Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia grupului socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, Petru Donţov şi Elena Danu

|versiune pentru tipar||
PSRM / 8 mai 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Noi, în calitate de reprezentanţi ai grupului socialiştilor în cadrul Consiliului Municipal al capitalei, ne exprimăm vehement dezaprobarea vizavi de decizia primarului general privind declararea zilei de 16 mai drept Zi de Doliu, cu coborîrea în bernă a drapelelor.

Iniţiativa respectivă va contribui la creşterea tensiunii şi iritării în societate, care, şi fără astfel de acţiuni, este divizată drept rezultat al politicii negîndite a Alianţei de guvernămînt, mai cu seamă a unor componente ale acesteia.

Dl Chirtoacă a mai confirmat o dată în plus că are nevoie de postul pe care-l deţine, mai întîi de toate, pentru promovarea ideii de românizare şi, în final, a unirii cu România, adeptul al cărei este, în primul rînd, unchiul său, principalul “liberal” al ţării, Mihai Ghimpu.

Decizia unilaterală şi individuală a primarului general într-o problemă atît de importantă precum este cea privind declararea zilei de doliu şi coborîre în bernă a drapelului, fără a înainta, cel puţin, problema spre dezbateri în cadrul Consiliului Municipal, reprezintă o sfidare gravă a responsabilităţilor de serviciu.

Este vorba nu doar de denaturarea sau interpretarea, comodă pentru cineva, a faptelor istorice. Mai mult chiar, aceasta ar putea crea o eventuală reacţie negativă a vecinilor noştri apropiaţi şi a partenerilor strategici, în primul rînd a Rusiei. Ca urmare, domnul Chirtoacă va purta răspundere: mai întîi de toate pentru divizarea societăţii în “ai noştri” şi “străini”, pentru sfidarea statalităţii ţării noastre şi pentru acţiunile planificate privind românizarea forţată a statului moldovenesc.

Anume din această cauză Partidul Socialiştilor va examina în mod serios problema privind desfăşurarea unui referendum despre declararea votului de neîncredere a primarului general.

Cît priveşte aşa zisul “doliu”, socialiştii îndeamnă toate grupurile din Consiliul Muncipal şi, în primul rînd, grupul majoritar, să condamne hotărît decizia negîndită şi ilogică a Primarului General.

La rîndul său, Partidul Socialiştilor va desfăşura, la 16 mai, ca răspuns la decizia respectivă, anumite măsuri menite să sporească spiritul patriotic al chişinăuienilor, promovînd valorile moldovenismului şi statalităţii. Detaliile vor fi făcute publice în preajma datei indicate.

În cele din urmă, este cu atît mai dureros să vorbeşti despre o asemenea interpretare a faptelor istorice, propusă de unionişti, cu cît sîntem în preajma marii sărbători a Victoriei asupra fascismului, care va fi marcată la nivel naţional pe dat de 9 mai.

Din numele grupului socialiştilor din cadrul Consiliului Municipal, dorim să urăm tuturor veteranilor multă sănătate, mulţi ani, asigurîndu-i pe ei, cît şi pe toţi chişinăuienii, că vom continua să milităm pentru păstrarea memoriei istorice privind adevăratele fapte eroice ale poporului nostru moldav, străduindu-ne, totodată, să facem Chişinăul nostru mai bun, mai modern, într-un cuvînt — capitală a statului moldovenesc, cu propria istorie unică, cea moldovenească şi nu una impusă din exterior.

Sursa: socialistii.md

Activiştii Gărzii Tinere desfăşoară “Cursa automobilistică: vizitînd locurile gloriei militare” Socialiştii au organizat un program de festivităţi dedicat Zilei Victoriei