Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul preşedintelui fracţiunii deputaţilor neafiliaţi, Zinaida Greceanîi, în plenul Parlamentului RM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 28 decembrie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi Deputaţi,
Onorată asistenţă!

Voi vorbi la finalul acestei sesiuni a Parlamentului, în numele colegilor mei, deputaţilor neafiliaţi. Sunt ferm convinsă de faptul că unele din afirmaţii ale mele, la care mă voi referi în continuare, vor nemulţumi pe mulţi dintre colegii mei deputaţi, prezenţi în sală. Nu asta mă deranjează însă, ci evoluţia dramatică a lucrurilor care se produc, şi în viziunea noastră se vor mai produce în societate în anul următor.

Am urmărit cu atenţie rapoartele şi discursurile colegilor, pe parcursul întregului an, în special ale celor din fracţiunile majoritare ale Parlamentului dar şi ale reprezentanţilor Alianţei pentru Integrare Europeană care deţin diverse funcţii în Guvernul Republicii Moldova, despre reuşitele obţinute pe parcursul guvernării. Chiar dacă aparent, pe foaie aţi reuşit să induceţi ideea că Republica Moldova este pe o cale corectă, că lucrurile sunt practic ideale şi poporul este sătul şi fericit, vreau să Vă asigur dragi colegi că sunteţi foarte departe de adevăr.

Vă declar acest lucru nu din cauză că poziţia de deputat de opoziţie mă obligă să vin cu asemenea declaraţii. Vorbesc acum în calitate de cetăţean de rînd, pe care ca şi pe mulţi alţii aşa şi nu ne-aţi convins că Republica noastră e prosperă, că din anul viitor vom avea salarii şi pensii majorate, promise de altfel cu atîta zel, că copii noştri vor avea posibilitate să studieze în localităţile de baştină şi nu prin sate vecine sau chiar în localităţile din stînga Nistrului, că noi, cetăţenii de rînd, ne vom simţi siguri în casele noastre sau pe străzi.

Sunt mult prea multe argumente care nu vor convinge niciodată populaţia de rînd că cele declarate de Voi, stimaţi colegi din AIE, este adevărat.

Am meditat foarte mult cînd pregăteam acest discurs, încercam în calitate de fost Prim-ministru să găsesc suficiente argumente care ar scuza nereuşitele guvernării de astăzi, dar nu mi-a reuşit. Nu găsesc aceste argumente fiindcă imi sunt inexplicabile acţiunile Guvernării care sunt îndreptate împotriva cetăţeanului de rînd, împotriva ţării şi statalităţii în general.

Sunt nevoită prin urmare să constat că anul 2012 a fost anul care a scos la iveală caracterul gresit al politicilor economice si bugetar-fiscale promovate de guvernarea AIE. Drept urmare a majorării continue a cotelor impozitelor şi a lipsei oricarei previzibilitati a politicii fiscale, economia a intrat in recesiune, iar investiţiile straine şi autohtone s-au diminuat dramatic. Încercarea autorităţilor de a repara greşelile politicii fiscale prin măsuri de constrîngere administrativă a agenţilor economici, va avea urmări si mai grave, iar unii din cei mai mari investitori străini deja au semnalat despre abaterile grave şi intenţia de a părăsi ţara.

Guvernul nu a fost în stare să finalizeze programul cu Fondul Monetar Internaţional, fapt care afectează evoluţiile economice şi bugetare în ţară. Aventura negîndită de aprobare a legii Bugetului de Stat înainte de a fi coordonată cu misiunea FMI, s-a soldat practic cu revotarea acestuia în şedinţa de ieri a Parlamentului (misiunea FMI a insistat la alte cote a taxelor rutiere si accizelor la produsele petroliere, iar Guvernul a fost nevoit să vină în Parlament cu modificarea respectiva).

Guvernul a lăsat agricultorii să se confrunte de sinestătător cu consecinţele secetei, fără a le acorda sprijinul necesar.

