Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul preşedintelui PSRM Igor Dodon în cadrul Forului “Moldova: Alternativa de Stînga”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 februarie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi, stimaţi reprezentanţi ai mediului de experţi,

Vreau să vă asigur că evenimentul de astăzi atrage o atenţie deosebită, fiindcă există mai multe instituţii şi persoane importante care stau cu ochii pe noi şi vor să înţeleagă ce perspective poate avea dialogul dintre forţele de stînga.

De aceea, şi noi trebuie să fim atenţi asupra modului în care vom desfăşura acest for şi asupra concluziilor la care vom ajunge.

În acest sens, eu voi încerca să identific în mesajul meu principalele aspecte ale misiunii comune care ne revine.

Unul din scopurile întâlnirii noastre este de a crea o platformă socio-politică largă pentru promovarea valorilor de stînga în Republica Moldova. Or, conjunctura este cea mai favorabilă din ultimii zece ani.

Noi observăm că şi în plan internaţional, şi în plan local, se înregistrează o revenire la ideile de stînga, la ideile socialiste.

Criza financiară globală din 2008, criza actuală din zona Euro, şomajul din UE, compromiterea guvernărilor liberale din mai multe ţări — toţi aceşti şi alţi factori au determinat revenirea la putere a socialiştilor în unele ţări europene. Să ne amintim, ca exemplu, de cazul Franţei, şi mai recent de cel al Cehiei, unde politicieni socialişti au devenit preşedinţi.

Trebuie să remarcăm că revenirea la valorile de stînga e datorată şi influenţei pe care o au in Occident un număr tot mai impunător de gînditori politici. Stînga politică întotodeauna a avut o bază intelectuală puternică, iar astăzi această temelie intelectuală se reface, devine numeroasă şi îşi spune cuvântul. Deci, practic, în UE apar premize sociale şi apare un trend politic nou, care readuce partidele socialiste în topul preferinţelor cetăţenilor. În Occident socialismul devine un curent ideologic modern.

Înainte ca această influenţă din afară să ajungă în Republica Moldova, aici, la noi se creează propriile premize pentru reabilitarea valorilor de stînga.

După cum ştim, în Republica Moldova ideile de stînga au cîteva valenţe distincte.

În primul rînd, ceea ce e comun pentru socialism în general, este vorba despre politicile sociale şi economice, cu accent pe protecţia socială a cetăţenilor. Exact ceea de ce au nevoie oamenii acum.

În al doilea rînd, în Republica Moldova valorile de stînga au specificul de a fi conectate la factorul identitar şi statal. Noi, cei din stînga, suntem statalişti convinşi şi susţinem crearea unei naţiuni civice moldoveneşti. Sper că o să acceptaţi, că valorile de stînga consună cu o formulă pe care am propus-o acum cîţiva ani, pentru a defini identitatea noastră comună — Moldova, moldoveni, moldovenesc. Şi în această privinţă semnalăm o dorinţă a moldovenilor de a reveni la identitatea noastră seculară.

În al treilea rînd, forţele de stînga susţin în plan geopolitic menţinerea Republicii Moldova în sfera de relaţii prioritare cu statele din CSI. Noi tindem să participăm la procesele de integrare Euroasiatică, şi asta din cîteva motive: pe acest vector am avut de secole relaţii de prietenie şi de schimb cultural, pe acest vector vom fi mai asiguraţi în plan economic, şi pe acest vector avem mai multe garanţii să ne păstrăm statalitatea şi să ne recăpătăm integritatea teritorială. Ar trebui să ne bucure faptul că mulţi moldoveni îşi revăd opţiunile geopolitice şi se orientează pe acelaşi vector — euro-asiatic.

Deci, aceste valenţe proprii ideilor de stînga atrag atenţia şi simpatia unor categorii tot mai largi de cetăţeni şi acest trend va fi doar în creştere în următorii ani.

De asemenea, ca şi în cazul unor ţări din Occident, reabilitarea valorilor de stînga la noi se produce în contrast cu falimentul politic, economic şi moral al Alianţei de la guvernare. Liberalii şi democraţii din AIE, fără să vrea, i-au ajutat pe oameni să ajungă la concluzia că socialismul este mai corect şi mai eficient decît capitalismul agresiv, care a sărăcit populaţia şi a creat un haos social.

