Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Masă rotundă cu ocazia — “200 de ani de la semnarea Păcii de la Bucureşti”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 mai 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, membrii Gărzii Tinere au participat la o masă rotundă cu tema: “200 de ani de la semnarea Păcii de la Bucureşti — problema păstrării identităţii culturale în Moldova şi a statutului limbii ruse”.

În cadrul evenimentului s-au discutat întrebări ce ţin de rolul şi importanţa semnării tratatului de la Bucureşti din 1812 pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale şi alolingve în societatea Moldevenească.

O întrebare foarte importantă discutată se referea protejarea minorităţilor naţionale şi a culturii lor în Moldova. Pentru aceasta a fost propusă reprezentarea respectivă a minorităţilor în organele puterii de stat, publice şi centrale precum şi-n sistemul judecătoresc. Tot odată să fie creată o reţea de mass-media care să reflecte aceste problemele date în jurnalurile de ştiri şi alte emisiuni.

Discuţiile s-au finista cu luarea unei decizii despre necesitatea desfăşurării unui referendum pentru statutul limbii ruse.

Acest eveniment a fost organizat de mişcarea obştească “Unitatea spirituală rusă”, precum şi de diaspora rusă din Republica Moldova şi Centrul Cultural Rus

La masa rotundă au participat reprezentanţi ai mediului cultural, savanţi moldoveni în domeniul istoriei, la fel a participat şi F. Găgăuz — preşedintele mişcării “Găgăuzia Unită” precum şi reprezentantul comunităţii Tătare — R. Stanov şi A. Babaev. Au mai participat deasemenea reprezentanţi ai altor minorităţi cultural-etnice.

Sursa: gardatinara.md

Socialiştii în dialog cu FMI PSRM: Mesaj de condoleanţe