Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la intenţia de a îngrădi drepturile cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PSD / 21 mai 2013
Partidul Social Democrat

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova s-a dezis de lupta comună, împreună cu Partidul Social Democrat şi societatea civilă, împotriva componentelor Alianţei pentru Integrare Europeană, obligaţiuni asumate şi făcute publice în octombrie 2012. În schimb, PCRM a preferat să intre în cîrdăşie cu PLDM, iar ulterior şi cu PDM în vederea susţinerii clanurilor politico-oligarhice.

Din momentul în care PCRM împreună cu PLDM au votat la pachet legi nedemocratice şi doar în interesul partidelor proprii, lozincile comuniştilor cu privire la uzurparea puterii de către AIE şi alegerea neconstituţională a dlui Timofti în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova au trecut pe planul doi. PCRM şi PLDM au aprobat legi fără a fi consultate cu partenerii externi şi fără a avea expertiza necesară, în timp ce pînă nu demult PCRM critica o asemenea practică a AIE.

Partidul Social Democrat şi-a expus public poziţia despre judecătorii Curţii Constituţionale şi dependenţa acestora, despre uzurparea puterii în stat de către PLDM, PDM şi PL şi a propus constituirea Opoziţiei unite parlamentare şi extraparlamentare cu scopul consolidării societăţii civile în lupta contra AIE şi scoaterea acesteia de la guvernare. PCRM însă, a revenit la tactica tradiţională, care îi caracterizează, — înţelegeri ascunse, iar prin mimarea repetată a Congresului Civic a adus o batjocură societăţii civile.

La moment, Partidul Comuniştilor doreşte să ducă populaţia Republicii Moldova într-o nouă şi gravă înşelăciune politică îndemnînd partidele parlamentare să anunţe SITUAŢIE EXCEPŢIONALĂ în ţară.

În asemenea situaţie, controlul puterii pe deplin va trece în subordinea Preşedintelui Timofti, care s-a remarcat ca o persoană, ce activează împotriva interesului naţional şi al propriului popor, precum şi a Partidului Liberal Democrat din Moldova, care la moment conduce cu puterea executivă.

În conformitate cu prevederile legislaţiei despre situaţii excepţionale, în ţară vor fi limitate drepturile cetăţenilor la întruniri şi mitinguri împotriva actualei guvernări, va fi pusă în pericol adunarea tuturor creştinilor, preconizată peste o lună, împotriva legii egalităţii şanselor. În schimb, persoanele implicate în scandaluri şi scheme de corupţie, precum şi furt de bani publici şi transfer de influenţă vor rămîne în funcţii.

Partidul Social Democrat consideră că partidele parlamentare au pierdut definitiv încrederea populaţiei, iar parlamentarismul în Republica Moldova a suferit un colaps total. Pe parcursul a 22 de ani nici un partid politic nu şi-a îndeplinit promisiunile electorale, ci a activat doar în interes îngust de partid.

PSD crede că unica soluţie de depăşire a acestor efecte o constituie organizarea Adunării de Constituire a Reprezentanţilor Poporului la care cetăţenii ţării vor hotărî despre formele şi metodele de preluare paşnică a puterii în ţară şi transmiterea acesteia în mîinile poporului.

Partidul Social Democrat consideră că în Republica Moldova trebuie instaurată dictatura democratică a poporului prin constituirea organului suprem în ţară — Consiliul Suprem al Reprezentanţilor Poporului, care va avea dreptul să aleagă Preşedintele, Prim-ministru şi Guvernul, Procurorul general, judecătorii Judecătoriei Supreme, precum şi să decidă cu privire la politica internă şi cea externă.

PSD va continua să promoveze ideea guvernării ţării de către popor şi face apel către deputaţii PCRM, dar şi către membrii de rînd ai PCRM să insiste către conducerea partidului de a se dezice de înţelegerea cu PLDM, PDM şi PL de a anunţa Stare excepţională în ţară.

Sursa: www.psdm.md

PSD: Moldovenii au dreptul la vot — drept fundamental prevăzut de Constituţia RM Comentariu lui Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD la iniţiativa comuniştilor de a decreta stare excepţională în ţară