Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Conducerea Partidului Social Democrat a avut o întrevedere oficială cu conducerea Reprezentanţei Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 august 2014
Partidul Social Democrat

Astăzi, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat a avut o întrevedere oficială cu dna Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent al Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova şi dna Narine Sahakyan, Reprezentant Permanent Adjunct ONU.

În cadrul întrevederii, Sergiu Coropceanu a informat reprezentanţii ONU despre îngrădirea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse de participare la vot de către actuala guvernare.

De asemenea, Secretarul general PSD a atras atenţia şi asupra situaţiei de discriminare a cetăţenilor Republicii Moldova de către actuala guvernare, aducînd drept exemplu numărul secţiilor de votare deschise în afara ţării la alegerile parlamentare anticipate precedente: pe teritoriul Uniunii Europene — o secţie de votare la 4000 alegători, pe teritoriul Federaţiei Ruse — o secţie de votare la 187 500 alegători. Menţionăm şi faptul, că unii reprezentanţi ai guvernării au cerut deja ca pe teritoriul Federaţiei Ruse să nu fie deschise secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

La moment, cei în jur de 750 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse, sunt impuşi să cerşească respectarea drepturilor sale constituţionale de participare la vot prin organizarea acţiunilor de protest şi sesizarea Organizaţiilor internaţionale.

Partidul Social Democrat consideră, că instituţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte, nu pot trece cu vederea încălcarea drepturilor omului la capitolul dreptului la vot, norme prevăzute în mai multe acte internaţionale pe care ţara noastră le-a ratificat. De aceia, Organizaţiile internaţionale sunt obligate să intervină către autorităţile moldoveneşti, pentru a asigura respectarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi a Codului Electoral astfel în cît fiecare cetăţean aflat peste hotare să poată participa la vot.

La rîndul său, dna Nicola Harrington-Buhay, a menţionat că Republica Moldova trebuie să ia măsuri cu privire la asigurarea posibilităţilor egale de participare la vot, ba mai mult ca instituţiile abilitate să colecteze toată informaţia necesară care ar facilita luarea deciziei deschiderii secţiilor de votare adăugătoare, nu doar în cadrul misiunilor diplomatice. În acest sens, Reprezentantul Permanent ONU a precizat că într-adevăr corpul diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu poate face faţă numărului mare de alegători şi evident este necesar deschiderea de secţii de votare adăugătoare.

Totodată, Nicola Harrington-Buhay a dat asigurări că va interveni în limitele competenţei sale, pentru a susţine drepturile cetăţenilor ţării noastre aflaţi la muncă peste hotare şi a contribui la deschiderea secţiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

Serviciul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD privind statutul Republicii Moldova de aliat militar al SUA în lupta contra Rusiei Comentariul Secretarului general PSD, Sergiu Coropceanu, cu privire la declaraţiile de astăzi ale lui Marian Lupu, Preşedintele PD