Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la intenţia guvernanţilor de a destrăma Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 iunie 2013
Partidul Social Democrat

Din 1991, Republica Moldova a devenit un stat independent şi odată cu acestea statele lumii au recunoscut integritatea şi statalitatea statului moldovenesc, fiind clar determinate frontierele de stat, inclusiv teritoriul din stînga Nistrului.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, frontierele ţării sunt asigurate privind securitatea şi recunoaşterea acestora, dar se pare că astăzi tot mai mulţi actori încearcă să distorsioneze lucrurile şi să poziţioneze teritoriul moldovenesc drept unul necontrolat şi fără supravegherea minuţioasă, în mod special, în partea stîngă a Nistrului. Tocmai aceasta şi accentuează voinţa actualei elite politice de a se debarasa de teritoriul transnistrean şi de a justifica introducerea frontierelor în interiorul statului, ba mai mult fiind implicate şi organele abilitate care să asigure buna funcţionare a unor puncte de trecere vamală.

Însăşi Directorul Serviciului de Grăniceri, Dorin Purice a declarat în cadrul unui interviu că o asemenea măsură de austeritate a fost solicitată de către Uniunea Europeană şi Comisia Europeană care insistă să fie găsite mijloacele necesare pentru a garanta monitorizarea fluxului de persoane şi mărfuri, care traversează frontiera necontrolată din stînga Nistrului.

PSD consideră că actuala coaliţie de guvernare acţionează în interesele SUA şi este gata liber să se dezică de teritoriul transnistrean. Cum vor explica ei atunci, copii rămaşi fără taţi, care au luptat în 1992 şi multe ale vieţi umane care şi-au dat viaţa pentru a oferi linişte şi pace pe teritoriul din stînga Nistrului? Aceasta denotă clar interesul SUA de a impune elita politică moldovenească să recunoască independenţa Transnistriei, ceea ce ne-ar lipsi de o buna parte din teritoriu în apropiata vecinătate cu frontiera României şi Ucrainei. Este evident că în cazul unui asemenea precedent, Republica Moldova va fi pusă în situaţia de a negocia diferite acorduri comerciale şi tratate, care vor stipula modalitatea de trecere a frontierei atît a mărfurilor dar şi a persoanelor.

Totodată, administraţia de la Tiraspol ar putea aproba decizia stabilirii teritoriului său drept Zonă Economică Liberă, ceea ce ar fi un avantaj benefic, strategic fiind amplasată între UE şi CSI. Iar aceasta cu siguranţă va spori semnificativ nivelul de dezvoltare a statului dar şi va asigura bunăstare propriilor cetăţeni.

Partidul Social Democrat consideră că dacă guvernanţii noştri vor permite să se întîmple astfel, atunci Republica Moldova riscă să fie distrusă ca stat, a căror cetăţeni dezamăgiţi vor emigra în alte state, fapt care va determina vinderea nu doar a independenţei statului moldovenesc dar şi a suveranităţii fiecărui cetăţean.

În acest sens, PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată şi face un apel către întreaga societate să se consolideze în vederea exprimării propriei voinţe şi stabilirii unei noi Constituţii de stat prin care populaţia ţării să preia puterea de stat tocmai pentru a supune reprezentanţii poporului să acţioneze în interesul dezvoltării durabile a Republicii Moldova şi să nu permită distrugerea acesteia.

Sursa: www.psdm.md

Adresarea Partidului Social Democrat către reprezentanţii mass-media din Republica Moldova Scopul PLDM, PDM şi PL îl constituie distrugerea Republicii Moldova