Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul lui Igor Dodon la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 16 martie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi, onorată asistenţă, stimaţi cetăţeni,

Astăzi este o zi deosebit de importantă şi pentru soarta Republicii Moldova, şi pentru soarta clasei politice moldoveneşti.

După aproape trei ani de criză politică, suntem astăzi într-un moment culminant, cînd se va decide modalitatea prin care va fi rezolvată această criză: alegeri anticipate sau alegerea preşedintelui.

Şi o modalitate, şi alta este mai bună decît păstrarea incertitudinii şi a depresiei sociale în care ne aflăm acum. Oamenii s-au săturat. Ei vor să fie pus punctul, vor să fie făcută în sfîrşit o claritate în politica internă şi să ştim cu toţii ce avem de făcut mai departe. Astăzi, această claritate va fi făcută.

Prea mult politicienii s-au jucat cu emoţiile oamenilor şi prea mult a fost încercată răbdarea societăţii.

Stimaţi cetăţeni,

Noi înţelegem foarte bine că atenţia tuturor este îndreptată spre grupul parlamentar al socialiştilor, fiindcă de voturile socialiştilor depinde astăzi modalitatea prin care va fi rezolvată criza politică. De socialişti depinde dacă va fi ales preşedintele ţării sau vor fi anticipate.

Vă rog să ne credeţi pe cuvînt, acest rol hotărîtor care ne revine este unul foarte dificil. Pentru că în joc este soarta ţării, şi în joc este reputaţia şi credibilitatea noastră politică. Iar prin votul nostru de astăzi, aşa cum va fi el, ne asumăm o responsabilitate foarte mare pentru ce se va întîmpla mai departe. Şi ne asumăm şi criticile care nu vor întîrzia să apară.

Noi am fi vrut să împărţim povara acestei responsabilităţi şi cu celălalt partid de opoziţie, PCRM, care a renunţat la lupta politică reală şi a ales lupta stradală, ineficientă.

Acum, realitatea politică din ţară e de aşa natură, că o parte a cetăţenilor doresc un preşedinte, iar altă parte a cetăţenilor doresc anticpate. În asemenea circumstanţe, nu există o soluţie care să-i împace pe toţi. Există doar soluţia raportată la interesele generale ale statului.

De aceea, la decizia de astăzi am ajuns cu greu, după multe cugetări şi frămîntări, pe fundalul unui pressing psihologic enorm. Am analizat foarte mult, am chibzuit, ne-am consultat îndelung cu cetăţenii, cu membrii partidului, cu liderii altor partide. Dar mai întîi de toate, ne-am raportat la interesele de bază ale Republicii Moldova şi am făcut prognoze de viitor, ca să înţelegem cum e mai bine.

A durat atît de mult, pentru că am vrut să ne convingem noi înşine că ceea ce facem este ceea ce trebuie de făcut.

În decizia noastră, am pornit şi de la misiunea pe care ne-am asumat-o în 4 noiembrie anul trecut, cînd am părăsit PCRM şi am creat grupul parlamentar al socialiştilor. Atunci, noi am declarat un şir de obiective şi am fost consecvenţi. Unele dintre aceste obiective au fost deja realizate, iar altele vor fi realizate în viitorul cel mai apropiat.

Un obiectiv de bază a fost alegerea unui preşedinte apartinic, ca unică soluţie pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova. Dar problema a fost că Alianţa a întîrziat să înţeleagă justeţea acestui pas şi i-a fost greu să selecteze un candidat care să treacă toate cele trei filtre de selecţie propuse de Partidul Socialiştilor.

Primul filtru a fost înaintarea unui candidat apartinic şi neutru, cu o bună pregătire profesională, cu o singură cetăţenie, moldovenească. Candidatul actual, domnul Nicolae Timofti, corespunde acestor criterii.

Al doilea filtru de selecţie — să aibă susţinerea a cel puţin 58 de deputaţi. Domnul Timofti este primul care are susţinerea declarativă a 58 de deputaţi. Dar nu se ştie cîţi din aceştia sunt dispuşi să voteze pentru dumnealui la modul real. Oricum, şi această condiţie a fost respectată.

Şi, al treilea filtru de selecţie, foarte principial pentru socialişti, este Testul Statalităţii, pe care un candidat la funcţia de preşedinte urma să-l treacă.

Noi am avut cu domnul Timofti cîteva discuţii foarte serioase la acest subiect. A trebuit să discutăm şi unele declaraţii de-ale dumnealui din ultimele zile, pentru a clarifica lucrurile în privinţa suveranităţii de acum şi de viitor a Republicii Moldova. Şi i-am explicat dumnealui că un preşedinte trebuie să treacă testul statalităţii în fiecare zi a mandatului său, prin fiecare declaraţie şi acţiune pe care o face. Pentru că este garantul Constituţiei şi al integrităţii statului.

