Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Şelin: “Regret că Voronin a ales AIE”

|versiune pentru tipar||
PSD / 22 martie 2013
Partidul Social Democrat

Zilele acestea, liderul Partidului Social Democrat Victor Şelin a propus Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să se determine: sau ei continuă negocierile dubioase cu partidele din alianţă, sau revin la înţelegerea cu Partidul Social Democrat şi luptă ca un front unit pentru aderarea la Uniunea Vamală a Republicii Moldova.

Ieri in timpul unei emisiuni prezentate pe unul din posturile private, la întrebarea directă a jurnalistului, liderul PCRM Vladimir Voronin foarte convingător şi elocvent a răspuns că, în cazul ajungerii la putere, Partidul Comuniştilor nu va schimba vectorul extern al Moldovei direcţionat spre integrarea europeană.

“Ieri eu insumi am privit emisiunea şi am auzit totul. Într-adevar Vladimir Voronin a confirmat jurnalistului că PCRM va continua procesul de integrare a R. Moldova în UE, fără a lăsa loc de dubii sau interpretări. Rerget, că dntre AIE şi PSD care promovează constant ideea Uniunii Vamale, preşedintele PCRM a ales AIE” — a declarat liderul social-democraţilor.

Scrisoare deschisă adresată de către Partidul Social Democrat Preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, dlui Vladimir Voronin

Stimate domnule Preşedinte,

Partidul Social Democrat este nedumerit de faptul că ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, dumneavoastră, în calitate de Preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a-ţi declarat că formaţiunea pe care o conduceţi pledează, în continuare, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, drept urmare “calea de dezvoltare strategică a Moldovei este să fim în sânul familiilor europene”.

Poziţia PCRM rămîne neclară şi din motivul că cîteva saptămîni în urmă a-ţi declarat alături de liderul Partidului Social Democrat Victor Şelin, că partidele, împreună vor opta pentru crearea unei opoziţii puternice cu scopul de a lupta împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană, a căror acţiuni s-au dovedit a fi ilegale şi antiumane şi că PCRM cu PSD îşi vor consolida eforturile pentru readucerea suveranităţii populaţiei Republicii Moldova, drepturilor şi libertăţilor, precum şi în vederea desfăşurării referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, care va servi drept bază pentru un nou model de dezvoltare şi modernizare a economiei ţării.

Totodată ţinem să reamintim şi faptul, că PCRM, în toamna anului 2012, a fost de acord să susţină iniţiativa PSD privind introducerea în şedinţa plenară a Parlamentului a proiectului de lege privind desfăşurarea referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, ceia ce de fapt înseamnă schimbarea vectorului politicii externe spre direcţionarea spre Est.

În acest sens, odată ce dvs., în calitate de Preşedinte al PCRM, cît şi membrii formaţiunii sunteţi indecişi în poziţia vizavi de vectorul extern al statului nostru, poziţie transmisă prin declaraţiile de ieri, noi trebuie să înţelegem faptul că PCRM se retrage din înţelegerea cu social-democraţii? În această situaţie, solicităm ca această confirmare să fie făcută oficial, pentru a clarifica situaţia în rîndurile membrilor formaţiunilor noastre.

La întrunirile cu membrii PSD, deseori printre oaspeţi sunt şi membri ai PCRM, însă activiştii noştri niciodată nu şi-au permis să desfăşoare discuţii subversive cu membrii comunişti, şi nici nu au recurs la strategia de a atrage membrii comunişti de partea PSD, precum anterior proceda Partidul Democrat, în frunte cu Marian Lupu sau trădătorul Igor Dodon. Membrii PSD discută despre consolidarea eforturilor cetăţenilor pentru a realiza sarcinile comune ale PSD şi PCRM în redresarea economiei naţionale, a nivelului de trai şi restabilirea rolului statului prin aderarea la Uniunea Vamală şi Comunitatea Economică Euroasiatică.

Politica externă a Moldovei în raport cu relaţiile statelor UE trebuie să fie percepute drept relaţii de bună vecinătate, relaţii comerciale şi garantarea cetăţenilor Moldovei a liberei circulaţie în spaţiul european, ceea ce va constitui unul din principiile şi valorile europene — respectarea drepturilor omului, care rămîne un domeniu prioritar pentru Republica Moldova.

Partidul Social Democrat nu face altceva decît să fortifice cooperarea între formaţiunile noastre, asigurînd cetăţenii că, imediat după eliminarea AIE de la guvernare în ţară ar putea reapărea o nouă coaliţie de guvernare PCRM-PSD, care împreună vor realiza aşteptările cetăţenilor Republicii Moldovei

Cu toate acestea, declaraţia de ieri privind faptul că cursul european este unul important pentru Moldova, ne face să credem că PCRM continuă de fapt strategiile începute de AIE.

Vă asigurăm, că PSD nu are intenţia de a ponegri imaginea PCRM sau membrii comunişti, sau să ne retragem declaraţiile noastre de a forma o coaliţie de opoziţie între un partid parlamentar şi noi, care suntem un partid extraparlamentar, în lupta pentru înlăturarea AIE.

Ne adresă către PCRM în ideea clarificării incertitudinii respective şi de a confirma faptul că PCRM şi, în continuare, va coopera cu PSD, în vederea impunerii Parlamentului de a lua decizia privind stabilirea datei desfăşurării referendumului republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală, ceea ce va însemna de fapt respectarea dreptului constituţional al cetăţenilor de a participa de sine stătător la alegerea vectorului extern al RM.

Partidul Social Democrat prea mult a rezistat presiunilor din partea mai multor membri şi simpatizanţi ai partidului, care insistă asupra unei reacţii, dar noi ne-am abţinut de la comentariile politice, înţelegînd că nu există nici un angajament politic între partidele noastre. Însă faptul că PCRM continuă să se simtă un partid dominant în politica moldovenească deşi este incapabil să poarte negocieri şi consultări de la egal la egal cu partenerii săi, poate fi percepută drept o ritorică politică şi o incertitudine privitor la poziţia comună a PSD şi PCRM privind problemele esenţiale ale statului nostru. Totodată, acestea pot determina o neîncredere a adepţilor noştri în parteneriatul cu PCRM.

Sperăm că reacţia adecvată nu se va lăsa mult aşteptată şi va constitui nu doar o confirmare a existenţei unei înţelegeri, dar va reprezenta o determinare decisivă pentru crearea unei opoziţii unite PCRM-PSD.

Sursa: www.psdm.md

“Ţara de succes” a AIE a devenit “realitatea neagră” a cetăţenilor Republicii Moldova Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la declaraţiile Şefului Delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel depre condiţiile de acordare a liberalizării regimului de vize