Şi, la fel ca şi în Occident, la fel ca şi în CSI, la noi se formează un mediu intelectual foarte puternic, a cărui influenţă creşte, format din experţi, istorici, analişti şi cercetători care sunt adepţi ai ideologiei de stînga în general şi adepţi ai viziunilor stîngii moldoveneşti în particular. Şi cu acest prilej încă o dată îi salut pe unii reprezentanţi ai acestui mediu de experţi care se află la acest forum.

Aşadar, stimaţi colegi,

În Republica Moldova se creează un fundal favorabil pentru promovarea mesajelor de stînga şi pentru afirmarea forţelor de stînga.

La modul practic, cetăţenii aşteaptă apariţia unei alternative politice, atît în raport cu AIE, care s-a compromis iremediabil, cît şi în raport cu PCRM, care s-a radicalizat în mod patologic şi a devenit un partid al răzbunării. Dar cine trăieşte cu gândul răzbunării, acela nu mai poate construi.

Oamenii însă nu atît de răzbunare au nevoie, cît de o alternativă politică sănătoasă, care să asigure stabilitate şi dezvoltare acestei ţări. Oamenii vor să construim Republica Moldova.

Misiunea de a formula aceste mesaje, de a oferi această alternativă ne revine nouă tuturor, celor prezenţi la acest forum şi celor care nu sunt aici dar împărtăşesc viziunea noastră.

Chiar dacă reprezentăm partide diferite şi avem o agendă politică individuală, pe unele domenii vocea noastră trebuie să sune în unison, astfel încît mesajul să fie transmis eficient şi să nu fie reinterpretat de către oponenţii noştri, care acţionează deseori foarte perfid.

Cînd vorbesc de voce în unison, mă refer mai întîi de toate la ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială, introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.

E nevoie de solidarizarea noastră în jurul unei viziuni ideologice unanim împărtăşite. Şi suntem datori să ne solidarizăm în acest sens, dacă suntem sinceri în declaraţiile pe care le facem. Conjunctura politică ne oferă şansa de a demonstra utilitatea şi atractivitatea ideilor de stînga. Nu avem dreptul politic şi moral să consumăm în zadar această şansă.

Am spus mai sus, că fiecare partid are propriul profil şi agendă politică, şi aşa e firesc să fie. Dar sunt şi multe lucruri care ne apropie, sunt multe lucruri în care credem şi aici apar premize pentru conjugarea eforturilor pe proiecte concrete, indiferent cine este autorul acestor proiecte.

Noi astăzi încă nu cunoaştem cu exactitate care va fi strategia noastră în campania electorală parlamentară. Poate vom crea un bloc larg al partidelor de stînga, sau poate vom merge separat. Dar un lucru trebuie să-l asigurăm de pe acum, că şi în electorală, şi pînă la electorală noi vom convinge cetăţenii Republicii Moldova să sprijine mesajele de stînga şi partidele de stînga.

Stimaţi colegi,

În opinia mea, principalul obiectiv al acestui for, la prima etapă, este că ne-a aşezat împreună la aceeaşi masă şi ne-a creat un spaţiu pentru dialog. Avem posibilitatea să facem schimb de păreri, să punem o diagnoză situaţiei politice din ţară şi să identificăm soluţii comune.

Sper că vom semna cu toţii o declaraţie, care să certifice faptul că forţele de stînga din Republica Moldova au o viziune comună asupra lucrurilor şi se pot înţelege între ele.

Vreau să vă rog ca acest for să fie o platformă pentru dialog şi respect reciproc. Şi să comunicăm de aceeaşi manieră de acum încolo, în numele valorilor pe care le împărtăşim.

Cît ne priveşte, vă asigur că Partidul Socialiştilor, pe care îl reprezint, îşi va onora obligaţiunile pe care şi le-a luat.

Am spus la început că mai multe instituţii şi persoane importante stau cu ochii pe noi, să vadă dacă avem perspectivă. Haideţi să le demonstrăm oponenţilor că suntem inteligenţi în acţiuni, iar prietenilor să le arătăm că avem perspectivă şi că vom fi adevărata alternativă pentru Republica Moldova.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: În atenţia groparului general de Chişinău Igor Dodon propune demiterea a minimum trei miniştri din Guvernul Filat