Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Comentariul Secretarului General PSD Sergiu Coropceanu cu privire la situaţia politică din ţară după demisia Guvernului şi perspectivele de viitor

|versiune pentru tipar||
PSD / 6 martie 2013
Partidul Social Democrat

La data de 01 decembrie 2011, perioadă în care Partidul Social Democrat desfăşura acţiuni de protest împotriva majorărilor nejustificate a preţurilor la gazele naturale şi alte servicii comunale, a organizat acţiunea “Ultimul drum al Guvernului AIE” în cadrul căreia a apelat la deputaţi să bată cele 101 cuie în capacul guvernării.

Ieri, 05 martie 2013, 54 de deputaţi au făcut ceia ce trebuiau să facă mai bine de un an în urmă şi au trimis Guvernul în ultimul său drum, care mai are de mers 2 zile.

În următoarele zile, populaţia Republicii Moldova urmează să fie martor al revenirii la un sistem de stat funcţional sau continuarea intimidărilor, şantajului şi coruperii politice.

Partidul Social Democrat analizează cîteva variante de comportament şi tactică a partidelor parlamentare.

Varianta 1

Este cunoscut faptul, că între Preşedintele Nicolae Timofti şi Prim-ministru Vlad Filat există o relaţie specială şi o înţelegere că în urma votului de neîncredere acordat Guvernului, Nicolae Timofti va propune tot candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de premier. În caz dacă Preşedintele Timofti nu va ţine cont că Guvernul este corupt şi va propune tot candidatura dlui Vlad Filat pentru funcţia de Prim-ministru, atunci doar PLDM şi PCRM vor fi partidele cu care Timofti va purta consultări în conformitate cu legislaţia în vigoare şi evident aceste două fracţiuni vor vota noua componenţă a Guvernului.

Varianta 2

Conform înţelegerii între componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM urmează să înainteze o altă candidatură pentru funcţia de Prim-ministru. Partidul Social Democrat exclude o asemenea variantă, pe motiv că un asemenea scenariu nu va fi acceptat de către Vlad Filat, pentru că aceasta ar însemna o autonimicire a sa ca lider politic. Dar frica unor deputaţi de a-şi pierde fotoliile iar putea încuraja la o răsturnare de situaţie în interiorul PLDM.

Varianta 3

Cel mai probabil scenariu din punctul nostru de vedere: Următorul Guvern va fi instaurat cu voturile PD, PL, a deputaţilor neafiliaţi, inclusiv a socialiştilor lui Dodon şi grupului Mişin, cu implicarea la votare a unor deputaţi din PLDM şi PCRM. Dorim să credem, că în PCRM nu mai sunt deputaţi predispuşi la trădare, dar, şantajul şi banii pot asigura un asemenea scenariu.

Partidul Social Democrat nu va fi un simplu observator al acestor evenimente. Alianţa pentru Integrare Europeană s-a prăbuşit definitiv şi această pierdere politică se bazează pe o degradare totală a partidelor din AIE, lupta dintre grupări pentru influenţa asupra puterii şi fluxurilor financiare, lipsa unei platforme de consolidare ideologică şi a planurilor de eurointegrare.

Este evident, că partidele din AIE nu au avut şi nu au principii, iar lipsa principiilor politice neapărat trebuia să aducă AIE la faliment şi condamnare, ceia ce şi s-a întîmplat.

Partidul Social Democrat face apel către populaţia Republicii Moldova la unitate şi consolidare cu scopul înaintării ultimatului Parlamentului, pentru ca acesta să aprobe desfăşurarea Referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan cu scopul reanimării economiei ţării.

Exprimăm încrederea, că PSD şi PCRM, cu care am semnat acordul privind consolidarea eforturilor în scopul impunerii Parlamentului de a stabili data Referendumului, precum şi societatea civilă vor duce populaţia spre Referendum şi vor oferi poporului posibilitatea de a-şi realiza dreptul constituţional la administrarea directă a treburilor statului.

Sursa: www.psdm.md

PSD: Parlamentul trebuie să stabilească data desfăşurării referendumului republican legislativ de aderare a RM la Uniunea Vamală “Un cadou pentru mămica” — o nouă acţiune organizată de social democraţi