Astăzi, vă pot declara că domnul Nicolae Timofti… a acceptat integral prevederile Testului Statalităţii propus de Partidului Socialiştilor.

De aceea, noi, socialiştii, am decis să alegem preşedintele Republicii Moldova.

Noi vom vota un preşedinte pentru stabilitate în Republica Moldova.

Vom vota un preşedinte pentru că asta o dictează şi situaţia socială, şi raţiunea politică, şi responsabilitatea faţă de interesele statului.

Asta o dictează şi promisiunea noastră faţă de cetăţeni, de acum patru luni.

De asemenea, am ajuns la convingerea că alegerile anticipate nu ar fi asigurat schimbări calitative ale clasei politice şi ale guvernării.

Din contră, alegerile anticipate ar fi prelungit haosul politic încă pentru cel puţin un an şi ar fi îngropat definitiv economia ţării. Şi existau riscurile unei confruntări civile sîngeroase. Aşa scenarii nu am putut accepta.

Un preşedinte paşnic este mai bun pentru ţară decît nişte alegeri parlamentare duşmănoase.

Şi, domnul Timofti, mă adresez personal către dumneavoastră.

Aveţi voturile socialiştilor. Şi aveţi o mare răspundere faţă de întreaga societate, aşa diversă cum este ea. Toţi oamenii trebuie să fie egali pentru dumneavoastră. Ca judecător, cred că aveţi avantajul profesiei în acest sens.

Fiţi independent politic. Dacă veţi fi un preşedinte al AIE, veţi rămîne doar în memoria AIE. Dacă veţi fi un preşedinte al întregii ţări,veţi rămîne în memoria întregii ţări. Gîndiţi-vă bine cum acţionaţi, gîndiţi-vă bine ce responsabilitate enormă veţi avea.

Sper foarte mult că domnul Timofti va face faţă funcţiei cu demnitate, în primul rînd pentru a cîştiga încrederea şi respectul cetăţenilor acestei ţări.

Stimaţi colegi deputaţi,

În final, mă adresez către dumneavoastră ca reprezentant a opoziţiei. Ceea ce fac socialiştii astăzi, o fac pentru ţară şi cetăţeni, nu pentru voi. Noi cum am fost oponenţi, aşa şi vom rămîne. Socialiştii nu au fost şi nu sunt de acord cu politica Alianţei de guvernare. Nu am acceptat funcţii din partea voastră. Şi nu vom ierta greşelile pe care le-aţi făcut.

Astăzi punem punctul pe problema alegerii preşedintelui şi de mîine începem să discutăm alte probleme: preţurile, tarifele, drumurile, salariile, pensiile şi toate cîte s-au adunat. De acum nu veţi mai putea da vina pe criza politică. De acum veţi răspunde în faţa societăţii aşa cum se cuvine. Vom reveni cît de curînd la acest subiect. Pentru că multe schimbări trebuie să se producă…

Acum, am un ultim mesaj, foarte important, către deputaţi, către asistenţa internaţională, către cetăţeni.

Partidul Socialiştilor a fost şi va fi consecvent în deciziile şi acţiunile sale. Noi dacă am promis ceva, ne ţinem de cuvînt. Pe 16 decembrie anul trecut am promis că nu vom vota candidatul AIE şi ne-am ţinut de cuvînt.

Astăzi, 16 martie, promitem că votăm un preşedinte apartinic şi înseamnă că garantat îl vom vota.

De această dată însă votul este secret. Dar dacă va fi necesar, noi vom demonstra că am votat cum am promis. De aceea, dacă se întîmplă cumva că există voturi nevalabile sau împotriva candidatului, să ştiţi că acestea sunt voturi ale deputaţilor din AIE. Aşa s-a întîmplat deja, data trecută. Ne putem aştepta la aşa ceva şi de această dată. Răspunderea pentru compromiterea alegerii preşedintelui vă aparţine. Inclusiv pentru anticipate.

Ca să închei pe o notă mai optimistă, le doresc tuturor cetăţenilor să avem cu toţii parte de o stabilitate politică pe cîţiva ani înainte. Unde este stabilitate, pot fi şi schimbări calitative în bine. Vă promit că acesta va fi obiectivul socialiştilor de acum încolo.

Cu Doamne ajută.

Sursa: dodon.md

Vladimir Voronin îl invită pe Igor Dodon la sediul PCRM Socialiştii vor oferi sprijin politic agricultorilor