Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Este PD un partid de stînga?

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 iunie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

La congresul său împărătesc de sîmbătă, Partidul Democrat a încercat să realizeze cîteva obiective strategice şi tactice pentru care s-a pregătit mai bine de un an. Cel mai important dintre acestea a fost tentativa de a poziţiona formaţiunea pe stînga politică. În ce măsură i-au reuşit PD-ului obiectivele şi dacă este acest partid unul de stînga, despre aceasta îmi voi expune pe scurt părerea în ceea ce urmează. Puteţi considera că e un răspuns general la întrebările care mi-au fost adresate pe parcurs despre acest eveniment.

Unul din obiectivele PD-ul a fost să arate tuturor, şi propriilor membri, şi oponenţilor politici că este partidul “cel mai bogat”, cum a afirmat de la tribună chiar unul dintre liderii acestei formaţiuni. Cu adevărat, a fost un congres fastuos, “de milioane”, cum ar spune americanii. Obiectivul de a impresiona prin “bogăţie” le-a reuşit democraţilor din plin.

Un alt obiectiv a fost consolidarea echipei noi la conducerea PD. Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc, împreună cu oamenii lor, au preluat definitiv toate funcţiile-cheie şi toate pîrghiile formale de control a partidului. Plahotniuc a devenit prim-vicepreşedinte, iar dacă atragem atenţia la conţinutul discursurilor la congres, observăm cu uşurinţă că el a prezentat şi cele mai importante mesaje, cele cu iniţiativă politică, ceea ce probabil nu e întîmplător.

Un al treilea obiectiv al PD-ului a fost să anunţe reformarea imaginii partidului. Reformarea s-a produs exact ca la PCRM: pînă la congres sigla era “secera şi ciocanul”, după congres — “ciocanul şi secera”. Pînă la congres preşedinte era Vladimir Voronin, după congres — Voronin Vladimir. Cam aşa s-a întîmplat şi la PD. Au “reformat” sigla — cei trei trandafiri au devenit mai “гламурные”. Ca şi partidul în întregime. Iar sloganul nou, “Priveşte în Viitor”, ne face să ne întrebăm încotro a privit PD pănă acum şi cît timp se va ocupa cu privitul.

Al patrulea obiectiv al PD-ului a fost să se distanţeze verbal de colegii săi de alianţă. Dorinţa lor e de înţeles. Guvernarea merge spre un fiasco economic şi social, marile promisiuni electorale rămîn neîmplinite, cetăţenii sunt nemulţumiţi de sărăcia şi criminalitatea din ţară. În acest context, pentru PD e mai comod să dea vina doar pe Guvern. Însă PD uită că vina lor e colectivă. Şi pentru ceea ce a făcut Filat şi Ghimpu va trebui să răspundă şi Lupu: pentru criminalitate, pentru sărăcie, pentru românizare, pentru homosexualizare.

Cel mai ciudat e că şi acest partid a declarat că poate trece în opoziţie. Astfel, descoperim că toate cele trei componente ale AIE nu exclud că ar putea face parte din opoziţia parlamentară. Aceasta e o dovadă că liderii AIE se suspectează reciproc şi prognozează o eventuală reformatare a guvernării.

Al cincilea obiectiv al PD-ului a fost să se poziţioneze ca partid de stînga. Am fost curios să aud argumentele liderilor PD în această privinţă, însă n-am auzit practic nicio teză prin care acest partid să se asocieze cu valorile de stînga moldoveneşti.

În Republica Moldova, a fi de stînga înseamnă, în mod specific, să-ţi asumi câteva valori foarte clare, printre care identitatea moldovenească a ţării, predilecţia pentru parteneriatul strategic cu CSI, protejarea religiei şi tradiţiilor autohtone şi protecţia socială a oamenilor muncii sunt de căpătîi. Şi aici am cîteva întrebări de principiu către liderii PD?

Cum se împacă valorile de stînga cu unionismul lui Mihai Ghimpu? Cum se împacă valorile de stînga cu acceptarea reintroducerii în şcoli a “istoriei românilor”? Cum se împacă valorile de stânga cu lipsa de menţionare a priorităţii relaţiilor strategice cu Rusia şi ţările CSI? Cum se împacă valorile de stînga cu votarea legii care liberalizează homosexualitatea? Cum se împacă valorile de stînga cu criminalizarea şi sărăcirea ţării? Cum se împacă valorile de stînga cu mecanismele capitaliste de guvernare?

Adevărul e că, la moment, PD-ul afişează valori de stînga, dar acţionează după principii de dreapta. Abia atunci cînd principiile acestui partid vor fi coerente cu valorile lui, abia atunci vom putea considera că PD a devenit într-adevăr un partid de stînga, nu doar declarativ, ci şi funcţional. Deocamdată însă, în alianţă cu Ghimpu, PD este nu de stînga, ci stîngaci şi neconvingător. Şi îi amintim că uneori calea spre adevărata reformare se face prin reformatare.

Sursa: dodon.md

Igor Dodon a participat la tradiţionala cursă de ciclism “Fie ca mereu să trăiască victoria noastră…”