Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: 7 obiecţii faţă de Guvernarea AIE

|versiune pentru tipar||
PSRM / 28 decembrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Acest an în general a fost unul dificil pentru ţară. Am avut o vară secetoasă, un început de iarnă cu condiţii extreme, există grave probleme de ordin social şi economic, s-au produs fenomene socio-politice cu caracter anticonstituţional.

În acest context, am un şir de comentarii şi obiecţii faţă de majoritatea parlamentară şi faţă de guvernarea AIE în general.

Prima obiecţie ţine de stabilitatea politică pe care actuala guvernare nu a putut-o valorifica în beneficiul ţării şi al cetăţenilor. În primăvară a fost ales preşedintele ţării şi vouă, guvernanţilor, vi s-a oferit şansa de a asigura linişte socială şi creştere economică. Vi s-a oferit posibilitatea de a realiza reforme instituţionale în beneficiul cetăţenilor şi de a rezolva cele mai stringente probleme sociale ale ţării.

Cu părere de rău, n-aţi fost capabili nici de progres economic, nici de reforme calitative, nici de protecţie socială. Fără preşedinte sau cu preşedinte, calitatea guvernării nu s-a schimbat deloc, reformele începute de Guvern au un caracter antisocial, împrumuturile din exterior sunt cheltuite ineficient, lupta afişată cu corupţia a dus la întărirea corupţiei.

Astăzi sondajele de opinie arată că avem cel mai înalt grad de corupţie din ultimii zece ani. Iar puţinii investitori europeni care au venit în Moldova, îşi retrag activele de aici, din cauza corupţiei la diverse niveluri. Astăzi înregistrăm cea mai mică încredere a cetăţenilor în instituţiile statului. Pînă şi preşedintele nou-ales, Nicolae Timofti, se ocupă de protecţionism în raport cu foştii săi colegi de breaslă.

Deci, stimaţi colegi din AIE, stabilitatea politică ce v-a fost asigurată a developat incapacitatea guvernării. Nu mai aveţi scuza lipsei unui preşedinte, vinovăţia pentru declinul socio-economic trebuie să vi-l asumaţi voi personal, în comun şi fiecare în parte.

A doua obiecţie pe care vreau s-o fac ţine de politica fiscal-bugetară pe care aţi votat-o în acest an. Politica bugetar-fiscală conţine prevederi antisociale şi antieconomice, pe care cetăţenii le vor simţi din greu în anul care vine.

Bugetul conţine cheltuieli pentru care nu există acoperire financiară, componenta socială în proiectul de buget este derizorie, iar politica fiscală este dură, nestimulativă şi va contribui la creştere sectorului tenebru în economia naţională.

Voi, de fapt, aţi pornit o teroare fiscală împotriva mediului de afaceri, împotriva agricultorilor şi împotriva tuturor angajaţilor din domeniul privat.

Majorarea în mod repetat a cotelor impozitelor, pe care aţi operat-o în aceste zile, trădează abordarea utilitaristă a guvernării: vă conduceţi de obţinerea unui profit imediat, fără a avea grijă de evoluţia pe termen lung a economiei. Se creează impresia că urmaţi sloganul cinic: “După noi, potopul!”. Eu, ca economist de profesie, vă spun că aţi păşit pe un teren minat, iar consecinţele negative ale acţiunilor voastre le vor suporta întreprinzătorii şi marea majoritate a salariaţilor.

O a treia obiecţie pe care o am faţă de guvernare ţine de subiectul statalităţii şi chestiunea identitară. În acest an societatea a fost cutremurată de câteva valuri de tulburări sociale cauzate de marşurile unioniştilor. Aceste marşuri s-au produs cu aprobarea tacită a Alianţei de guvernare.

Voi vă daţi seama că din cauza unei minorităţi unioniste agresive se creează scindări profunde la nivel de întreaga societate? Din cauza marşurilor unioniste organizate în mod sfidător în cele mai importante oraşe ale ţării, este umilită însăşi statalitatea Republicii Moldova.

Marea eroare a acestui an a fost nedorinţa Alianţei de Guvernare de a vota un proiect de lege de interzicere a marşurilor unioniste. Scopul proiectului nostru a fost să asigurăm liniştea socială şi să demonstrăm că ne respectăm ca stat şi popor.

De asemenea, aţi refuzat să înlocuim “Istoria românilor” cu “Istoria Moldovei” în şcoli. Poate voi, cei din Alianţă, inclusiv cei din Partidul Democrat, vă consideraţi români. Însă marea majoritate a cetăţenilor se consideră moldoveni şi vor ca în şcoli să fie studiată “Istoria Moldovei”. De ce nu respectaţi dorinţa majorităţii populaţiei, de ce nu acceptaţi realitatea? De ce le cultivaţi copiilor încă din şcoală o altă identitate decît cea moldovenească şi apoi ne plîngem cu toţii că nu există un grad înalt de patriotism în societate?

