Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Gadra Tînără — 70 de ani mai tîrziu

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 octombrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la crearea clandestină a organizaţiei de tineret “Gadra Tînără”, care îşi desfăşura activitatea în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Anul acesta, cu ocazia aniversării, festivităţile solemne organizate în regiunea de baştină a organizaţiei în Lugansk şi Krasnodon au avut o amploare deosebită. Pe 28 şi 29 septembrie, Gadra Tînără din Moldova a participat şi ea la aceste festivităţi.

Chiar prima zi a aflării în Lugansk s-a dovedit a fi bogată în evenimente: a fost lansată acţiunea internaţională “Eşalonul Memoriei”, în cadrul căreia au participat 640 de delegaţi — veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, membrii delegaţiilor de tineret din Kiev (Ucraina), Moscova (Federaţia Rusă), Minsk (Republica Belarus), Chişinău şi Bălţi (Republica Moldova).

În aceeaşi zi delegaţiile de tineret au vizitat Filarmonica regiunii Lugansk, unde au vizionat compoziţia literar-muzicală “Şi nu în groapă îi aruncau, ci în inimile noastre”. Apoi a avut loc depunere solemnă de flori la mormîntul frăţesc al gardienilor tineri şi monumentul “Jurămîntul” din Krasnodon. După care, Garda Tînără din Moldova a avut o ocazie unică — delegaţia Gărzii Tinere a fost printre primele care a vizitat expoziţia actualizată din muzeul regional din Krasnodon sub denumirea “Gadra Tînără”. Pe parcursul existenţei sale, acest muzeu a fost vizitat de peste 13 milioane de oameni din 130 de ţări, deşi în ultimii doi ani muzeul a retrăit o renaştere. Se reconstruia totul, — în holuri s-au efectuat reparaţii capitale, sălile de expoziţie şi de film şi lectură au găzduit expoziţia principală, care este compusă din 9 secţiuni tematice. În total, fondul general al muzeului este de aproximativ 15 mii de articole, care ne ajută să cunoaştem mai bine istoria şi evenimentelor acelor ani.

Seara, în sala festivă a instituţiei de reabilitate şi odihnă pentru copii “Korolevschie scalî” (or. Sverdlovsk) a avut loc vizionarea filmului documentar “Молодая Гвардия. Хранить вечно”, care a fost prezentat cu cîteva zile mai înainte, de asemenea, a avut loc premiera filmului animat “Наши” (“Ai noştri”), creat de studioul de copii “Fantaştii”.

După vizionarea filmului membrii delegaţiei “Garda Tînără” au luat parte în activitatea a cinci mese tematice pe cinci direcţii:

  1. “Rusia, Ucraina, Belarus şi Moldova în spaţiul post-sovietic. Viziunea tineretului privind soluţionarea problemelor critice existente”.
  2. “Spaţiul internet şi interacţiunea cu mass-media. Experienţa de lucru în cadrul reţelelor sociale, elaborarea unor acţiuni comune”.
  3. “Organizarea şi desfăşurarea unor activităţi în stradă. Experienţa, probleme, căi comune de soluţionare”.
  4. “Limba rusă ca un factor istoric unificator în spaţiul post-sovietic”.
  5. “Din experienţa de lucru a tinerilor deputaţi din Rusia şi Ucraina”.

Sîmbătă, pe 29 septembrie, au avut loc principalele activităţi dedicate aniversării a 70 de ani de la crearea clandestină a organizaţiei de tineret “Gadra Tînără”. Astfel, a avut loc un miting şi depunere de flori la complexele memoriale din or. Krasnodon, la care a participat şi invitatul de onoare, prim-ministrul Ucrainei, Nicolai Azarov. De precizat că mitingul în cauză a adunat peste 7 000 de persoane. În discursul său, preşedintele consiliului regiunii Lugansk, Valerii Golenco a îndemnat să ţinem minte calităţile morale demonstrate de membrii “Gărzii Tinere” în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

“Cu aceiaşi mîndrie şi curaj, precum băieţii şi fetele din Krasnodon, s-au luptat cu inamicul. Aceasta este natura poporului nostru: dragoste — altruistă, respectare credincioasă a jurămîntului — pînă la capăt. Aceasta este temeiul moral, nucleul spiritual, care de multe ori ne-au ajutat să supravieţuim şi să obţinem victorie. Şi nu o dată încă ne vor ajuta”, — a declarat Golenco.

În partea a doua a zilei, Consiliul de tineret al regiunii Lugansk a desfăşurat o şedinţă comună cu organizaţiile de tineret din Rusia, Belarus şi Moldova, care au venit cu “Eşalonul Memoriei”.

În cadrul acestei şedinţe s-au totalizat rezultatele întîlnirilor, meselor rotunde care au avut loc şi a fost semnat un nou acord de cooperare între Consiliul de tineret al regiunii Lugansk din Ucraina, “Garda Tînără — Edinaia Rossia” şi Gadra Tînără din Moldova.

“Ne-am bucurat foarte mult de invitaţie, — a menţionat secretarul executiv al Gărzii Tinere din Moldova, Anton Leadschii. Semnarea acordului ne va permite nu doar să comunicăm mai apropiat, de asemenea să acţionăm sistemic. Vom explica compatrioţilor noştri că rădăcinile ţărilor noastre sunt strîns împletite, că suntem inseparabil legaţi de Ucraina, Rusia, Belarus”

“Trăim în state diferite, însă avem o istorie comună, — a susţinut colegul său din Republica Moldova, directorul departamentului politicilor de familie şi tineret «Tinerii moscoviţi», din cadrul unei agenţii statale al administraţiei oraşului Moscova, Serghei Smirnov. Aşa activităţi, precum cel de astăzi sunt esenţiale pentru noi. Ele au loc la cel mai înalt nivel. Moscoviţii sun plăcut şocaţi din cauza programului. Nivelul din Lugansk este unul foarte înalt”.

“Aici noi am fost primiţi în mod minunat, — a menţionat şeful departamentului de tineret al Comitetului executiv regional din Minsk, Oleg Maslov. Două zile au încadrat foarte multe. Atît din punct de vedere al evenimentelor, cît şi emoţional. Apropierea de o faptă eroică oferă o motivaţie spirituală puternică. Este necesar doar să interacţionăm”.

Punctul culminant al acestei zile îmbelşugate a fost opera “Gadra Tînără” acompaniată de muzică rock, desfăşurată în teatrul muzical din Lugansk.

Revenind în Moldova, tinerii gardieni şi-au împărtăşit emoţiile şi impresiile în urma călătoriei. Mesele rotunde, muzeul renăscut şi filmul documentar de istorie — toate acestea au impresionat profund membrii delegaţiei Gărzii Tinere din Moldova. Cu toate acestea, cea mai mare realizare poate fi considerat faptul că activităţile asemenea celui petrecut în Lugansk arată cît de strînsă este legătura dintre Moldova, Ucraina, Rusia şi Belarus, — aceasta o recunosc toţi participanţii la eveniment. Organizaţia “Gadra Tînără”, devenind practic una internaţională — deja astăzi serveşte drept un lanţ de legătură şi o forţă motrice, contribuind la crearea EurAsEC.

Sursa: gardatinara.md

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dirk Schuebel Socialiştii au deschis cursuri de studiere a limbii moldoveneşti