Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD: Vladimir Filat poate obţine diploma de lector fără examen

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 ianuarie 2013
Partidul Social Democrat

Prezentarea priorităţilor Guvernului Republicii Moldova de către Vladimir Filat în incinta Academiei de Studii Economice a constituit mai mult citirea unui referat al unui student sau o lecţie teoretică citită de un lector universitar. Acest lucru demonstrează, că Vladimir Filat poate activa în funcţia de lector universitar şi nu în cea de Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova.

Cetăţenii ţării, prin acest raport, au aşteptat să audă cum urmează să se schimbe nivelul de trai pe parcursul anului 2013, cum va fi asigurată ordinea şi siguranţa, cîte locuri de muncă vor fi create, cum vor fi majorate salariile, pensiile şi îndemnizaţiile, cum vor fi micşorate preţurile şi tarifele etc. De asemenea, oamenii au aşteptat să audă dacă vor fi traşi la răspundere infractorii şi criminalii, care se acoperă cu imunitatea de deputat şi/sau legitimaţii de serviciu: fie de ministru fie de funcţionar public, fie simplu “prieten” al partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană.

În schimb, Vladimir Filat a preferat să vină cu un raport gol şi cu promisiuni neargumentate, fără esenţă şi pur teoretic, departe de realităţile Republicii Moldova.

După 3 ani de guvernare, Vlad Filat continuă să vorbească în termeni de genul “urmează să”, de parcă ar fi în prima lună în serviciu public.

Stranie e şi situaţia, că problemele ce ţin de justiţie, în viziunea lui Filat, îndeosebi sînt în Procuratură şi Judecată, acolo unde acesta nu are control deplin, pe cînd Ministerul Afacerilor Interne şi ministrul acestui minister a primit doar laude. Probabil, primul-ministru intenţionat a uitat despre ultimele evenimente din “Pădurea Domnească”.

Deşi, a făcut o prezentare în faţa studenţilor — viitori economişti, Vlad Filat nu a vorbit de renaşterea economică, de programe şi mecanisme concrete de dezvoltare a economiei ţării. Chiar dacă a vorbit superficial despre educaţie, Prim-ministru nu a dat asigurări cu privire la susţinerea de către stat a instituţiilor de învăţămînt superior şi menţinerea şcolilor în localităţile rurale.

Sintagmele “integrare europeană” şi “Uniunea Europeană” au acoperit lipsa de explicaţii din partea dlui Filat şi au fost expuse drept noi “poveşti de succes”.

Cu regret, actuala guvernare la modul declarativ spune “poveşti de succes” iar la modul practic nimiceşte statul Republica Moldova şi cetăţenii săi. Este inadmisibil ca un prim-ministru să vină fără anumite cifre de referinţă, iar activitatea guvernului să nu fie îndreptată în vederea ridicării bunăstării populaţiei.

E timpul să înţeleagă şi dl Filat că perioada experienţelor a trecut iar Alianţa pentru Integrare Europeană a falimentat.

Republica Moldova are nevoie de o guvernare capabilă să se gîndească şi să activeze în interesul cetăţenilor şi nu cel personal, de grup sau partid.

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD: Investigarea cazului lui Sorin Paciu trebuie să readucă funcţionarea justiţiei în Republica Moldova Cazul lui Andrei Usatîi reflectă situaţia din AIE