Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Propaganda unionistă trece iarăşi pragul şcolilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 martie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Din 2009 încoace, propagarea valorilor unioniste a fost una din misiunile de bază ale unor componente ale actualei guvernări. Asta i-a reuşit mai mult decît orice altceva, pornind de la acordarea crucilor de fier, asocierea cu nazismul, oferirea ulcelelor cu pămînt moldovenesc, proslăvirea criminalului de război Ion Antonescu, montarea pietrelor dezbinării şi cultivarea organizaţiilor legionare.

Pasivă şi ineficientă la capitolul dezvoltare economică şi protecţie socială, guvernarea a fost în schimb deosebit de activă în privinţa unor acţiuni la limita legii şi în crearea condiţiilor informaţional-ideologice şi psihologice favorabile pentru subminarea identităţii moldoveneşti şi a statalităţii Republicii Moldova.

O acţiune de ultima oră în acest sens din partea AIE este decizia Ministerului Educaţiei de a redenumi disciplina şcolară “Istoria” în “Istoria Românilor şi Universală”, întru facilitarea prelucrării ideologice a copiilor noştri în spiritul românismului.

Această acţiune se întreprinde în detrimentul autenticităţii şi individualităţii poporului moldovenesc, cu neglijarea flagrantă a principiilor constituţionale şi ale legislaţiei în vigoare.

Constatăm că, în loc să consolideze statalitatea moldovenească şi să conjuge eforturile comune întru reîntregirea teritorială a ţării, în loc să cucerească încrederea locuitorilor Transnistriei şi Găgăuziei, în loc să respecte identitatea originară a moldovenilor, autorităţile sfidează atât denumirea istorică a poporului moldovenesc, cît şi litera legii supreme a statului.

Cu părere de rău, Alianţa de guvernare pare a fi integral contaminată de microbul unionismului. Altfel nu putem explica de ce unii lideri pretins statalişti din AIE acceptă să fie aplicate la nivel de stat instrumente propagandistice ce pun în pericol independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Cu acordul lor tacit, istoria este astăzi utilizată ca declanşator de conflicte în societatea noastră, iar denumirea de “istoria românilor” provoacă aţîţarea vrajbei interetnice şi dezbinarea poporului nostru multietnic.

Partidul Socialiştilor exprimă dezacordul său categoric faţă de iniţiativa Ministerului Educaţiei de a reintroduce “istoria românilor” în curriculumul şcolar. Cerem ministerului, cerem factorilor de decizie din Guvern şi din AIE să revizuiască ordinul Nr. 124 din 7 martie curent cu privire la organizarea educaţiei istorice în învăţămîntul preuniversitar şi să pună capăt experimentelor cu istoria ţării ale căror victime sunt în final elevii şi tînăra generaţie.

Învăţămîntul preuniversitar şi aşa are de suferit din cauza politicilor de optimizare aplicate de guvernarea actuală. Acum, peste suferinţele de ordin economic şi social guvernarea suprapune nişte elemente ideologice periculoase, care creează confuzie şi mancurtizează identitar generaţii de copii, educând-i în spiritul unei identităţi străine nouă.

Socialiştii au contribuit la rezolvarea crizei politice, ce a durat trei ani, dar nu pentru ca Alianţa să ruineze statalitatea ţării, sub presiunea fanatismului unionist al deputaţilor şi istoricilor care o aservesc.

Atenţionăm încă o dată că asemenea iniţiative ale guvernării sunt păguboase pentru stabilitatea ţării şi liniştea în societate.

Sursa: dodon.md

Socialiştii vor oferi sprijin politic agricultorilor Igor Dodon s-a întîlnit cu preşedinţii a 8 organizaţii teritoriale de partid din nordul Moldovei