Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSM

Declaraţia Partidului Socialist din Moldova “Cu privire la politica şovină a cercurilor conducătoare din Letonia”

|versiune pentru tipar||
PSM / 5 mai 2004
Partidul Socialist din Moldova, toţi oamenii de bună credinţă din Republica Moldova sînt îngrijoraţi de politica de lichidare a învăţămîntului în limba rusă promovată de autorităţile din Republica Letonia. Respingerea dreptului părinţilor de a alege limba de educaţie şi de învăţămînt a copiilor lor reprezintă o încălcare sfidătoare a drepturilor omului, ale minorităţilor naţionale şi lingvistice. Această politică este în contradicţie cu standardele europene ale drepturilor omului, cu tradiţiile de respectare a limbilor şi culturilor comunităţilor naţionale.

Neglijarea cinică a drepturilor omului în Letonia a scos la iveală caracterul etnocratic, profascist al regimului existent în această ţară. Continuarea politicii de asimilare forţată va complica atît relaţiile dintre populaţia rusească şi statul leton, cît şi relaţiile interetnice din Letonia, ameninţînd să creeze în Europa un focar de instabilitate.

Partidul Socialist din Moldova condamnă politica şovină a autorităţilor Letoniei şi îşi exprimă solidaritatea cu lupta populaţiei ruse din această ţară pentru drepturile sale. Sperăm că Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova vor adopta în această chestiune o atitudine principală.

Declaraţia Partidului Socialist din Moldova Declaraţia Partidului Socialist din Moldova privind poziţia în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010