Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Garda Tînără relansează cursurile de limbă moldovenească

|versiune pentru tipar||
PSRM / 8 octombrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Nu este secret faptul că Republica Moldova este un stat polietnic, iar un astfel de stat, de regulă, se caracterizează printr-o diversitate etnică şi lingvistică. Uneori însă un astfel de statut, pe lîngă beneficii poate duce la diverse dificultăţi şi probleme legate de comunicarea interculturală.

În Republica Moldova acest aspect se caracterizează, mai întîi de toate, prin statutul limbii de stat. În primul rînd, conflictul existent dintre adepţii, care numesc limba noastră “moldovenească” şi “română”, şi în al doilea rînd — problema necunoaşterii a limbii de stat de către populaţie.

Dacă prima problemă poate fi soluţionată pe o cale simplă — este destul să ne referim la Constituţia Republicii Moldova, unde cu negru pe alb scrie (pun. 1, art. 13): “Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine”. Atunci cea de-a doua problemă — necunoaşterea limbii moldoveneşti, necesită a fi soluţionată la nivel individual. Este o sarcină destul de complicată, însă chiar şi calea cea mai lungă şi dificilă începe cu primul pas, şi desigur, de la propria persoană!

Încă în primăvara anului curent, un astfel de “prim pas” au avut curajul să-l facă activiştii aripei tinere a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără”. Tinerii au organizat cursuri de studiere a limbii moldoveneşti pentru toţi membrii organizaţiei.

Începînd cu 4 octombrie, se relansează cursurile de limbă moldovenească pentru un colectiv şi mai mare. Acum de două ori pe săptămînă gardienii tineri şi toţi doritorii se întîlnesc pentru o oră şi jumătate la orele de limbă moldovenească pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele în acest domeniu. În cadrul acestor lecţii tinerii pot să înveţe să-şi formuleze corect gîndurile şi să se exprime verbal şi în scris. Toate lecţiile ca şi înainte se vor desfăşura într-o atmosferă prietenoasă, confortabilă şi plăcută.

La cursurile de limbă moldovenească, organizate de Garda Tînără se invită toţi entuziaştii, precum şi acei care doresc să obţină noi cunoştinţe.

Începeţi şi dvs. “propria cale” în direcţia cunoaşterii a limbii natale!

Sursa: gardatinara.md

Cupa Gărzii Tinere la volei Garda Tînără lansează a doua etapă a proiectului “Business School”