Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat privind ratificarea Acordului de Asociere în Parlamentul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 iulie 2014 | 
Partidul Social Democrat

Astăzi, 02 iulie 2014, Parlamentul Republicii Moldova ratifică Acordul de Asociere Uniunea Europeană — Republica Moldova.

Ratificarea Acordului de Asociere cu UE, prin care RM îşi transmite suveranitatea şi dreptul de luare a deciziilor către structurile europene şi devine o colonie a acesteia se face cu un ritm atît de rapid încît ţara noastră nu a mai cunoscut o asemenea urgenţă.

La 27 iunie 2014, Primul ministru Iurie Leancă, neavînd mandatul poporului şi contrar normelor constituţionale, a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere cu UE. O zi mai tîrziu, pe data de 28 iunie 2014, Acordul a fost deja propus spre analiză Guvernului şi acceptat de către acesta ca luni, pe 30 iunie 2014, Acordul de Asociere să fie înregistrat pentru ratificare în Parlamentul Republicii Moldova. Pe 1 iulie 2014, Acordul de Asociere a fost discutat în cadrul Comisiei Economie, Buget şi Finanţe şi deja pe 2 iulie Acordul este supus ratificării.

O asemenea urgenţă nu poate fi justificată, pentru că un document cu peste 900 de pagini, care vine să îngenuncheze întreaga activitate politică şi economică a ţării în faţa speculanţilor europeni şi americani nu poate fi analizat în doar cîteva ore, aşa cum au făcut-o deputaţii din actuala guvernare.

Mesajul, că precum cu semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană este unul greşit. Nu Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, Uniunea Europeană vine în Republica Moldova.

Companiile europene vin să prea piaţa de desfacere din Moldova, companiile europene vin să preia întreprinderile de stat din Moldova, companiile europene vin să preia toate licitaţiile organizate pe bani publici, iar oficialii europeni vin să ia decizii în locul cetăţenilor Republicii Moldova.

Aceasta este realitatea, spre care ne duc partidele de la guvernare, iar urgentarea ratificării acordului se face la cerinţa oficialilor europeni, pentru caobligaţiunile ţării noastre să intre în vigoare îndată, cu titlu provizoriu, pentru că nimeni nu ştie cît va dura ratificarea acestuia de către toate ţările membre UE.

Totodată, trebuie să menţionăm că procedura de ratificare a Acordului de Asociere are loc după un scenariu aproximativ cu cel de anexare a Moldovei la România în 1918, cînd membrii Sfatului Ţării, sub ţavele automatelor, erau impuşi să voteze unirea. Acelaşi lucru se întîmplă şi astăzi, cînd deputaţii sunt impuşi să voteze deschis ratificarea Acordului sub monitorizarea serviciilor secrete americane şi europene.

Deputaţii ratifică un Acord, pe care nici nu-l cunosc. Însăşi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că nu a citit Acordul şi că nu este la curent cu impactul pe care îl va aduce implementarea acestuia.

Partidele de la guvernare mizează doar pe speranţa oamenilor la o viaţă mai bună şi că acest lucru le va ierta toate fărădelegile făcute, inclusiv uzurparea puterii în stat şi vinderea ţării către speculanţii europeni şi americani. Tocmai de aceia, pentru a se justifica în faţa oamenilor, partidele de la guvernare au adus cu forţa, speriindu-i cu eliberarea din serviciu, persoane din raioane, angajaţi ai întreprinderilor de stat, ca aceştia să asiste în faţa Parlamentului la procedura de ratificare.

Da, Republica Moldova are nevoie de parteneri, are nevoie de prieteni, are nevoie de cooperare economică, politică şi socială. Dar, toate prieteniile şi colaborările trebuie să fie iniţiate şi dezvoltate în bază de paritate, prin prisma interesului naţional şi cu acordul majorităţii populaţiei Republicii Moldova.

Actul de trădare economică şi politică a ţării, care are loc astăzi, prin votul deputaţilor din Parlament va rămîne în istorie ca o pată neagră, ca o ruşine pe veci a deputaţilor şi urmaşilor acestora.

Acest document, este un moft al partidelor de la guvernare şi nu un document solicitat şi acceptat de cetăţenii Republicii Moldova. Acordul a fost elaborat, negociat şi parafat în secret. De conţinutul acestuia au ştiut doar cei ce au interes, cei care au furat, fură şi speră să mai fure proprietăţile statului după intrarea lui în vigoare.

Partidul Social Democrat îşi reiterează poziţia sa oficială. După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 PSD va întreprinde toate măsurile ca Acordul de Asociere să fie reziliat, iar toate persoanele implicate în procesul de vindere economică şi politică a ţării să fie trase la răspundere.

Din 30 noiembrie 2014, toate deciziile importante în stat vor fi luate doar cu acceptul poporului.

Sursa: www.psdm.md

În listele electorale ale PSD va fi inclus poporul Briefing susţinut de către Secretarul general PSD Sergiu Coropceanu cu privire la trădarea electoratului de stînga de către conducerea PCRM şi fracţiunea parlamentară a PCRM