Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD cere constituirea a 200 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse

|versiune pentru tipar||
PSD / 14 iulie 2014 | 
Partidul Social Democrat

Bună dimineaţă, stimaţi reprezentanţi media,

Am convocat acest briefing de presă pentru a mulţumi sutelor de cetăţeni ai Republicii Moldova, care se află la muncă în Federaţia Rusă, în deosebi Moscova, şi care au dat curs invitaţiei noastre şi au participat ieri la întîlnirea cu Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin, care a avut loc la Moscova. De asemenea, doresc să vă informez despre acţiunile Partidului Social Democrat urmare întrunirii avute cu cetăţenii noştri la Moscova.

Întîlnirea cu cetăţenii Republicii Moldova, care lucrează la Moscova a avut loc ieri, 13 iulie 2014, la iniţiativa conducerii PSD şi a avut drept scop consolidarea moldovenilor în vederea implicării active în procesele decizionale din ţara noastră. Partidul Social Democrat consideră, că cei ce menţin economic ţara au dreptul şi trebuie să participe în procesul de luare a deciziilor, precum şi să participe în administrarea treburilor statului.

Statisticile arată că în jur de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova se află la muncă peste hotare, dintre care:

Totodată, moldovenii care lucrează în Uniunea Europeană transferă anual

În rezultat avem că cetăţenii Republicii Moldova, care lucrează în Federaţia Rusă transferă de 6 ori mai mulţi bani în Moldova decît cei din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, guvernarea limitează dreptul la vot al cetăţenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă şi face tot posibilul de ai exclude din procesul electoral. La alegerile parlamentare anticipate precedente, actuala guvernare a deschis 49 de secţii de votare pe teritoriul Uniunii Europene şi doar 4 pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar acum unele componente ale guvernării vin cu iniţiative în general de a nu deschide nici o secţie electorală pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Este a batjocură totală a actualei guvernări faţă de cetăţenii Republicii Moldova, care muncesc pe teritoriul Federaţiei Ruse.

De aceia, din numele cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse le reamintesc guvernanţilor, că în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, Art. 38, “Voinţa poporului constituie baza puterii de stat” şi statul garantează exprimarea voinţei libere a cetăţenilor prin apărarea principiilor democratice şi a normelor dreptului electoral.

De asemenea, le reamintesc membrilor Comisiei Electorale Centrale că CEC este organul de stat constituit pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. De aceia, la constituirea secţiilor de votare în străinătate Comisia Electorală trebuie să ţină cont de numărul cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi într-o anumită ţară, precum şi contribuţia acestora la susţinerea şi dezvoltarea ţării.

În vederea realizării cerinţelor cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi la muncă în Federaţia Rusă depunem demersuri în adresa Comisiei Electorale Centrale şi a Guvernului Republicii Moldova prin care cerem deschiderea a 200 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, pentru viitoarele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Rămînem în aşteptarea răspunsurilor, care conform legislaţiei în vigoare trebuie să fie timp de 30 de zile.

În caz de refuz sau răspuns negativ din partea autorităţilor, Partidul Social Democrat, împreună cu cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, vor lua decizii asupra modului de comportament cu actuala guvernare, inclusiv vaste acţiuni de protest atît în ţară, cît şi la misiunile diplomatice de peste hotare.

Sursa: www.psdm.md

PSD propune susţinătorilor aderării Moldovei la Uniunea Vamală formarea unei liste electorale unice Declaraţia PSD privind statutul Republicii Moldova de aliat militar al SUA în lupta contra Rusiei