Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Eroarea strategică şi diplomatică a guvernării de la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 martie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Republica Moldova comemorează astăzi 20 de ani de la tragicul conflict de pe Nistru, care a lăsat în urmă familii îndoliate şi o ţară divizată.

În acest context comemorativ şi având în vedere dorinţa noastră de a uni cele două maluri ale Nistrului, considerăm că ar fi fost oportună organizarea unei întruniri, cel puţin simbolice, a Guvernului de la Chişinău cu factorii de decizie de la Tiraspol. Această întrunire ar fi marcat printr-un gest de conciliere tragicele evenimente din 1992 şi ar fi însemnat un pas important spre apropiere şi înţelegere.

E cu atât mai grav să constatăm că, în loc să lanseze o asemenea iniţiativă peste Nistru, Guvernul de la Chişinău este gata să treacă în aceste zile Prutul, ceea ce reprezintă un pas strategic şi diplomatic greşit.

Acest pas nechibzuit (sau rău intenţionat) poate provoca suspiciuni şi neîncredere din partea Transnistriei, deoarece este periculos să suprapui pe comemorarea conflictului armat transnistrean o şedinţă comună moldo-română a executivelor, o şedinţă care nu va fi lipsită şi de o retorică interpretată ca unionistă.

Ziua de 2 martie şi zilele imediat următoare acestei date se află sub simbolica evenimentelor de pe Nistru. Şi toate declaraţiile şi acţiunile politice importante urmau să se înfăptuiască pe această dimensiune.

Din aceste motive, Partidul Socialiştilor califică decizia AIE de a organiza la Iaşi o şedinţă comună moldo-română a guvernelor drept o gravă eroare diplomatică şi de politică internă, care demonstrează o lipsă de viziune strategică şi reduce substanţial şansele soluţionării diferendului transnistrean.

Sursa: socialistii.md

“Garda Tînără” a contribuit la soluţionarea problemelor spitalului clinic municipal Nr.4 Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Putin cu victoria în alegeri