de vîrf şi-a discreditat din imagine şi din încredere, respectiv legea cu privire la “Camera Obştească” va fi ultimul act legislativ aprobat de către Alianţa de guvernare.

Legea cu privire la “Camera Obştească”, este un instrument şi nicidecum un scop. Este o etapă de realizare a acordului civil prin salvarea statalităţii, iar ulterior prin implementarea proiectului privind crearea Camerei obşteşti, se va pune punct la toate tîrgurile politice ruşinoase care au loc în jurul statului nostru.

În final, vom oferi alegătorilor dreptul de a influenţa politicul nu doar în cadrul alegerilor, dar şi după acestea. Alegătorul va deveni cel mai important critic şi judecător al puterii de stat, aşa cum trebuie să fie. Camera obştească a Republicii Moldova trebuie să devină mintea, mîndria şi cinstea poporului.

Sursa: www.psdm.md

PSD s-a adresat misiunilor diplomatice pentru ca acestea să se expună pe cauza penală intentată lui Victor Şelin PSD a adresat un mesaj de felicitare Secretarului General al Partidului Comunist din China, Xi JINPING