Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Liberalizarea regimului de vize — este salutabilă, dar colonizarea Moldovei de către UE este inacceptabilă

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 februarie 2014
Partidul Social Democrat

Astăzi, Parlamentul European a decis să liberalizeze regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin a comentat aceasta decizie şi a declarat că social-democraţii salută decizia Parlamentului European, însă nu este de acord cu faptul că liberalizarea regimului de vize să devină drept plată pentru acapărarea pieţelor din Moldova de către Uniunea Europeană.

Şelin consideră că decizia Parlamentului European — nu este meritul guvernanţilor dar a cetăţenilor, care respectau legea europeană în perioada aflării în statele UE şi nu au dat motive de aprecieri negative ale poporului moldovenesc. Mai mult ca atît, a spus politicianul, migranţii moldoveni, care muncesc în Uniunea Europeană, contribuie semnificativ la economia UE, fapt pentru care decizia de a acorda regim liberalizat de vize pentru Republica Moldova era firească şi bine justificată.

“În acelaşi timp, noi niciodată nu vom accepta ca regimul liberalizat de vize să devină o plată pentru semnarea de către Moldova a Acordului de Liber Schimb cu UE, care, de fapt prevede capturarea pieţelor RM de către capitaliştii europeni. Am analizat cele peste 900 de pagini ale acestui acord şi am concluzionat că acest acord oferă beneficii exclusiv pentru UE. Acordul cu UE va transforma ţara noastră într-o colonie. Toate procesele politice şi economice din ţară vor fi administrate de la Bruxelles, desigur că în interesul UE, şi nicidecum în interesele Republicii Moldova. Acest acord nu este reciproc avantajos dar este în detrimentul statalităţii moldoveneşti”, — a spus politicianul.

Şelin constată că nesemnarea acordului cu UE a provocat evenimente dramatice în Ucraina. Liderul social-democraţilor nu are nici o îndoială că tulburările din ţara vecină au reprezentat o răzbunare a UE pentru refuzul guvernării ucrainene de semnare al acordului aşa cum era planificat din start cu oficialii europeni. “UE ar fi trebuit să construiască relaţii paşnice cu vecinii săi. Dar agresivitatea Uniunii Europene a dus la o confruntare civilă în Ucraina şi a fost o platformă pe potriva naţionaliştilor şi fasciştilor. Acest lucru înseamnă că şi noi trebuie să ne oprim şi să revizuim prevederile acordului, pentru a evita posibilele consecinţe, iar acestea pot fi catastrofale”, — a declarat Preşedintele Partidului Social Democrat.

Potrivit lui Şelin, parafarea Acordului la Vilnius ar trebui să fie anulat. “La aceasta întrebare putem să revenim numai după alegerile parlamentare, când Republica Moldova îşi va desemna o guvernare legitimă, fără uzurpatori, delapidatori, clanuri de partid şi oligarhi. Acord de Asociere cu UE ar trebui să conţină prevederi de cooperare umanitară şi economică între părţi. Versiunea actuală a acestui acord prevede transformarea Republicii Moldova în colonie, şi nici într-un caz, nu putem accepta semnarea acestuia”, — a concluzionat Victor Şelin.

Sursa: www.psdm.md

Dodon activează la comanda Coaliţiei de guvernare Mărţişorul a unit Moldova