Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Relaţiile interetnice în viziunea concurenţilor electorali

|versiune pentru tipar||
PSMPR (astăzi PSRM) / 9 iulie 2009
Partidul Socialiştilor din Republica MoldovaPSM “Patria-Rodina” analizînd activitatea în practică a formaţiunilor, care activează pe scena politică din Moldova, documentele electorale ale concurenţilor de bază în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, precum şi declaraţiile făcute de ei în perioada electorală, afirmă, că analiza demonstrează convingător că reprezentanţii minorităţilor naţionale din Moldova nu au nici un argument în favoarea concurenţilor de orientare liberală, precum şi în susţinerea celor care se numesc democraţi: PL, PLDM, AMN, PDM. Aceasta concluzie poate fi explica în modul următor:
  1. Pe întreaga perioadă a existenţei sale partidele de orientare liberală nu au înaintat nici o iniţiativă legislativă, nici o iniţiativă obştească, care ar fi îndreptată spre ameliorarea legislaţiei în vigoare, care reglementează drepturile minorităţilor naţionale, sau la perfecţionarea realizării acestora în practică. Totodată reprezentanţii minorităţilor naţionale de nenumărate ori au fixat atacuri neîntemeiate asupra limbii ruse şi rolului ei în societate care au fost răspîndite periodic în mijloacele de informare în masă liberale.
  2. Cu toate acestea partidele liberalilor din Moldova în mod concret demonstrează lipsa de respect faţă de Lege, faţă de statul moldovenesc în întregime. Ne dorind să recunoască înfrîngerea sa necondiţionată în cadrul alegerilor din 5 aprilie, ei, de fapt, au provocat evenimentele tragice din 7 aprilie, pe care reprezentanţii minorităţilor naţionale le vor reţine în memorie timp îndelungat.
  3. Toleranţa şi devotamentul formaţiunilor politice nominalizate faţă de normele şi valorile democratice, care permanent sînt declarate de ele verbal, se epuizează la întocmirea listelor candidaţilor în parlament, în care pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale sau nu sînt locuri, sau sînt preconizate locuri evident defavorabile.
  4. Bineînţeles, că reprezentanţii minorităţilor naţionale nu sînt cointeresaţi în susţinerea atacurilor asupra bazelor statalităţii moldoveneşti — limba, istoria, cultura. Propunerile liberalilor din Moldova (M. Ghimpu-D. Chirtoacă) despre “consfinţirea limbii romane ca limbă oficială” şi propunerile lor referitor la “promovarea unor politici culturale bazate pe unitatea de cultură, istorie, patrimoniu, tradiţii şi limba dintre România şi Republica Moldova” contrazic direct interesele vitale ale minorităţilor din ţară. Ei salută “dorinţa majorităţii din societate de a vorbi în limba lui Eminescu şi Creangă, de a cunoaşte istoria adevărată şi rădăcinele”. Dar ei nu pot susţine vorba în pilde speculativă a social-liberalilor din Alianţa “Moldova Noastră” (S. Urechean) că aici este vorbă despre limba noastră cea romană şi despre istoria romanilor, deci despre insolvabilitatea actualului stat moldovenesc. Mai mult decît atît, după evenimentele din 7 aprilie, promisiunile preelectorale ale democraţilor liberali din Moldova (V. Filat) cu privire la elaborarea Strategiei de Stat referitor la integrarea minorităţilor naţionale în societatea moldovenească în baza bilingvismului adie a bătaie de joc. Seamănă a bătaie de joc cinică şi afirmaţiile democraţilor din Moldova (M. Lupu) cum că “pacea civică şi liniştea în ţară au fost compromise” din vina partidului de guvernămînt.

Dreptatea este că Partidul comuniştilor astăzi este singurul concurent electoral care e în stare să apere interesele vitale ale minorităţilor naţionale. Aceasta certitudine a minorităţilor reiese din următoarele motive:

  1. Оn perioada guvernării sale deputaţii-comunişti au adoptat Legea cu privire la minorităţile naţionale şi cu privire la statut juridic al organizaţiilor lor, precum şi Concepţia politicii de stat în domeniul relaţiilor interetnice.
  2. Pe parcursul celor 4 campanii electorale parlamentare cu participarea PCRM în listele lui de candidaţi precum şi în componenţa fracţiunilor PCRM minorităţile naţionale au fost prezentate în conformitate cu structura demografică a populaţiei, inclusiv cu evidenţa teritoriilor ţării, de asemenea accentul s-a pus şi pe atingerea treptată a egalităţii de sex.
  3. Comuniştii consecvent asigură reprezentanţa minorităţilor naţionale şi în organele administrării publice centrale.

PSM “Patria-Rodina” este convins că PCRM merită încrederea din partea minorităţilor naţionale, deoarece pentru comuniştii din Moldova concilierea interetnică este o valoare de aceiaşi probă ca si dreptatea şi democraţia. De aceea PSM “Patria-Rodina” cheamă reprezentanţii minorităţilor naţionale să voteze PCRM la 29 iulie.

Declaraţia PSM “Patria-Rodina” în legătură cu Declaraţia PCRM pentru alegeri anticipate Aspectul social-economic al dezvoltării RM în viziunea concurenţilor electorali