Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Peste 70% din populaţie vrea “Istoria Moldovei” în loc de “Istoria românilor”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 14 mai 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Opinia publică autohtonă se pronunţă pentru studierea “Istoriei Moldovei” în instituţiile de învăţămînt din ţară. Constatarea se bazează pe rezultatele sondajului de opinie realizat de către aripa tînără a Partidului Socialiştilor din Moldova, mişcarea “Garda Tînără”, în perioada 7–14 mai curent.

Persoanele intervievate au fost rugate să răspundă la următoarea întrebare închisă: “Ce disciplină de studiu, în viziunea dumneavoastră, ar trebui să se predea?”. Opţiunile propuse spre alegere au fost: “Istoria românilor”, “Istoria Moldovei” şi “Istoria Universală”.

Potrivit rezultatelor prelucrate, 73,2% dintre intervievaţi pledează pentru predarea “Istoriei Molovei”, 15,8% au optat pentru “Istoria românilor”, 6% pentru “Istoria Universală”, iar 5% au refuzat să răspundă la întrebare.

Reprezentanţii Gărzii Tinere au menţionat că prin intermediul acestui exerciţiu sociologic ei au dorit să demonstreze care sunt doleanţele populaţiei în domeniului obiectului de istorie predat în şcoli. Potrivit lor sondajul reflectă un interes major din partea cetăţenilor pentru “Istoria Moldovei”, în comparaţie cu susţinerea manifestată pentru “Istoria românilor”.

Vlad Batrîncea, membru al comitetului executiv PSRM a menţionat în cadrul conferinţei că opinia majorităţii trebuie să constituie argumentul principal pentru autorităţile ţării, de aceea, respectivul sondaj vine să susţină demersul anterior al socialiştilor privind obligativitatea introducerii “Istoriei Moldovei”.

“Dacă Ministerul Educaţiei nu va anula ordinul privind înlocuirea disciplinei «Istoria» cu «Istoria Românilor şi Universală», atunci va fi neglijată opinia a peste 70% din populaţie”, a specificat Batrîncea.

Reamintim că socialiştii au cerut în repetate rînduri demiterea lui Mihail Şleahtiţchi din funcţia de ministru al educaţiei, care în mod conştient politizează istoria şi dezbină populaţia. Socialiştii se opun vehement politicilor antistatele promovate de către Ministerul Educaţiei şi a încercărilor de a manipula istoria în folosul mişcărilor unioniste.

Sondajul realizat este unul reprezentativ, fiind realizat pe un eşantion de 1750 persoane din 9 raioane ale Republicii Moldova: Chişinău, Călăraşi, Orhei, Comrat, Cahul, Vulcăneşti, Bălţi, Edineţ, Drochia. Vîrsta respondenţilor: de la 18 ani şi peste, reprezentanţi ai tuturor categoriilor de populaţie.

Sursa: socialistii.md

Şcoala de primăvară — Sadova! Socialiştii în dialog cu FMI