Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii vor oferi sprijin politic agricultorilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 martie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor susţine întru totul indignarea agricultorilor faţă de politica defectuoasă a statului în domeniul agricol.

Una din primele acţiuni ale socialiştilor va fi promovarea în Parlament a unui proiect de lege care să faciliteze activitatea agricultorilor. Totodată, socialiştii sunt gata să se alăture acţiunilor de protest ale agricultorilor.

Partidul Socialiştilor a avertizat de nenumărate ori că există premise pentru un colaps agricol în anul 2012, însă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a demonstrat incompetenţă şi iresponsbilitate. Ministerul Agriculturii s-a mulţumit să recunoască doar situaţia dificilă din sector, însă la modul real nu a contribuit în niciun fel nici pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării, nici pentru a favoriza agricultorii într-o situaţie atît de dificilă. Este de mirare că nici o persoană de răspundere din această instituţie nu şi-a dat demisia de onoare, deşi o asemenea demisie este iminentă.

Pornind de la realităţile existente, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova vine încă o dată către factorii de decizie din Guvern cu următoarele propuneri pentru redresarea de urgenţă a situaţiei din sector:

  1. Scutirea producătorilor agricoli de impozitul funciar pentru anul 2012. Un proiect de lege în acest sens Partidul Socialiştilor deja l-a elaborat şi l-a inregistrat în Parlament.
  2. Alocarea pentru producătorii agricoli a 30 litri motorină la 1 ha pentru lucrările de primăvară, în special necesare pentru reînsămînţarea semănăturilor de toamnă compromise în această iarnă.
  3. Reintroducerea subvenţionării procurărilor produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor cu minim 15%.
  4. Refacerea rezervei de stat prin achiziţionarea a 30–35 de mii tone de grâu alimentar, în special de la producătorii autohtoni, iar în caz de necesitate şi din import.
  5. Acceptarea altor revendicări din partea agricultorilor, care acuză în prezent impozitul înalt pe venit şi nivelul umilitor de mic al fondului de subvenţionare.

Toate aceste măsuri vor permite să fie asigurată pentru anul curent securitatea alimentară a statului, precum şi să fie cât de puţin protejaţi producătorii agricoli autohtoni, pentru a-i stimula în producerea produselor agricole şi prelucrarea pamîntului.

Sursa: socialistii.md

Discursul lui Igor Dodon la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova Propaganda unionistă trece iarăşi pragul şcolilor