Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Briefing susţinut de către Secretarul general PSD Sergiu Coropceanu cu privire la trădarea electoratului de stînga de către conducerea PCRM şi fracţiunea parlamentară a PCRM

|versiune pentru tipar||
PSD / 4 iulie 2014
Partidul Social Democrat

Bună dimineaţa stimaţi colegi,

Am făcut invitaţia la acest briefing de presă, pentru a expune poziţia Partidului Social Democrat cu privire la trădarea electoratului de stînga de către conducerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Facem acest lucru, pentru că la majoritatea întîlnirilor, avute cu oamenii, în satele şi oraşele republicii, vin aceleaşi rugăminţi, de a consolida populaţia într-o mişcare populară contra actualei guvernări, care uzurpînd puterea în stat, au vîndut ţara speculanţilor europeni şi americani.

Înţelegem că pentru obţinerea victoriei în următoarele alegeri parlamentare este nevoie de o consolidare a opoziţiei. Totodată, înţelegem că acest lucru este aşteptat şi de către oameni.

Partidul Social Democrat întreprinde toate măsurile pentru ca în următoarea campanie electorală poporul să fie unit. După cum ştiţi, PSD a venit deja cu iniţiativa de a oferi lista electorală cetăţenilor, ca singuri oamenii, la nivelul fiecărui raion, să decidă pe cine să înainteze în calitate de candidat la funcţia de deputat în Parlament şi această muncă, în vederea consolidării oamenilor social democraţii o vor continua.

În acelaşi timp, trebuie să explicăm oamenilor de ce această consolidare nu poate să aibă loc cu participarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, cu toate că încă un anumit număr de oameni continuă să creadă în acest partid.

Diferenţă dintre Partidul Comuniştilor şi partidele aflate la guvernare nu există. Toate se află într-o colaborare permanentă şi servesc intereselor americane şi europene. Am vorbit de nenumărate ori de legătura comuniştilor cu actuala guvernare: cum deputaţii comunişti au acoperit infracţiunile guvernării, cum guvernarea la iniţiativa şi cu participarea deputaţilor comunişti au furat Banca de Economii, cum conducerea PCRM inventau diferite revoluţii, pe care nu le duceau la capăt doar pentru ai susţine pe guvernanţi, cum conducerea PCRM nu recunoaşte Preşedintele ţării, dar se adresează la el cu diferite rugăminţi, iar Nicolae Timofti îndată le şi satisface, unele din ele chiar cu încălcarea legislaţiei în vigoare.

Astăzi însă, voi vorbi despre trădarea electoratului de către fracţiunea PCRM şi conducerea partidului, care a avut loc pe data de 2 iulie 2014, în timp ce guvernarea ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

După cum cunoaştem, majoritatea populaţiei Republicii Moldova se expune împotriva Acordului de Asociere, care transformă Republica Moldova într-o colonie a UE şi acest lucru îl confirmă toate sondajele, care au avut loc în ultimii ani. Totodată, populaţia ţării nu şi-a dorit un scenariu asemănător celui din Ucraina. De aceia, cetăţenii ţării au aşteptat un răspuns prompt de la partidele de opoziţie: ce vor face după următoarele alegeri parlamentare care vor avea loc la data de 30 noiembrie în toamna acestui an. PSD şi-a expus poziţia sa oficială, că va întreprinde toate măsurile pentru rezilierea acestui Acord. Populaţia au aşteptat un răspuns şi de la opoziţia parlamentară, în primul rînd de la fracţiunea PCRM.

Atît conducerea PCRM, precum şi fracţiunea parlamentară a PCRM din Parlamentul Republicii Moldova şi de această dată au organizat un spectacol pentru electorat, dar în realitate au îndeplinit sarcinile serviciilor secrete americane. După un discurs pompos al liderului comuniştilor Vladimir Voronin, care doar a criticat unele prevederi din conţinutul Acordului lăsînd loc să se înţeleagă că într-o altă conjunctură l-ar fi votat cu ambele mîni, Vladimir Voronin şi-a retras fracţiunea din plenul Parlamentului nepermiţînd deputaţilor să participe la procedura de vot. Neparticiparea la vot nu înseamnă un vot împotrivă.

Anume de aceasta s-a şi condus liderul comuniştilor.

Trebuie să menţionăm, că îndată părăsind şedinţa Parlamentui, Vladimir Voronin a mers la întîlnirea cu senatorii americani veniţi în Republica Moldova, special pentru a monitoriza procedura de ratificare a Acordului de Asociere. Despre această întîlnire o confirmă chiar şi informaţia apărută pe pagina oficială a PCRM.

Faptul că delegaţia americană s-a întîlnit cu Iurie Leancă, principalul responsabil de executare a sarcinilor americane şi europene la nivel de guvern în Republica Moldova şi cu Vladimir Voronin, care joacă rolul de opoziţie controlată, iar apoi şi prinzul luat în subsolurile de la Cricova, demonstrează dependenţa deplină a liderului PCRM faţă de structurile americane şi europene.

Este clar că atît Vladimir Voronin, în calitate de lider al comuniştilor, cît şi majoritatea deputaţilor din fracţiunea PCRM nu mai sunt independenţi, nu gîndesc şi nu acţionează în interesele cetăţenilor ţării. Aceştia au devenit un instrument de realizare a intereselor străine. Dacă pînă nu demult serviciile secrete americane şi europene controlau doar guvernarea, acum aceştia controlează şi opoziţia parlamentară formată de PCRM.

Iată de ce, stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, în primul rînd cei care mai aveaţi speranţe şi încredere în PCRM, nu poate fi o consolidare cu participarea Partidului Comuniştilor. Acordînd încredere Partidului Comuniştilor, de fapt, acordaţi încredere actualei guvernări şi stăpînilor acestora din SUA şi UE.

Republica Moldova are nevoie de altceva. Republica Moldova are nevoie de patrioţi adevăraţi, care îşi iubesc neamul şi ţara, care activează în interesul acestui stat.

Fac apel către toţi cei, care pe parcursul anilor au susţinut Partidul Comuniştilor: nu vă lăsaţi pradă intereselor americane şi europene. Acest partid nu vă mai reprezintă, acest partid nu mai este un partid de stînga, acest partid nu mai apără interesele muncitorilor, ţăranilor şi intelectualilor. Partidul Comuniştilor a devenit partidul oligarhilor, mafioţilor, corupţionerilor şi trădătorilor. E timpul să acceptaţi realitatea tristă şi să nu mai acordaţi vot de încredere acestui partid, dar să aderaţi la adevăratele partide de stînga şi să contribuiţi la readucerea Republicii Moldova cetăţenilor săi.

Împreună vom construi o adevărată mişcare naţională de stînga, unde principalul obiectiv îl va constitui activitatea în interesul oamenilor, iar cu ţara va conduce poporul.

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia Partidului Social Democrat privind ratificarea Acordului de Asociere în Parlamentul Republicii Moldova PSD propune susţinătorilor aderării Moldovei la Uniunea Vamală formarea unei liste electorale unice