Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia executivului Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” (PSMPR) în legătură cu proclamarea Parlamentului Kosovo a independenţei statale

|versiune pentru tipar||
PSMPR (astăzi PSRM) / 18 februarie 2008
Partidul Socialiştilor din Republica MoldovaExecutivul PSMPR constată:
  1. La 17 februarie 2008 Parlamentul teritoriului sîrbesc Kosovo a adoptat Declaraţia de independenţă, încălcînd flagrant suveranitatea şi întegritatea teritorială a Serbiei precum şi normele internaţionale existente în domeniul politic şi de drept al Organizaţiei Naţiunilor Unite care au fost create după cel al doilea război mondial.
  2. Teritoriul Kosovo la momentul proclamării independenţii sale, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului Securităţii al ONU nr. 1244 din 10 iunie 1999, se afla sub administrarea şi controlul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
  3. Proclamarea independenţei Kosovo se află în contradicţie şi cu poziţia Consiliului Securităţii al ONU care la şedinţa sa extraordinară din 14 februarie 2008 prin hotărîrea sa n-a susţinut propunerea referitor la oferirea dreptului de autodeterminare externă pentru unitatea teritorială nominalizată.
  4. Evident e că proclamarea independenţei Kosovo a devenit posibilă, în primul rînd, din cauza poziţiei SUA şi a cîtorva ţări înfluiente ale Uniunii Europene care au părăsit domeniul politic şi de drept al ONU, subminînd definitiv autoritatea şi rol acestei Instituţii, creînd un precedent pe baza Kosovo cu consecinţe imprevizibile atît pentru comunitatea europeană, cît şi pentru toata comunitate mondială.

Executivul PSMPR apreciază proclamarea independenţii Kosovo ca eveniment, care va agrava considerabil rezolvarea problemei integrităţii teritoriale a ţării noastre şi socoate oportun de a recomanda organelor de stat ale Republicii Moldova realizarea de urgenţă a următoarelor măsuri:

  1. Convocarea de către Preşedintele ţării a şedinţei Consiliului de Securitate în legătură cu evenimentele din Kosovo.
  2. Examinarea în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului RM a situaţiei legate cu proclamarea independentei Kosovo şi consecinţele ei pentru reglementarea problemei transnistrene în limitele unui stat comun.
  3. Elaborarea de către conducerea ţării a acţiunilor cu privire la nerecunoaşterea oficială a Kosovo în calitate de subiect al dreptului internaţional şi membru al ONU.

Declaraţia a fost adoptată la şedinţa extraordinară a PSMPR din 17.02.2008

Preşedinte Veronica Abramciuc

Serviciul de presă al Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina”
Declaratie politica a executivului Partidului Socialistilor din Moldova “Patria-Rodina” asupra activitatii Companiei Obstesti “Teleradio Moldova” Declaraţia Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” cu privire la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009