Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Prioritate pentru Moldova trebuie să devină combaterea sărăciei, dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă, şi nu vînătoarea după monumentele şi simbolurile trecutului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 23 iulie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova a înaintat o iniţiativă legislativă revoltătoare, care prevede demontarea monumentelor din epoca sovietică, inclusiv a celor unde este instaurată tehnică militară.

Iniţiativa respectivă a urmat după adoptarea legii scandaloase “privind condamnarea regimului comunist totalitar” şi articolul din ziarul Timpul, care cheamă la demolarea Complexului Memorial “Eternitate”, cee ce ne readuce în memorie demolarea “Militarului din bronz” din Tallinn.

Acest pas comportă pericolul unei noi etape de confruntare civilă în Moldova, unei rupturi definitive cu Rusia, compromiterii procesului de negocieri în problema de reglementare a conflictului transnistrean şi a unui nou val de separatism.

Iniţiativa respectivă, declarată de un partid care, mai adineaori, proclama lozinca răsunătoare şi ambiţioasă de “combatere a sărăciei”, trezeşte nedumerire. Oare chiar sărăcia, în Moldova, a fost învinsă? A devenit oare Moldova deja un stat cu o economie prosperă, iar statele vecine ne privesc ţara cu invidie şi admiraţie? Oare chiar au fost soluţionate toate problemele sociale? Oare chiar şeful Guvernului Vlad Filat, conducătorul PLDM, consideră cu tot dinadinsul drept ceva admisibil alocarea a zeci de milioane de lei nu pentru dezvoltarea economiei şi pentru combaterea sărăciei, ci pentru lupta cu monumentele detestabile, la care dînsul, mai ieri, depunea solemn coroane de flori?

Societatea a condamnat demult crimele regimului totalitar stalinist. Este timpul să întoarcem pagina şi să începem a construi o viaţă nouă, să făurim, nu să distrugem. Dar există, în Moldova, forţe, care nu se pot opri — acestea sînt gata să continue a diviza societatea moldovenească, lovind în trecutul istoric, stîrnind, în societate, ura şi provocînd confruntarea. Cine şi de ce ar avea nevoie de asta? Cine este gata să poarte răspundere pentru sîngele, care, mîine, se va vărsa la tentativele de a demola un monument sau altul, cît şi pentru seminţele răului, care vor fi semănate pentru mult timp în societate? Cine va fi gata să compenseze prejudiciul care va fi cauzat economiei moldoveneşti în urma ruperii relaţiilor cu Federaţia Rusă — principalul nostru partener strategic?

Organizatorii războiului cu monumentele, făcînd spumă la gură, fac declaraţii despre aspiraţiile de eurointegrare. Totuşi, în Treptow-park din Berlin, pînă în prezent, se înalţă monumentul Ostaşului sovietic eliberator avînd în braţe fetiţa germană. Tot acolo, la Berlin, se află şi un alt monument al ostaşilor sovietici — în parcul Groer Tiergarten. În oraşul german Lalendorf şi suburbiile sale a fost organizat un sondaj privind soarta tancului Т-34. 79,9% din locuitori au spus: “Tancul să rămînă!”. Pe Colina Eliberatorilor din oraşul bulgar Plovdiv continuă să stea cunoscutul “Alioşa”. În Viena, în piaţa Schwarzenbergplatz, este amplasat un monument grandios eroilor Armatei Roşii. Una din staţiile metroului din Paris poartă denumirea de “STALINGRAD”. Nu demult, în oraşul israelian Nathania, a fost inaugurat un memorial al militarilor Armatei Roşii. Deci, la care Europă aspiră “bravii” noştri eurointegratori: la Europa care a învins fascismul sau la Europa care revizuieşte bilanţul celui de-al II Război Mondial?

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova vine cu un nou apel spre forţele constructive ale Alianţei — Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat — de a opri nebunia, de a retrage iniţiativa scandaloasă privind demolarea monumentelor, iar toate eforturile să fie orientate spre reformarea economiei, spre creşterea nivelului de trai al populaţiei, spre creşterea prestigiului internaţional al Moldovei şi spre reglementarea conflictului transnistrean. În cazul adoptării unei astfel de legi, membrii Partidului Socialiştilor vor fi printre primele rînduri ale organizatorilor campaniei de proteste împotriva demolării monumentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Da — combaterii sărăciei şi dezvoltării economiei!
Nu — revanşismului şi războiului cu monumentele!
Da — concilierii civile!
Nu — divizării societăţii!

Prioritate pentru Moldova trebuie să devină combaterea sărăciei, dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă, şi nu vînătoarea după monumentele şi simbolurile trecutului.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii salută decizia PCRM Declaraţia socialiştilor cu privire la demisia miniştrilor educaţiei şi afacerilor interne