Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Şcoala de primăvară — Sadova!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 14 mai 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În memoria noastră rămîn cele mai interesante şi cele mai captivante momente din viaţă, dar cu atît mai mult acelea, care se întîmplă pentru prima oară. Prima noastră odihnă în această componenţă, şi-n acest loc minunat, pur şi şimplu nu poate să nu fie memorizată! Desigur că vor fi încă multe alte deplasări comune, evenimente, şcoli de vară, dar aceasta a fost prima şi de-aceea este cea mai plăcută — amintirilor.

Un colţişor al ţării noastre, confortabil, plăcut şi cu un peisaj de neuitat, cu denumirea — Sadova, a adunat în acest week-end membrii şi activiştii Gărzii Tinere din toate regiunile Moldovei. La şcoala de vară au participat circa o sută de lideri ai Gărzii Tinere.

Am lăsat în urma noastră gălăgia urbană, rutina şi politica. Avem realizat un volum mare de lucru, şi iată că a sosit meritata odihnă. Noi însă, ne odihnim la fel cum şi lucrăm — cu toţii împreună!

Două zile fără internet, telefon mobil, la natură — aproape în pădure, într-o companie prietenoasă cu oameni interesanţi — ce mai trebuie pentru o odihnă bună şi constructivă?

Prima zi, probabil din obişnuinţa de a lucra, a fost dedicată treburilor Gărzii Tinere. Au fost discutate aspecte politice, situaţia politică din ţară, aspectele pentru viitor ale dezvoltării organizaţiei, au fost prezentate rezultatele activităţii Gărzii Tinere în regiuni.

Fiecare din reprezentanţii raioanelor a relatat despre cum au început activitatea şi cu ce greutăţi s-au confruntat. Tinerii au avut posibilitatea să comunice într-o atmosferă neformală cu un politolog, să-i pună întrebări referitoar la politică precum şi să se împartă cu opiniile proprii.

În aceeaşi zi, a avut loc Consiliul Republican al Gărzii Tinere unde s-a vorbit despre succesele Gărzii Tinere şi s-au discutat planurile pentru vară.

Aş dori totuşi să menţionezi că deja acum se poate de vorbit despre rezultate bune ale Gărzii Tinere ceea ce a fost posibil doar datorită solidarităţii şi unităţii ideilor noastre. În Sadova noi ne-am convins încă odată — această echipă are viitor!

Aici, probabil, pe o notă pozitivă, încheiem discursul despre afacerile Gărzii Tinere…

Spre seară, a sosit liderul socialiştilor Igor Dodon, iar ceea ce ne-a bucurat pe noi — dl-ui a rămas tot acest timp alături de noi. Luam masa împreună, am organizat un rug împreună, iar în acest timp am avut posibilitatea să discutăm într-o atmosferă neformală. Apropo despre rug, a fost unul imens, pe malul iazului şi sub cerul liber, iar cîntecele la chitară au completat atmosfera prietenească din preajma lui!

A doua zi am petrecut-o nu doar în odihnă, ci şi cu mare folos. Dimineaţa a început cu un training energizat cu dl. Serghei Sicikorez. După ce ne-am încărcat cu emoţii pozitive şi optimism am discutat despre “cum să fim cei mai atrăgători” şi cum să discutăm cu publicul. De asemenea am discutat cu Iurii Vitneanskii despre petrecerea acţiunilor Gărzii Tinere şi mediatizarea lor.

Totodată, în aceste zile tinerii au jucat football, voleyball, au tras din arc, au luptat cu săbiile, au jucat şah şi jocuri de dame şi nici n-au obesrvat că a plouat!?

Am întrebat participanţii la eveniment cum le place ideea şcolii, ce au memorizat şi ce le-a plăcut cel mai mult:

Ilia Panasiuc, activist al Gărzii Tinere: “ În general, super! Eu consider că asemenea evenimente consolidează echipa de fiecare dată.Cred că după aşa acţiuni colective de odihnă a Gărzii Tinere, vom lucra mai productiv şi vom întreprinde acţiuni mai mri şi cu de mare folos pentru societate. Cel mai mult mi-a plăcut că am devenit o echipă mai unită — în Chişinău deja e clar, toţi se ştiu unul pe altul, iar în colaborare cu regiunile, mai este mult teren unde-n acest sens ne putem extinde. Mi-a plăcut că raioanele au început să vorbească ferm convinşi despre acţiunile sale, iar noi am avut posibilitatea să-i cunoaştem mai bine”.

Petru Puşcari, secretar executiv al raionului Basarabeasca: “E foarte bine! Aici într-adevăr e bine şi confortabil. Aici îţi relaxezi nu doar fizicul, ci şi spiritualul, inclusiv cu diferite traininguri interesante pentru toţi. Dacă se vor organiza des asemenea evenimente, tinerii se vor interesa nu doar de oraşe ci şi de raioane, se vor deplasa în raioane pentru a vedea locurile frumoase sau pentru a organiza ceva în comun. Pe lîngă aceasta, aici sunt băieţi şi fete din toate raioanele — toţi îşi împărtăşesc emoţiile şi experienţa, e ceva minunat!”

Roibu Dumitru, activist al Gărzii Tinere: “După mine — ideea şcolii este una foarte bună. În sfîrşit ne odihnim după numeroase acţiuni, picheturi, protestele din iarnă din raioane, marşurile de pe 1 şi 9 mai etc. — noi am meritat această odihnă. Şcoala este o posibilitate nu doar de a întîlni liderii locali ci şi de a consolida organizaţia la nivel naţional. Mi-a plăcut să cunosc liderii de la Glodeni, Rezina, Călăraşi ş.a. În această atmosferă neformală, avem posibilitatea să discutăm problemele reale, să vedem ce am făcut şi ce putem face. Împreună am ajuns la concluzia că problemele date nu sunt acelea care să ne distrugă ci sunt acelea care să ne facă mai puternici.

Ideea şcolii este una constructivă şi pozitivă şi voi aştepta cu nerăbdare altele.

Rugul de ieri mi-a plăcut mult. Am putut să mă apropii şi să discut cu oricine, chiar dacă nu-i cunoşteam numele. M-am simţit ca-n familie”.

Lora Suşcov, secretar executiv al Gărzii Tinere din Glodeni: “Mi-a plăcut că ne-am adunat cu toţii împreună şi ne-am cunoscut mai bine.Feţe noi, oameni noi, oameni cu care vom lucra şi cu care sunt sigură, vom obţine rezultate bune pentru Moldova. Trebuie de remarcat de asemenea şi prezenţa lui Igor Dodon alături. Un om cu un asmenea statut a stat cu noi la masă şi a petrecut tot timpul cu noi”.

Serghei Sicikorez, trainer psihologic: “Ideea petrecerii unei asemenea şcoli…ştiţi, e foarte bună.Aceasta este o odihnă bună pentru toţi. Tinerii s-au relaxat, au discutat nu doar despre politică şi organizaţie dar şi despre sine — la rug.

Toţi băieţii noştri — sunt super! Vreau să le doresc pe viitor una, ceea ce le trebuie la toţi — profesionalism, să se înveţe să facă totul profesional. Energie au multă, au dorinţă şi motivaţie — trebuie să facă totul la nivelul cuvenit, nu doar din inimă ci şi ca un profesionist — corect!”

Sursa: gardatinara.md

Ce reprezintă streetball-ul şi cît de important este să fii dezvoltat fizic Peste 70% din populaţie vrea “Istoria Moldovei” în loc de “Istoria românilor”