Deşi anul acesta partea de venituri a bugetului de stat iarăşi a fost rectificată prin diminuare, Guvernul din nou nu-i in stare să execute bugetul. La situaţia de 1 decembrie, aprope 2 mlrd. de lei nu erau executaţi la capitolul cheltuieli, ceea ce compromite totalmente exercitiul bugetar.

Lipsa unei previzibilităţi clare precum şi a finalităţii reformei în justiţie a dus la o tergiversare de neexplicat a acesteia. În rezultat, din cauza instabilităţii în funcţie şi a presiunilor ce se exercită asupra funcţionarilor specializaţi, mă refer aici în special la poliţişti şi alţi reprezentanţi ai organelor de ocrotire a normelor de drept, situaţia criminogenă din ţară s-a agravat, indicii de percepere a corupţiei sau dublat, iar populaţia nu mai are încredere în aparatul de stat, înarmîndu-se de sine stătător pentru autoapărare. Nu înţeleg de ce nu vă deranjează acest lucru care are tendinţe a lua o întorsătură dramatică. Flagelul criminogen şi corupţional, odată înrădăcinat, este foarte greu sau poate chiar imposibil de mai dezrădăcinat. Nu aş vrea vrea să cred că Guvernarea intenţionat acceptă înrădăcinarea acestor flagele.

Mă nelinişteşte foarte mult politica statului din domeniul sănătăţii. Nici aici nu aţi dat dovadă de pragmatism sau grijă faţă de popor. Cu reformele iniţiate riscaţi să lăsaţi cetăţenii ţării fără specialişti profesionişti din domeniu, iar clădirile spitalelor din ţară să rămînă de izbelişte.

Un moment nu mai puţin de alarmant îl constituie tolerarea şi pe alocuri chiar incitarea la dezbinarea populaţiei ţării după criterii de naţionalitate îndeosebi. Nu uitaţi, stimaţi colegi, că istoria a avut multe exemple cînd astfel de încercări aveau un final tragic pentru ţară şi pentru popor.

Relaţiile externe ale statului, orientate doar într-o direcţie, stîrnesc confuzii şi multe semne de întrebare din partea multor state, parteneri fideli de dezvoltare ai Republicii Moldova pe parcursul multor ani. Nu este clară înverşunarea cu care promovaţi relaţii amicale doar cu vestul atunci cînd majoritatea populaţiei Republicii este orientată spre est. Sunt nevoită să constat că riscăm să rămînem izolaţi de la unele pieţe tradiţionale care oferă posibilităţi enorme pentru şi aşa modestele exporturi de mărfuri autohtone şi totodată să fim izolaţi de la furnizorii siguri de resurse energetice.

Doamnelor şi domnilor deputaţi, ar fi încă foarte multe lucruri, la care am vrea să Vă atragem atenţie, însă scopul alocuţiunii de astăzi a deputaţilor neafiliaţi nu este acesta. Vrem să Vă convingem, indiferent din ce partid faceţi parte, indiferent dacă sunteţi în opoziţie sau la Guvernare, să Vă uniţi eforturile şi să muncim spre binele celor a căror încredere şi vot l-am obţinut şi care ne-au încredinţat să-i reprezentăm într-un asemenea for ca Parlamentul Republicii Moldova. Doar împreună, sunt sigură, am reuşi să mişcăm lucrurile în direcţie bună, doar împreună am reuşi să asigurăm un trai decent în ţara lor a cetăţenilor noştri şi a viitorului nostru şi al copiilor.

Onorată asistenţă,

Tradiţional, dat fiind faptul că suntem în pragul unui Nou An, permiteţi-mi să Vă urez de sănătate şi în numele vostru pe toţi cei care Vă sunt dragi sufletului, să Vă doresc toate cele bune şi fie ca anul care în curînd ne va păşi pragul să ne aducă mai multă chibzuinţă şi inteligenţă, să lăsăm la o parte interesele de partid şi ambiţiile şi să muncim întru prosperarea poporului nostru şi a statului nostru Republica Moldova!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: 7 obiecţii faţă de Guvernarea AIE “ECHITATE” a constituit patru organizaţii sectoriale în municipiul Chişinău a veteranilor şi invalizilor