Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: “Ceea ce trebuia de demonstrat”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 10 februarie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor salută decizia de astăzi a liderilor AIE, care în sfârşit au înţeles să accepte soluţia propusă de “grupul Dodon” la 4 noiembrie 2011 — alegerea unui preşedinte apartinic, ca unică modalitate de a depăşi criza politică şi de a evita alegerile anticipate. La aflarea veştii despre decizia AIE, replica lui Igor Dodon, liderul socialiştilor, a fost: “Quod erat demonstrandum — Ceea ce trebuia de demonstrat”.

Socialiştii au satisfacţia să constate că anume datorită strategiei lor de comunicare politică — prin crearea oportunităţilor, dar şi prin înaintarea ultimatumurilor —,a fost posibil de convins conducerea AIE să renunţe la ideea neinspirată a referendumului şi să revină pe făgaşul unui dialog constructiv cu opoziţia reprezentată de Partidul Socialiştilor. Încă o dată s-a demonstrat cu nu prin intermediul emoţiilor, al forţei brute şi al protestelor violente, ci prin intermediul comunicării civilizate, al forţei argumentelor şi al pressingului inteligent se poate ajunge la compromisuri politice.

La ziua de astăzi, cu adevărat, doar calea alegerii unui preşedinte apartinic, în comun cu opoziţia parlamentară (cel puţin cu partea cea mai coerentă a ei), reprezintă soluţia politică ce poate calma spiritele în societate şi poate asigura stabilitate politică în ţară. Totodată, alegerea unui preşedinte apartinic, neutru, va permite reformatarea guvernării, o va responsabiliza, astfel încât de azi înainte guvernarea nu va mai avea scuze pentru a-şi justifica erorile şi inactivitatea. Un preşedinte apartinic, dacă va fi bine selectat, poate însemna o altă calitate a guvernării pentru Republica Moldova.

În opinia lui Igor Dodon, “Acum trebuie să trecem de la quod erat demonstrandum la quod erat faciendum, adică de la ceea ce trebuia de demonstrat la ceea ce trebuia de făcut, de la acceptarea soluţiei la realizarea ei în faptă”. Urmează ca decizia AIE de a vota un preşedinte apartinic să evolueze cât mai rapid spre identificarea candidatului şi spre procedura de alegere a acestuia.

Sursa: dodon.md

Grupul socialiştilor vine cu soluţii pentru Chişinău Anatolii Carpov va fi oaspetele de onoare al Turneului Internaţional de Şah din Moldova