Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la declaraţiile Şefului Delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel depre condiţiile de acordare a liberalizării regimului de vize

|versiune pentru tipar||
PSD / 22 martie 2013
Partidul Social Democrat

Ieri, Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova a declarat că Moldova nu poate beneficia de un regim liberalizat de vize pentru a circula liber pe teritoriul statelor UE din cauza nesoluţionării pînă la moment a conflictului transnistrean şi a nesiguranţei frontierelor Moldovei.

Din această cauză, PSD solicită o clarificare a celor expuse de către reprezentantul UE, pentru a concretiza la care frontieră anume se face referinţă — între Moldova şi Ucraina sau între Moldova şi Autoproclamata Republică Transnistreană. În cazul frontierei moldo-ucraineşti, ţinem să vă reamintim că teritoriul acestei frontiere se află sub control strict, deoarece din partea Ucrainei acesta este administrat de către serviciile vamale şi de grăniceri, care îşi exercită activitatea sa în comun cu reprezentanţii serviciilor de grăniceri ale UE în cadrul reprezentanţei EUBAM. Mai mult că circulaţia cetăţenilor pe acest teritoriu are loc din Moldova în Ucraina şi înapoi, dar nicidecum pe teritoriul statelor UE.

În acelaşi timp, vă reamintim că intrarea în spaţiul european este admisă doar prin postul de grăniceri de la Aeroportul Internaţional Chişinău şi posturile de grăniceri situate la frontiera moldo-română, unde serviciile Moldovei trebuie să verifice legalitatea şi autenticitatea actelor de identitate ale cetăţenilor, care ies din Moldova, iar serviciile de grăniceri ale României verifică şi dreptul acestora de a intra pe teritoriul lor, ceea ce de fiecare dată se verifică la nivel.

Controlul de la frontiera Moldovei şi dreptul de a vizita statele UE fără viză, nu exclud atribuţiile serviciului de grăniceri al UE, de a verifica cetăţenii care intră pe teritoriul UE, de a verifica identitatea acestora şi autenticitatea actelor de identitate, responsabilităţi care trebuie să fie îndeplinite în interesul UE. Astfel, nu există nici un risc pentru asigurarea securităţii la frontiera dintre Moldova şi UE.

Majoritatea cetăţenilor, locuitori din Transnistria, nu vor putea beneficia de liberalizarea regimului de vize cu UE, deoarece nu deţin cetăţenia Moldovei, precum şi al paşapoartelor internaţionale. Dar acei care au obţinut cetăţenia Moldovei vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi oricare cetăţean al RM, şi la fel va putea călători în UE fără vize.

Reieşind din cele sus menţionate, credem că este suficient de explicit de ce ne-am adresat către dvs. cu o asemenea scrisoare. Dacă v-aţi referit la faptul că este indispensabil de a restabili normele judiciare pe întreg teritoriu al Moldovei, de-a lungul frontierei cu Ucraina, sau poate v-aţi referit la cedarea teritoriul Transnistriei şi stabilirea integrităţii teritoriale de-a lungul rîiului Nistru, atunci cu siguranţă dvs. sau ne cereţi să luăm abuziv teritoriul din stînga Nistrului, deoarece astăzi procesul de unificare ale ambelor maluri ale Nistrului nu cunoaşte nici o dinamică, sau doriţi ca cetăţenii Moldovei dezamăgiţi să mai aştepte aderarea la UE, să se dezică de o parte al propriului teritoriu al statului.

Este evident faptul că, şi într-un caz şi în altul, vă implicaţi în treburile interne ale statului moldovenesc, iar declaraţiile dvs. pot fi calificate drept un comportament inadecvat, care contravin normelor Constituţiei RM şi care pot fi sancţionate în conformitate cu prevederile Codului Penal.

PSD solicită să oferiţi o explicaţie clară, pentru a preveni orice incertitudini la acest subiect.

Şi cu toate acestea, pe parcursul perioadei de guvernare a AIE, misiunea diplomatică UE era obligată să explice societăţii moldoveneşti un element important, că problema acordării unui regim liberalizat de vize pentru cetăţenii RM ar putea fi introdus pe agenda UE doar în cazul îndeplinirii anumitor condiţii, pentru ca cetăţenii să ştie ce să ceară de la guvernanţi. Astfel am fi evitat aceste tipuri de speculaţii în problema ce ţine de acordarea unui regim liberalizat de vize sau integrarea Moldovei cu Transnistria, sau cedarea Moldovei a teritoriului transnistrean.

PSD vă atrage atenţia asupra propunerii liderului social-democrat Victor Şelin, care va permite schimbarea radicală a procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, şi în acelaşi timp va schimba ordinea de zi al negocierilor între Moldova şi Transnistria.

Pentru început este necesar de a garanta măsuri de încredere între Moldova şi Transnistria, şi anume prin semnarea unui acord de creare a unui spaţiu vamal unic de la frontiera cu UE pînă la frontiera cu Ucraina. Potrivit acestui acord de încredere reciprocă, serviciile vamale şi de grăniceri ale Transnistriei vor fi responsabili de controlul frontierei moldo-ucraineşti, iar serviciile de grăniceri şi serviciile vamale ale Moldovei vor fi responsabile de frontiera cu UE. O asemenea decizie va permite lichidarea tuturor posturilor vamale şi de grăniceri care există astăzi de-a lungul rîului Nistru, iar forţele pacifiste trebuie să se afle în cazărmile aflate sub conducerea unei singure instituţii statale de drept.

PSD vine cu propunerea către oficialul european de a informa toate statele participante în procesul de negocieri de soluţionare a conflictului transnistrean despre esenţa reglementării acestui conflict şi de a permite să luăm parte în mod activ în aplicarea propunerilor noastre în procesul de negocieri şi în practica politică.

Sursa: www.psdm.md

Şelin: “Regret că Voronin a ales AIE” Veteranii în sprijinul social-democraţilor