Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul lui Igor Dodon în Plenul Parlamentului din 16 februarie 2012

|versiune pentru tipar||
PSRM / 16 februarie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi, onorată asistenţă,

Noi astăzi deschidem o sesiune de lucru, care sau va fi cea cea mai productivă din acest legislativ, sau va fi ultima din acest legislativ. Este sesiunea în care deputaţii vor alege preşedintele sau vor alege anticipatele.

Suntem cu toţii la etapa când vom demonstra foarte clar şi vizibil responsabilitate sau.. iresponsabilitate politică. Şi cetăţenii, şi partenerii noştri externi stau cu ochii pe noi, să vadă cum vom proceda.

Întreaga societate este sătulă de incertitudine, scandaluri şi intrigi. Societatea este sătulă de ipocrizie şi jocuri politice. Oamenii vor ca statul să funcţioneze normal, oamenii vor normalitate şi noi suntem datori să le oferim această normalitate. Iar primul pas spre normalitate este alegerea şefului statului.

Noi, Partidul Socialiştilor, care reprezentăm opoziţia responsabilă din Parlament, am insistat de câteva luni să alegem un preşedinte apartinic şi să punem capăt crizei politice din ţară. În sfârşit, am ajuns cu toţii să ne convingem că această soluţie s-a dovedit a fi unica valabilă în actualele circumstanţe.

La ziua de astăzi, cu adevărat, doar calea alegerii unui preşedinte apartinic reprezintă soluţia politică ce poate calma spiritele în societate şi poate asigura stabilitate politică în ţară. Aceasta este realitatea şi noi suntem opoziţia care are simţul realităţii.

Noi nu am acceptat să urcăm nici pe baricade, nici în copaci. Nu am făcut speculaţii politice şi nu am mers la confruntări brutale. Miza noastră a fost dialogul raţional cu oponenţii noştri politici, cu cei de la putere. Pentru că numai aşa se pot crea compromisuri. Democraţia, în fond, înseamnă dialog şi compromis.

Şi considerăm că încă nu e târziu ca la acest dialog să participe şi colegii noştri din opoziţia comunistă. Baricadele nu duc la nimic bun. Baricadele aparţin secolului trecut. Ele nu sunt parte a soluţiei, ci sunt parte a conflictului şi a problemei.

La moment, cel puţin majoritatea de la guvernare a înţeles şi a acceptat compromisul, ca unică modalitate de a depăşi criza politică. Urmează să vedem dacă AIE va trece de la vorbe la fapte.

Trebuie să fie cât mai curând identificat un candidat apartinic, un om onest, echilibrat, de dorit din societatea civilă sau din mediul academic, care să fie în afara luptelor politice şi să reprezinte în mod destoinic ţara şi cetăţenii.

Nu mai este vreme de tărăgănat, nu mai este cazul de arătat ambiţiile. Asta se referă la toţi cei implicaţi în negocieri. Din moment ce aţi acceptat să iniţiaţi procedura de alegere, cale întoarsă nu există. Trebuie odată şi odată să punem punct acestei probleme interminabile şi să ne apucăm de alte lucruri importante.

Pe agenda sesiunii de primăvară-vară stă rezolvarea unor grave probleme de ordin economic şi social. După o iarnă dificilă, va veni o primăvară foarte complicată pentru agricultură şi pentru sistemul bugetar. Parlamentul trebuie să ia decizii urgente în această privinţă.

În primul rând, AIE trebuie să recunoască faptul că există mai multe deficienţe în actul de guvernare, cu impact negativ asupra oamenilor simpli şi asupra sectorului real al economiei. Iar mediul de afaceri este pur şi simplu asfixiat. De aceea, este necesar de revizuit conceptual unele componente ale politicii fiscale. Se cere o reformare din temelii a politicii fiscale în stat, deoarece din cauza unei fiscalităţi defectuoase mediul de afaceri este hărţuit financiar, iar economia ţării are pierderi de milioane.

O altă chestiune de urgenţă este situaţia critică din domeniul securităţii alimentare.

Stimaţi colegi, vă spun cu toată responsabilitatea că există premise pentru un colaps agricol în anul 2012. Primele semne în acest sens au fost vizibile deja în toamna anului trecut. Seceta îndelungată din 2011, managementul defectuos al instituţiilor responsabile şi situaţia financiară precară din sector au compromis lucrările agricole de toamnă. Iar îngheţurile din această iarnă au înrăutăţit şi mai mult situaţia. În unele raioane ale republicii semănăturile de toamnă au fost compromise pe o suprafaţă de peste 50%. Pierderile trebuie compensate prin semănături de primăvară şi prin eforturi suplimentare ale oamenilor de la ţară.

Urmează ca Parlamentul să aprobe în regim de urgenţă un şir de măsuri pentru ajutorarea agricultorilor. Mai întâi de toate, scutirea producătorilor agricoli de impozitul funciar pentru anul 2012. Grupul parlamentar al socialiştilor deja a înaintat un proiect de lege în acest sens şi l-a inregistrat în Parlament. De asemenea, propunem alocarea pentru producătorii agricoli a 30 litri motorină la 1 ha pentru lucrările de primăvară, în special necesare pentru reînsămânţarea semănăturilor de toamnă compromise în această iarnă. Este cazul să fie reintrodusă subvenţionarea procurărilor produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor cu minim 15%. Şi să fie restabilită rezerva de stat, prin achiziţionarea a 30–35 de mii tone de grâu alimentar, în special de la producătorii autohtoni, iar în caz de necesitate şi din import.

În privinţa politicilor sociale, primul lucru care trebuie aprobat acum, pe timp de iarnă, este majorarea compensaţiilor pentru tarifele foarte mari. Mulţi cetăţeni, mai ales din oraşe, intră în datorii, inclusiv iau credite de la bancă, pentru a-şi plăti facturile lunare. Aşa ceva este inadmisibil.

În primăvară, prima datorie a guvernului este indexarea pensiilor şi salariilor. Şi nu o indexare minusculă, cum s-a făcut până acum, ci una care să le permită cetăţenilor să reziste inflaţiei şi creşterii în avalanşă a preţurilor şi tarifelor.

Stimaţi colegi,

Aceste şi multe alte subiecte urmează să fie discutate şi soluţionate în următoarele câteva luni. Atât guvernarea, cât şi opoziţia trebuie să găsească compromisuri pe marginea celor mai ardente probleme. De asemenea, există o listă întreagă de iniţiative din partea opoziţiei, pe care majoritatea este obligată să le examineze şi, în mod normal, să le aprobe.

Însă toate aceste proiecte şi decizii vor rămâne neaprobate, dacă Parlamentul nu va trece cel mai serios examen din acest an — alegerea preşedintelui.

Nealegerea preşedintelui înseamnă că Republica Moldova va fi expusă în următoarea jumătate de an unor riscuri economice şi sociale enorme. Nu mai vorbesc despre riscurile unor conflicte politice violente.

Nealegerea preşedintelui înseamnă apăsarea pe butonul roşu al anticipatelor.

Ce va urma depinde de câtă responsabilitate vom demonstra. Noi, socialiştii, suntem gat să răspundem pentru cuvintele noastre.

Voi sunteţi gata?

Sursa: dodon.md

Comentariul liderului PSRM Igor Dodon la ultimele declaratii ale unor lideri din AIE PSRM: “Nu avem milioane pentru avioane”