Repet, este cinic că nici măcar democraţii, care se declară de stînga, şi nici chiar comuniştii, care flutură numai din pumni, nu au susţinut iniţiativa noastră de introducere a “Istoriei Moldovei” în şcoli.

A patra obiecţie pe care o am ţine de situaţia criminogenă din ţară. Statistica arată că a crescut numărul crimelor grave şi excepţional de grave, a tîlhăriilor, violurilor şi furturilor. Creşte numărul crimelor săvîrşite de minori. Între timp, peste 700 de poliţişti au fost demişi numai pe parcursul a trei luni de zile. În consecinţă, infractorii deja împuşcă pe străzi în toiul zilei.

Stimaţi colegi de la guvernare, cetăţenii au nevoie de ordine şi protecţie garantată. Însă voi pe fundalul sărăciei şi deznădejdii nici măcar această protecţie elementară nu o puteţi garanta.

A cincea obiecţie ţine de gestionarea fondurilor financiare din exterior. S-au luat împrumuturi de sute de milioane, însă, cu părere de rău, aceşti bani nu au fost valorificaţi eficient.

La întîlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, l-am atenţionat personal că o bună parte din resursele financiare care vin la Chişinău se cheltuite astfel, încât la destinaţia concretă ajung doar o parte neînsemnată din bani.

L-am rugat să asigure o monitorizare mai strictă a modului în care se cheltuie banii europeni. Noi într-adevăr avem nevoie de ajutorul financiar din partea UE şi e foarte regretabil când acest ajutor se subţiază până ajunge la destinaţie.

Republica Moldova nu este nici pe departe o “poveste de succes” şi oricine vizitează periferia capitalei sau o localitate rurală din ţara noastră înţelege că din punct de vedere economic şi social noi am făcut câţiva paşi grei înapoi în ultimii ani. Tinerii părăsesc această ţară, bătrînii mor în sărăcie, iar salariaţii sunt plini de datorii şi probleme.

A şasea obiecţie faţă de majoritatea de la guvernare este că aţi compromis relaţiile Republicii Moldova cu ţările din CSI, în special cu Rusia. Din interiorul AIE au fost lansate declaraţii nediplomatice şi agresive care au pereclitat relaţiile de încredere cu Federaţia Rusă. Noi vă amintim că este foarte important să existe un echilibru în relaţiile Est — Vest. Nu uitaţi că noi avem posibilitatea de a beneficia de importante avantaje economice din partea Federaţiei Ruse şi aceste avantaje sunt vitale pentru economia statului. Prin declaraţiile războinice în adresa Moscovei, voi afectaţi bunăstarea economică şi socială a unor largi categorii ale populaţiei ţării noastre.

Noi trebuie să profităm de conjunctura regională în interesul naţional al Republicii Moldova. Şi trebuie să ţinem cont şi de preferinţele cetăţenilor. Societatea noastră e divizată — unii categoric vor în UE, alţii însă, care devin tot mai numeroşi, vor în direcţia opusă, eurasiatică. Nu este corect şi nu este democratic să nu ţineţi cont de aceste preferinţe. Deci, ar trebui să atrageţi o mai mare atenţie echilibrului în relaţiile externe.

A şaptea obiecţie ţine de caracterul ermetic al majorităţii parlamentare. În ciuda faptului că socialiştii au venit cu zeci de proiecte de legi şi soluţii, voi, cei de la guvernare, aţi ignorat iniţiativele din partea noastră. Voi cereţi de la opoziţie să fie constructivă, dar voi înşişi compromiteţi orice tentativă de relaţie constructivă cu opoziţia. Aceasta abordare arată că principiile democratice vă sunt străine. Există doar eticheta, nu şi esenţa.

Stimaţi deputaţi, anul 2012 a fost un an dificil pentru ţară şi societate. Dar a fost un an plin de PR, vizite şi călătorii pentru Alianţa de guvernare. Distanţa dintre putere şi societate s-a mărit considerabil. A fost un an în care aţi sfidat toate principiile şi valorile pe care le-aţi declarat în campaniile electorale.

Eu vă doresc ca în vacanţa de iarnă să comunicaţi cu mai multă lume, să ascultaţi ce spun oamenii simpli, să vă mai duceţi prin sate şi raioane şi să veniţi în următorul sezon parlamentar mai pregătiţi moral şi mai responsabili pentru munca de aleşi ai poporului.

Şi mai ascultaţi ce spune şi opoziţia, fiţi corecţi cu opoziţia, pentru că opoziţia de azi este guvernarea de mîine.

Sursa: dodon.md

O victorie comună a socialiştilor şi a opiniei publice Discursul preşedintelui fracţiunii deputaţilor neafiliaţi, Zinaida Greceanîi, în plenul Parlamentului RM